Stotka Vilta Čemberlena

Stotka Vilta Čemberlena

Čovek čiji rekordi možda nikada neće biti oboreni je NBA legenda i jedan od najboljih košarkaša svih vremena Vilt Čemberlen. On je u svojoj 15 godina dugoj NBA karijeri oborio na desetine rekorda, a mnogi od njih su i danas nedostižni i pitanje je da li će se ikada pojaviti košarkaš koji će uspeti sa takvom lakoćom da zasipa protivničke koševe kao što je on radio. Ipak, jedno dostignuće se posebno izdvaja. 2. marta 1962. godine Vilt je na  meču u Heršiju (Pensilvanija) protiv Njujork Niksa igrajući za svoje Filadelfija Voriorse postigao 100 poena.
“Odigrao sam nekoliko partija flipera, popio nekoliko pića, vodio ljubav čitavu noć sa jednom prekrasnom devojkom i zatim se rano ujutro ukrcao na voz za Filadelfiju.“ – ovako je svoju pripremu za tu legendarnu utakmicu protiv Niksa opisao Čemberlen. Prenosa nije ni bilo, video zapis sa tog meča uopšte ne postoji, jedino postoji audio snimak četvrte četvrtine i tek nekoliko fotografija od kojih je najčuvenija ona koju je zabeležio portparol Filadelfije Harvi Polak, a na kojoj Vilt drži papir na kojem je napisano 100.Utakmica u Heršiju je malo koga zanimala. NBA liga se borila za svoje mesto pod suncem. Prenosa nije ni bilo, video zapis sa tog meča uopšte ne postoji, jedino postoji audio snimak četvrte četvrtine i tek nekoliko fotografija od kojih je najčuvenija ona koju je zabeležio portparol Filadelfije Harvi Polak, a na kojoj Vilt drži papir na kojem je napisano 100. Vilt je na tom meču postigao 100 poena, šutirajući iz igre 36/63 (sve za 2 poena, trojke još nisu bile uvedene, mada Vilt i nije bio poznat po šutiranju sa distance), a sa penala 28/32, za maksimalnih 48 minuta. Uz 100 poena, Čemberlen je imao i 25 skokova, a u drugom poluvremenu je postigao 59 (31 u zadnjoj četvrtini) od svojih 100 poena. “Ratnici” iz Filadelfije su u ovom meču slavili sa 169:147, a zanimljivo je da novinari uopšte nisu bili prisutni na tom meču. Čemberlen je te sezone imao neverovatan prosek od 50,4 poena po utakmici, a uz to je na meču u Heršiju oborio i svoj do tada lični rekord po broju poena (71).
Od 2. marta 1962. godine niko nije uspeo da obori Čembrlenov rekord, a najbliži “granici 100“ bio je Kobi Brajant 22. januara 2006. godine kada je Torontu ubacio 81 poen. “Nekome će poći za rukom da postigne 100 poena. Možda to neki od nas neće doživeti, ali verujem da će se jednog dana to dogoditi.“ – rekao je Brajant o Čemberlenovom rekordu. U NBA ligi niko nije bio bliži Čembrlenu od Brajanta, ali sa “ove strane bare“ jedan košarkaš jeste. Radivoj Korać je, nastupajući za OKK Beograd, 1965. godine u Kupu evropskih šampiona protiv švedskog Alvika postigao 99 poena u pobedi od 155:57.
Iako NBA liga tada nije bila ni približno jaka kao danas, čak je u Americi bila slabije cenjena od koledž košarke, rekord Vilta Čemberlena je za svako divljenje i sigurno je jedno od najvećih dostignuća u sportskoj istoriji.

Prethodni tekstBlejk Grifin – I believe I can fly
Sledeći tekstMajkl Džordan – Broj 12