Temur Kecbaja – Divljačka proslava gola

Temur Kecbaja – Divljačka proslava gola
Temur Kecbaja – Divljačka proslava gola

Navijači Njukasla rado se sećaju Temura Kecbaje, nešto zbog njegovog pomalo „ludog“ karaktera, a nešto i zbog toga što je delovalo neumorno na terenu. U klub je posle sjajnih epizoda u Dinamu iz Tbilisija, Anortozisu i AEK-u, došao 1997. godine kao slobodan agent i do 2000. godine, do kada se zadržao u na „Sent Džejms Parku“, na 78 utakmica postigao je 8 golova. Međutim, danas se podsećamo događaja zbog koga na pomen Kecbajinog imena svaki pravi navijač “Svraka” razvuče osmeh i pomisli “luđu proslavu gola nisam video…”
Sve se dešavalo 17. januara 1998. godine u 23. kolu Premijer lige. Njukasl je na svom terenu dočekao Bolton i veoma dobro otvorio utakmicu. Loptu u mrežu gostiju je već u 6. minutu ubacio Barns, a rezultat ove, očekivano, ne preterano zanimljive utakmice nije se menjao sve do 72. minuta kada je Blejk poravnao rezultat. A onda je nastupio najzanimljiviji deo utakmice. U igru je u 79. minutu umesto Jana Dala Tomasona ušao Temur Kecbaja, koji nedeljama nije bio u startnoj postavi Njukasla. Toliko emocija se skupilo u njemu da su negde morale da “eksplodiraju”. A to se dogodilo desetak minuta nakon njegovog ulaska u igru.

Temur Kecbaja je na neverovatan način proslavio gol protiv Boltona.
Temur Kecbaja je na neverovatan način proslavio gol protiv Boltona.

Duga lopta upućena sa leve strane doleće u šesnaesterac gostiju, jedan igrač Njukasla glavom dodaje do drugog u sredini šesnaesterca, ali se ovaj u gužvi između igrača i golmana ne sanalazi najbolje, pa lopta pada na travu i na nju nalaće Kecbaja, koji je rutinski šalje u gotovo nebranjenu mrežu. A onda više nije mogao da izdrži, emocije su se pretvorile u bes i proslava gola se pretvorila u divljanje. Keni Dagliš je uvođenjem u igru oslobodio zver.
Kecbaja je prvo skinuo dres i bacio ga, a onda pokusao da skine i kopačke, pa kada mu to nije uspelo bacio se na šutiranje reklama pored terena. Njegov saigrač Alesandro Pistone videvši da je “vrag odneo šalu” pokušao je da smiri kolegu, ali umalo da i on nije dobio batine, jer ga je Kecbaja u afektu jednom potkačio laktom, a drugi put preteći mu svesno odgurnuo od sebe. Navijači, njih 35 hiljada, bili su u čudu i nikom nije bilo jasno šta se dešava na terenu, ali i dan danas prepričavaju ovaj pomalo bizaran događaj.

Alesandro Pistone pokušao je bezuspešno da smiri Kecbaju.
Alesandro Pistone pokušao je bezuspešno da smiri Kecbaju.

Ipak, Kecbaja uopšte nije ponosan na njega. Mnogo kasnije pokajao se i izjavio medijima: “Nikada nisam pogledao snimak tog događaja i nikada to neću učiniti. Nisam ponosan. Bio je to loš period u mojoj karijeri, zaslužio sam da igram više. Dobio sam priliku da se izrazim i to sam uradio. Ali to nije nešto čime se ponosim. Ne raduje me što me ljudi pamte po ovom događaju. To je velika sramota, učinio sam mnogo za klub.”
Kecbaja je posle Njukasla prešao u Vulverhempton, a pre završetka igračke karijere igrao je još za Dandi i Anortozis, dok nije prešao u trenerske vode. Ipak, koliko god on to ne želeo, prva asocijacija svakom ljubitelju fudbala na pomen Temura Kecbaje verovatno će biti njegova, kako su je mediji u Engleskoj nazivali, “divljačka proslava gola”. A kako je ona izgledala možete se podsetiti u videu koji je pred vama:

Prethodni tekstOpšta tuča košarkaša Partizana i Hemofarma
Sledeći tekstSpektakularan nokaut u ameterskom ringu