Suarezovo ujedanje Baneta Ivanovića

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

21. aprila 2013. godine, u 34. kolu Premier lige, u sjajnom i dramatičnom dvoboju na Enfieldu Liverpul i Čelsi su odigrali bez pobednika 2:2, a domaćin je izjednačio u šestom minutu sudijske nadoknade golom Urugvajca Luisa Suareza. Čelsi je vodio 1:0 i 2:1, ali srčani “redsi” su uspeli da iščupaju bod, tačnije Luis Suarez. Međutim Urugvajac nije samo po spasonosnom pogotku i borbenoj igri bio u centru pažnje. Senku na njegovu dobru partiju bacio je incident u 74. minutu kada je u gužvi u kaznenom prostoru ugrizao za rame Branislava Ivanovića. Nakon toga Ivanović ga je odgurnuo, pa su obojica završila na zemlji. Sudije nisu primetile nesportski potez urugvajskog napadača, iako se Ivanović zalio i pokazivao “otisak”, međutim utakmicu je snimalo 26 kamera, pa "ugriz" nije prošao nezapažen.Sudije nisu primetile nesportski potez urugvajskog napadača, iako se Ivanović zalio i pokazivao “otisak”, međutim utakmicu je snimalo 26 kamera, pa „ugriz“ nije prošao nezapažen.
Suarez je drastično kažnjen, sa deset utakmica suspenzije, jer je već imao iza sebe jednu tešku kaznu. Naime, u oktobru 2011. godine zbog rasističkog vređanja beka Mančester Junajteda Patrisa Evre zaradio je osam utakmica suspenzije i 50.000 evra kazne. Odmah nakon incidenta sa Ivanovićem Liverpul je novčano kaznio Suareza sa 250.000 evra, a on je upravi kluba predložio da sredstva od kazne donira porodicama nastradalih navijača u tragediji u Šefildu 1989. godine. „Žao mi je zbog toga što se desilo, izvinjavam se Ivanoviću i celom fudbalskom svetu zbog ponašanja za koje ne postoji izgovor. Stvarno mi je žao.“ – napisao je ubrzo urugvajski napadač na Twitteru.
Sličan ispad Suarez je imao dok je igrao za holandski Ajaks, pošto je u novembru 2010. godine ugrizao igrača PSV Ajndhovena Otmara Bakala. Fudbalski savez Holandije tada je kaznio Suareza sa sedam mečeva neigranja. Možda i najbolji opis Suareza i ovog incidenta dao je tada zgranuti Džejmi Rednap, nekadašnji vezista Liverpula i engleske reprezentacije. "U njemu postoji onaj gen: i ludak i genije. Gledajući ga kao igrača, ostaje vam samo da mu aplaudirate, jer može da bude najbolji igrač sezone. Međutim, ono što je danas uradio jednostavno je neoprostivo. Čak ni najzagriženiji navijači Liverpula ne mogu da kažu da je u redu ovo što je Suarez uradio. Šta je mislio? Kako, zaboga, može da pokuša da oktine komad mesa protivniku na fudbalskom terenu?! Ovo je apsolutno ludilo i neverovatan čin brutalnosti. Bio bih iznenađen da ga opet vidim na terenu ove sezone. Kakvu ćemo to poruku dobiti ako Suarez ne bude kažnjen sa nekoliko utakmica suspenzije? Izneverio je klub! Stavio je čelnike kluba u tešku situaciju. Koliko će mu još šansi pružiti?"A “kanibal” u njemu je proradio i kada je 2014. godine na Svetskom prvenstvu ujeo Kjelinija.
Možda i najbolji opis Suareza i ovog incidenta dao je tada zgranuti Džejmi Rednap, nekadašnji vezista Liverpula i engleske reprezentacije. „U njemu postoji onaj gen: i ludak i genije. Gledajući ga kao igrača, ostaje vam samo da mu aplaudirate, jer može da bude najbolji igrač sezone. Međutim, ono što je danas uradio jednostavno je neoprostivo. Čak ni najzagriženiji navijači Liverpula ne mogu da kažu da je u redu ovo što je Suarez uradio. Šta je mislio? Kako, zaboga, može da pokuša da oktine komad mesa protivniku na fudbalskom terenu?! Ovo je apsolutno ludilo i neverovatan čin brutalnosti. Bio bih iznenađen da ga opet vidim na terenu ove sezone. Kakvu ćemo to poruku dobiti ako Suarez ne bude kažnjen sa nekoliko utakmica suspenzije? Izneverio je klub! Stavio je čelnike kluba u tešku situaciju. Koliko će mu još šansi pružiti?“
Mnogo kasnije u intervjuima novinama delovalo je da se Suarez zaista kaje zbog ovog nespotrskog gesta: „Napravio sam samo dve greške tokom karijere. Prva je iz vremena kada sam igrao za Ajaks, kada sam ugrizao protivničkog igrača. Druga je kada sam ugrizao Ivanovića. Bilo je teško ubediti ljude ko je pravi Luis Suarez posle incidenta sa Evrom. Stvari su počele da se popravljaju, ali novi udarac predstavljao je incident sa Ivanovićem. Da se to nije dogodilo, možda bih te sezone bio izabran za najboljeg igrača Premijer lige.“ – žalio je Suarez.
Podsetite se incidenta zbog koga je Suarez u Engleskoj štampi dobio nadimak “Kanibal”:

Prethodni tekstDanijel Kelerer – Lomljenje reketa na dva dela
Sledeći tekstDan kada se Beograd „poklonio“ Toniju Kukoču