Majkl Džordan – Broj 12

Majkl Džordan - Broj 12
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Legendarni Majkl Džordan je najpoznatiji košarkaš svih vremena o kome se skoro sve zna. “Njegovo leteće visočanstvo“ nekrunisani je kralj igre pod obručima, u kojoj je ime gradio noseći legendarni broj 23 na dresu, 14. februara 1990. godine, Čikago je na Floridi gostovao Orlando Medžiku, a publika je bila u šoku kada se na terenu popularni Em-Džej pojavio noseći dres bez imena, sa brojem 12!? Naime, nekoliko sati pre utakmice lopov se ušunjao u svlačionicu Bulsa, odakle je ukrao dres sa brojem 23 Majkla Džordana. Kako ekonomi Bulsa nisu imali rezervni, dali su se u poteru za dresom Čikaga među pristalicama Bulsa. Ipak, budući da nisu uspeli da nađu niti jedan koji veličinski odgovara “Letećem“, Džordan nije imao kud. Morao je da obuče rezervni dres, sa jedinim slobodnim brojem, a to je bio broj 12.broj koji je nosio dok je igrao tokom cele svoje koledž karijere na Severnoj Karolini, kao i najvećeg dela NBA karijere igrajući za Čikago i Vašington. Majkl Džordan je asocijacija svakom ljubitelju košarke na broj 23, ali malo poznavalaca košarke zna da je “Leteći Majkl“ na jednoj utakmici bio primoran da nosi dres sa brojem 12.
14. februara 1990. godine, Čikago je na Floridi gostovao Orlando Medžiku, a publika je bila u šoku kada se na terenu popularni Em-Džej pojavio noseći dres bez imena, sa brojem 12!? Naime, nekoliko sati pre utakmice lopov se ušunjao u svlačionicu Bulsa, odakle je ukrao dres sa brojem 23 Majkla Džordana. Kako ekonomi Bulsa nisu imali rezervni, dali su se u poteru za dresom Čikaga među pristalicama Bulsa. Ipak, budući da nisu uspeli da nađu niti jedan koji veličinski odgovara “Letećem“, Džordan nije imao kud. Morao je da obuče rezervni dres, sa jedinim slobodnim brojem, a to je bio broj 12. “Nikad mi se to nije dogodilo. Bilo je to prilično iritirajuće, jer se čovek navikne na neke stvari i ne voli nikad da ih menja.” – rekao je Džordan posle meča.
Bulsi su to veče poraženi od Orlanda posle produžetka rezultatom 135:129, a na Džordanovu igru nije mnogo uticala promena dresa, pošto je postigao čak 49 poena. Ostaje da se dugo pamti to febraursko veče 1990. godine u Orlandu, kada je Majkl ispisao jednu od brojnih zanimljivih priča iz fenomenalne karijere.

Prethodni tekstStotka Vilta Čemberlena
Sledeći tekstVeliki brbljivac – Čarls Barkli