Šumaherov riskantni manevar za prvu titulu

Šumaherov riskantni manevar za prvu titulu

Te 1994. godine svet je izgubio jednu legendu Formule 1 ni ne sluteći da se rodila nova – poginuo je Brazilac Ajrton Sena, a Nemac Mihael Šumaher osvojio je prvu od sedam šampionskih titula. Ipak, kontroverze oko načina na koji je Šumaher došao do te titule ostale su do danas, a duel Nemca i Dejmona Hila na trci u Australiji, koji je odlučio prvaka, jedan je od najčuvenijih u istoriji “Letećeg cirkusa”.
Na tri trke do kraja prvenstva 1994. godine, činilo se da će Šumaher doći do svoje prve titule, ali je onda Dejmon Hil slavio na naredne dve trke i pred trku u Australiji prišao na samo bod zaostatka za “Šumijem”, pa je trka u Australiji odlučivala šampiona za tu sezonu. U kvalifikacijama je “Šumi” bio bolji od Hila, zauzeo je drugo, a Britanac treće mesto (pol poziciju osvojio je Mensel). Poredak se nije menjao do 36. kruga, a onda je verovatno u silnoj želji da osvoji titulu, Šumaher u jednom momentu preforsirao, očešao zid i pokrivio ogibljenje. Hil nije na vreme dobio tu informaciju, već je želeo da iskoristi grešku Nemca i pokušao je da prestigne “Šumija“, ali je Mihael zatvorio prolaz, pa je došlo do kontakta u kome je Britancu oštećen bolid. Šumaher je momentalno morao da napusti trku, nakon "spektakularnog" leta posle kontakta, dok je Hill nekako došao do boksa.Već na startu trke Mihael Šumaher je pretekao Mensela i došao do čela karavana, ali je Hil uradio to isto i u stopu pratio Nemca. Poredak se nije menjao do 36. kruga, a onda je verovatno u silnoj želji da osvoji titulu, Šumaher u jednom momentu preforsirao, očešao zid i pokrivio ogibljenje. Hil nije na vreme dobio tu informaciju, već je želeo da iskoristi grešku Nemca i pokušao je da prestigne “Šumija“, ali je Mihael zatvorio prolaz, pa je došlo do kontakta u kome je Britancu oštećen bolid. Mihael Šumaher je momentalno morao da napusti trku, nakon „spektakularnog“ leta posle kontakta, dok je Hill nekako došao do boksa. Međutim, tu je i za njega bio kraj, pošto nije mogao da nastavi dalje zbog kvara na bolidu, odnosno loma prednjeg vešanja. Mnogi će reći da je to bilo opasno i beskrupulozno od strane Šumahera, ali i potez koji je doneo Mihaelu prvu šampionsku titulu.
Mišljenja o tom potezu Šumahera su i danas podeljenja, neki ga brane, drugi napadaju, ali se svi slažu da je Mihael Šumaher tog 13. novembra 1994. godine počeo da piše novu stranicu istorije Formule 1, ali i nemačkog sporta. Verujemo da će vam biti zanimljivo da se podsetite načina na koji je Šumaher došao do svoje prve titule u bolidu Benetona, ali smo i sigurni da će posle gledanja snimka mnogi imati različito viđenje o tome, da li je Mihael Šumaher preterao u borbi za titulu tog novembarskog dana 1994. godine u Australiji.

Prethodni tekstPoveđeni igrač tri puta ispadao sa nosila
Sledeći tekstJugoslavija – Zair 9:0