Pobeda Kobija Brajanta protiv Maveriksa

Pobeda Kobija Brajanta protiv Maveriksa

Smatra se da najveći igrači mogu “sami” da pobede rivala, a Kobi Brajant je svakako to uradio nebrojano puta u karijeri. Ipak, posebno impresivno bilo je njegovo izdanje protiv Dalasa u “Stejpls Centru” krajem 2005. godine, kada je tokom tri četvrtine postigao više poena nego ceo tim Maveriksa zajedno.
Pobeda Lejkersa protiv Dalasa iz decembra 2005. godine, mogla bi se bez problema opisati i kao pobeda Kobija Brajanta protiv Maveriksa. Nikako u tom meču nisu mogli igrači Dalasa da zaustave Kobija, udvajali su ga, menjali su čuvare na njemu, pokušavali sve, ali jednostavno Brajant je bio nezaustavljiv. Pogađao je iz svih pozicija, a nemoć gostujućih igrača u duelu sa “Mambom” možda se najviše vidi u činjenici da su ga toliko često faulirali, da je Kobi izveo 25 slobodnih bacanja. Smatra se da najveći igrači mogu “sami” da pobede rivala, a Kobi Brajant je svakako to uradio nebrojano puta u karijeri. Ipak, posebno impresivno bilo je njegovo izdanje protiv Dalasa u “Stejpls Centru” krajem 2005. godine, kada je tokom tri četvrtine postigao više poena nego ceo tim Maveriksa zajedno.Brajant je na kraju meč završio sa postignuta 62 poena. Njegov učinak bi sigurno bio još bolji, da ga nije krajem treće četvrtine Fil Džekson izveo iz igre. Do tog trenutka u trećoj deonici Kobi je postigao 30 poena, a imao je i više postignutih poena od celog tima Dalasa (62:61). Tokom poslednje četvrtine skoro 19000 navijača u “Stejpls Centru” je uzvikivalo: “Mi želimo Kobija! Mi želimo Kobija!”, ali je Fil Džekson ostao dosledan svojoj odluci i nije želeo i pored želje navijača da Kobija vraća u igru. Tadašnja prva zvezda “Jezeraša” je uz 62 poena, dodao 8 skokova i 3 ukradene lopte. Iako mu je tokom karijere često zamerano da uzima previše šuteva i da ima vrlo loš procenat šuta iz igre, u ovom susretu mu se ni to ne može zameriti, jer je iz igre šutirao odličnih 18/31, a kada se uz to doda 22/25 sa “penala”, dođe se do zaista impozantnog učinka. U tom trenutku to je bio najbolji poenterski učinak nekog igrača Lejkersa u poslednjih 35 godina i verovatno bi bio još dugo, da Brajant nije sam srušio svoj rekord samo mesec dana kasnije, postigavši 81 poen protiv Reptorsa.
“Sjajan je osećaj da sam uspeo ovako nešto da uradim u “Stejpls Centru”, pred navijačima Lejkersa. Bio sam toliko frustriran izgubljenim mečom od Hjustona, da sam želeo da uradim sve što mogu da dovedem svoj tim do pobede. Konastantno sam napadao odbranu Dalasa i to je dalo odlične rezultate. Ovo je bio definitivno najbolji meč koji sam do sada odigrao u karijeri.” – rekao je odmah posle meča Kobi Brajant. “Nismo imali odgovor za njega. Pokušavali smo da ga udvajamo, da mu igramo zonu, da mu postavljamo “zamke” na njegovoj polovini, ali ništa nije pomoglo. On je imao večeras rešenje za sve.” – možda je najbolje objasnio Kobijevu partiju te večeri tadašnji trener Dalasa Ejveri Džonson.
Kako je izgledala fantastična partija Kobija Brajanta, u kojoj je za “samo” 33 minuta postigao 62 poena, možete se podsetiti u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstTaufik Mahlufi – Diskvalifikovan, pa osvojio olimpijsko zlato
Sledeći tekstŠmajhelova šala