Majk Tajson – Savršene eskivaže, pa fantastičan nokaut

Majk Tajson - Savršene eskivaže, pa fantastičan nokaut
Majk Tajson - Savršene eskivaže, pa fantastičan nokaut
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dvorana „Medison Skver Garden“ u Njujorku bila je 13. juna 1986. godine domaćin bokserskog meča između Majka Tajsona i Redžija Grosa. O dvadesetogodišnjem „Gvozdenom“ Majku se tada pričalo kao o bokseru koji će „zaludeti“ planetu. Mnogi su i već tada smatrali da će postati najmlađi šampion u teškoj kategoriji ikada. On je ta očekivanja opravdao nepunih šest meseci kasnije trijumfom protiv Trevora Berbika. Majk Tajson je do tog meča imao 21 trijumf u isto toliko mečeva, od kojih čak 19 nokautom. Ipak, mnogi su verovali da Redži Gros može da mu napravi dosta problema u tom meču. I pored toga što su se svi slagali da je Gros daleko od vrhunskog boksera. Međutim, činjenica da je oko 15 centimetara viši od Majka, ali i da je „Gvozdeni“ imao dosta problema u dva prethodna meča protiv boksera građenih relativno slično kao Gros, uverili su mnoge da Tajsona čeka nova teška borba. Ipak, bilo je skroz drugačije…

Majk Tajson je savršeno izbegao udarce Grosa

Redži Gros nije uspeo da izdrži ni celu prvu rundu, doživevši peti poraz u karijeri. Može se reći da mu je od tog meča karijera krenula potpuno „nizbrdo“. Ipak, mnogi su u jednom trenutku pomislili da će ishod biti drugačiji. Gros je zadao nekoliko udaraca Tajsonu, a onda je „jurnuo“ ka njemu. Pokušao je Redži Gros tada da dodatno pogodi Majka. Pokušavao je i sa obe ruke da zada teške i precizne udarce protivniku, ali ih je „Gvozdeni“ savršeno izbegao, perfektnim eskivažama koje će biti jedan od zaštitnih znakova njegove karijere. Potom je krenuo u kontranapad…

Majk Tajson je posle izbegavanja njegovih udarca uspeo da nokautira Redžija Grosa.
Majk Tajson je posle izbegavanja njegovih udarca uspeo da nokautira Redžija Grosa.

Fantastičnim levim krošeom, gotovo iz skoka, pogodio je Majk „pravo u bradu“ protivnika. On je od siline udarca odmah završio na podu. Dok je publika „u transu“, Redži Gros uspeva da se pridigne, a sudija meča Džoni LoBjanko mu dozvaljava da nastavi borbu.

Bolje za Grosa da se borba nije nastavila

Ipak, to je samo bio „poziv“ Tajsonu da krene još jače ka Grosu. Potom ga sa još nekoliko fantastičnih udaraca nokautirao. Iako je Gros ponovo uspeo nekako da se pridigne, sudija LoBjanko nije imao dilemu i zaustavio je borbu i pored toga što je Redži Gros verovao da može da je nastavi. Gledano sa strane čini se da sudija nije pogrešio.
Mediji su posle borbe pisali da je Majk Tajson još jednom pokazao da je bokserski potencijal kakav dugo nije viđen. Dosta godina kasnije mnogi su isticali da je to jedan od najboljih trenutaka karijere „Gvozdenog“ ili „bar“ jedan od najboljih trenutaka njegove karijere pre nego što je postao šampion. Kako je Majk Tajson posle fantastičnog izbegavanja njegovih udaraca nokautira Redžija Grosa i zabeležio „jubilarni“ dvadeseti nokaut u profesionalnoj karijeri, podsetite se na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstGabrijela Andersen – Ni po koju cenu nema odustajanja
Sledeći tekst„Animal“ Edmundo – „Ponižavanje“ Ser Aleksovog Junajteda