Tajsonove „hidrogenske bombe“ za titulu najmlađeg šampiona

22. novembar 1986. godine, jedan od najvažnijih dana za boksersku istoriju. Tog dana boks je po mnogima ušao u jednu od svojih najsjajnijih era, jer je posle “brutalne” pobede protiv Trevora Berbika u Las Vegasu, najmlađi profesionalni šampion u istoriji teške kategorije postao legendarni “Iron” Majk Tajson.
Samo 19 meseci pre borbe sa Berbikom, Tajson je postao profesionalac, ali je za to vreme uspeo da zabeleži neverovatnih 27 pobeda (25 nokautom) bez ijednog poraza, pa iako je i bilo možda malo iznenađujuće što je Berbik baš njega izabrao za svoju prvu odbranu svetske titule u WBC verziji, za to je imao itekako argument u vidu Majkovih rezultata. Još pre početka same borbe bilo je vrlo zanimljivo i napeto. 12 godina stariji Trevor Berbik se odlučio za “psihološku igru”, pošto je imao pravo prvenstva u izboru opreme za meč, namerno se odlučio za crni šorts kakav je nosio Tajson u svim svojim prethodnim duelima, želevši na taj način da isprovocira Majka i natera ga promeni opremu. Ipak, nije mu uspelo, mlađani izazivač nije imao nameru da menja opremu, pa je izabrao i po cenu kazne da u ringu bude u crnom šortsu koji je nosio i u svim prethodnim duelima.

Majk Tajson je "prebijao" Trevora Berbika.
Majk Tajson je „prebijao“ Trevora Berbika.

Usledila je borba u kojoj je Majk i bukvalno od samog starta prebijao rođenog Jamajčanina i samo je gong u prvoj rundi spasio Berbika da pojas ne izgubi već u prva 3 minuta. Iako je Trevor Berbik bio poznat kao bokser koji je znao da primi udarce, mnogima nije jasno kako je uspeo da “preživi” prvu rundu i neverovatne Tajsonove udarce. U samoj završnici jedva je stajao na nogama, ali je posle gonga podigao bradu i pogledao Majka, želevši očigledno da pokaže da nije uzdrman, ali bilo je to ništa drugo nego pokušaj da zavara i sebe i protivnika. Iako je prvu rundu nekako “preživeo”, u drugoj mu definitivno nije bilo spasa…

Tajson je već od starta druge runde “nasrnuo” na Berbika, pa je ovaj posle jedne odlične Majkove serije završio na podu. Ipak, odmah se podigao, pokazivao da mu nije ništa i da može da nastavi, pa nije došlo do konačnog prekida meča. Majk je nastavio sa silovitim napadima na Berbika, vrlo brzo je usledila Tajsonova kombinacija aperkta i levog krošea, koja je ponovo poslala Jamajčanina na pod. Pokušao je ponovo Berbik da ustane, ali je samo uspeo da se tetura po ringu od konopca do konopca i da još nekoliko puta padne i ustane, pre nego što je sudija i definitivno prekinuo njegov “košmar”.
“Bio sam nervozan, nervozan da ću ga mnogo povrediti. Bacao sam hidrogenske bombe. Ništa nije moglo da me zaustavi te noći. Iskreno, nisam došao da se borim, došao sam da ga povredim, jer sam znao da ću imati bolji život posle te borbe.” – rekao je Tajson mnogo godina kasnije o borbi posle koje je postao najmlađi šampion u istoriji teške kategorije. Legenda kaže i da je Majk posle meča sedeo sam u stolici hotela u Las Vegasu sa WBC pojasom, pokušavajući da ubedi sebe da je postao šampion planete. “Stvarno sam šampion sada, zar ne? Stvarno sam šampion. Osećam se dobro. Stvarno dobro.” rekao je Tajson navodno jednom novinaru koji je tada došao do njega.

Majk Tajson - Najmlađi šampion u istoriji.
Majk Tajson – Najmlađi šampion u istoriji.

Sa druge strane Trevor Berbik je dugo posle borbe tvrdio da ga Tajson nikada ne bi pobedio da je borba bila poštena i da su to znali mnogi ljudi, pa su mu zbog toga pre borbe poslali doktora koji mu je prouzrokovao bolest, zbog koje je i izgubio meč.
“Brutalan” nokaut Trevora Berbika se i danas smatra za jedan od najsvetlijih trenutaka karijere legendarnog Majka Tajsona, a kako je on izgledao možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

loading…

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This