Taufik Mahlufi – Diskvalifikovan, pa osvojio olimpijsko zlato

Taufik Mahlufi - Diskvalifikovan, pa osvojio olimpijsko zlato
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada bi se ukratko podsećali takmičenja u atletici sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, to bi verovatno zvučalo ovako: Manteo Mičel je trčao sa prelomom noge, Jusejn Bolt je dominirao, Džesika Enis je “zaludela” Britaniju, a Taufik Mahlufi je prvo diskvalifikovan, pa onda dan kasnije osvojio prvo olimpijsko zlato za svoj Alžir posle 12 godina. Danas se podsečamo ovog zadnjeg, krajnje neuobičajenog slučaja.
Alžirac Taufik Mahlufi je u samo jednom danu od najvećeg razočarenja stigao do heroja londonskih Olimpijskih igara. On je prvo izbačen sa Igara, jer se nedovoljno zalagao u trci na 800 metara, ali je onda ta odluka preinačena, pa je dan kasnije osvojio zlatnu medalju u trci na 1500 metara. Taufik Mahlufi - Junak ili tragičar Igara u Londonu?!Nacionalni Olimpijski komitet Alžira nije na vreme povukao Mahlufija sa liste učesnika trke na 800 metara, iako u toj disciplini nije prvobitno bilo ni planirano da se takmiči, već da to uradi samo na 1500 metara, gde je dan ranije izborio plasman u finale, kao pobednik polufinalne trke. Ipak, prijavili su ga iz njegovog olimpijskog komiteta i na 800 metara, što bi se ono reklo “za svaki slučaj”, da ako ne zabeleži očekivani rezultat na 1500 metara dobije priliku da se “vadi”. Pošto je Mahlufi bio odličan u kvalifikacijama i polufinalu na 1500 metara, odlučio je da odustane od takmičenja na kraćoj deonici i pre nego što je ono počelo (na šta je imao pravo), ali je njegov olimpijski komitet zaboravio da to prijavi IAAF-u, pa je Mahlufi da ne bi bio kažnjen bio prinuđen da se pojavi na startu trke na 800 metara.
Alžirac je izašao na startnu liniju, istrčao samo 200 metara, a onda usporio i nastavio da korača pored atletske staze. Odmah se pretpostavilo da nije hte da se izlaže dodatnim naporima, želeći da sačuva snagu za finalno nadmetanje na 1500 metara, koje je bilo na programu sutradan. Ipak, atletske sudije nisu imale razumevanja za njega, pa su iskoristile pravilo Međunarodne atletske federacije koje u takvim slučajevima dozvoljava isključenje atletičara iz svih daljih nastupa na određenom takmičenju. Alžirac je izašao na startnu liniju, istrčao samo 200 metara, a onda usporio i nastavio da korača pored atletske staze. Odmah se pretpostavilo da nije hte da se izlaže dodatnim naporima, želeći da sačuva snagu za finalno nadmetanje na 1500 metara, koje je bilo na programu sutradan. Ipak, atletske sudije nisu imale razumevanja za njega, pa su iskoristile pravilo Međunarodne atletske federacije koje u takvim slučajevima dozvoljava isključenje atletičara iz svih daljih nastupa na određenom takmičenju. “Mahlufi nije završio trku. Sudije su smatrale da je njegovo ponašanje neprimereno i nepošteno, bez dovoljno truda u dobroj nameri, pa su prema pravilima odlučile da ga isključe iz svih daljih nastupa na Olimpijskim igrama.” - saopštio je tada IAAF, ali su iz atletske federacije i dodali da bi alžirski srednjeprugaš mogao da bude vraćen na takmičenje ukoliko bi lekarskim uverenjem bilo objašnjeno da je imao povredu koja mu je smetala tokom kvalifikacione trke na 800 metara. Kasnije tokom večeri, posle zdravstvenih pregleda medicinski tim je ukinuo zabranu Mahlufiju zbog navodnih problema sa kolenom, pa mu je ipak dozvoljeno da se pojavi na startu trke na 1500 metara.“Mahlufi nije završio trku. Sudije su smatrale da je njegovo ponašanje neprimereno i nepošteno, bez dovoljno truda u dobroj nameri, pa su prema pravilima odlučile da ga isključe iz svih daljih nastupa na Olimpijskim igrama.” saopštio je tada IAAF, ali su iz atletske federacije i dodali da bi alžirski srednjeprugaš mogao da bude vraćen na takmičenje ukoliko bi lekarskim uverenjem bilo objašnjeno da je imao povredu koja mu je smetala tokom kvalifikacione trke na 800 metara. Kasnije tokom večeri, posle zdravstvenih pregleda medicinski tim je ukinuo zabranu Mahlufiju zbog navodnih problema sa kolenom, pa mu je ipak dozvoljeno da se pojavi na startu trke na 1500 metara.
On ne samo da je startovao, nego je u potpunosti iskoristio svoju priliku i pobedio. To je bila fantastična šansa da se iskupi za “antiatletsko” ponašanje na trci na 800 metara. U finišu trke na 1500 metara, krug pre kraja, dodao je gas, preuzeo čelo kolone i krenuo da „štrika“, tako da su svi favoriti, poput Kenijaca, koji su godinama dominantni u toj disciplini, ostali daleko iza njega. U finišu trke na 1500 metara, krug pre kraja, dodao je gas, preuzeo čelo kolone i krenuo da "štrika", tako da su svi favoriti, poput Kenijaca, koji su godinama dominantni u toj disciplini, ostali daleko iza njega. Stigao je “lagano” do velike pobede i olimpijskog zlata, u vremenu 3:34:08.Stigao je “lagano” do velike pobede i olimpijskog zlata, u vremenu 3:34:08. Posle trke, novinari su ga odmah pitali kako je uspeo da ostvari pobedu kada je samo dan ranije imao problema sa kolenom, ali je Mahlufi imao spreman odgovor: “Svaki atletičar koji dođe do prilike da pobedi zaboravi na bol i povredu. Lekari su mi rekli da učešćem u trci na 1500 metara preuzimam veliki rizik za svoje zdravlje, ali sam prihvatio to. Odradio sam zadatak na najbolji način, jer odluka o izbacivanju sa takmičenja nije ostavila previše traga na moj moral.” – rekao je tada Mahlufi, mada je malo koga ubedio da je u trci na 1500 metara rizikovao svoje zdravlje.
Način na koji je osvojio zlato nije smetao njegovim zemljacima, pa je Mahlufi odmah posle trke na 1500 metara postao heroj nacije, jer je Alžiru posle 12 godina doneo olimpijsko zlato. I danas su podeljena mišljenja, neki smatraju da nije trebalo da se dozvoli da se takmiči na 1500 metara, jer je “ponizio” atletiku, dok sa druge strane je ipak čini se više onih koji smatraju da bi bila velika nepravda da se Mahlufiju nije dozvolilo da učestvuje u finalnoj trci, za koju se pošteno izborio. Bilo kako bilo, najviše će se pamtiti rezultat, a on kaže da je Taufik Mahlufi olimpijski šampion na 1500 metara. Kako je izgledala trka koja je oduševila sve Alžirce, možete se podsetiti ovog trenutka.

Prethodni tekstRunijev prvi gol u karijeri koji je prekinuo niz Arsenala od 30 utakmica bez poraza
Sledeći tekstPobeda Kobija Brajanta protiv Maveriksa