Tim Dankan – Isključenje zbog smejanja

Tim Dankan - Isključenje zbog smejanja
Tim Dankan - Isključenje zbog smejanja
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Tog 15. aprila 2007. godine, u finišu regularnog dela sezone i u veoma bitnom meču, Dalas Maveriksi dočekali su San Antonio Sparse. Bio je to duel koji je odlučivao o poretku u vrhu Zapadne konferencije pred plej-of, a domaćini, koji su već obezbedili prvo mesto, pobedom su ostavili goste bez šanse da dođu do drugog mesta. Ipak, ishod meča je mogao biti skroz drugačiji, Sparsi su imali punu rezultatsku kontrolu susreta gotovo cele prve tri četvrtine, ali se potom dogodilo nešto što je verovatno odlučilo susret, ali i izazvalo veliki skandal.
Na nešto manje od tri minuta do kraja treće četvrtine, gosti su imali 5 poena prednosti i napad, a lopta je došla na niskom postu do Tima Dankana. Legendarni koarškaš je odmah krenuo u realizaciju, „lagano rešio“ duel protiv DeSanje Diopa i postigao poene, ali su sudije njegovu akciju ranije prekinuli i dosudili faul u napadu. Svi koji su gledali meč bili su zbunjeni, nikome nije bilo jasno šta je to sudija video i zašto je dosuđen faul u napadu, a ni Tim Dankan nije krio zbunjenost. Gledao je sa nevericom u sudiju i prstom zbunjeno pokazivao na sebe, kao da pokušava da pita sudiju da li je njemu dosudio faul. Ništa manje nije bio zbunjen ni trener Sparsa Greg Popović, koji ipak nije odreagovao na sudijsku odluku, ali je u tajm-autu koji je odmah usledio, odlučio da svoju prvu zvezdu ostavi na klupi, kako bi ga malo odmorio i „ohladio“ pred zadnju četvrtinu.

Tim Dankan se smejao na klupi, što je Džoi Kroford protumačio kao omalovažavanje sudija.
Tim Dankan se smejao na klupi, što je Džoi Kroford protumačio kao omalovažavanje sudija.

U jednom od prvih napada posle tajm-auta Maveriksi su bili u kontranapadu u kojem Manu Đinobili faulom zaustavlja prodor plejmekera domaćih Džejsona Terija i poslao ga na liniju za slobodna bacanja. Pošto je Teri pogodio prvo, a promašio drugo slobodno bacanje, sudija Džoi Kroford zaustavlja igru i dosuđuje tehničku grešku Dankanu, koji se na klupi smejao sa saigračima. Sudija je njegov smeh protumačio kao „omalovažavanje“ sudija i neslaganje sa njihovim odlukama, a Tim Dankan je bio veoma zbunjen i nije mu bilo jasno kojim potezom je zaslužio tehničku grešku. Džejson Teri nije pogodio slobodno bacanje dodeljeno zbog tehničke greške, a Tim Dankan je znao da proslavi njegov promašaj. Kada su mnogi pomislili da će se situacija smiriti, usledila je nova odluka Kraforda koja će izazvati pravu „buru“.
Već u jednom od narednih napada domaćih Džoš Hauard je bio u prodoru, kada je stigao do Fabrisija Oberta, koji se po proceni sudija loše postavlja i pravi faul. Baš u tom trenutku Tim Dankan je na klupi „prsnuo“ u smeh, a Džoi Kroford to tumači kao reakciju na dosuđen faul Obertu i dosuđuje Dankanu novu tehničku grešku i isključuje ga sa meča. Dok su navijači Dalasa ovakvu odluku prihvatili sa oduševljenjem, na klupi Sparsa vladala je neverica. Svi igrači, na čelu sa Dankanom, zbunjeno su gledali Kroforda, ne verujući šta je on upravo dosudio. Bilo je to prvo, a ispostaviće se i jedino, isključenje u karijeri Tima Dankana, a dok je legendarni košarkaš napuštao teren, sudija Džoi Kroford ga je pozivao na fizički obračun?!

Legendarni Tim Dankan je na gostovanju Dalasu jedini put u karijeri isključen sa meča.
Legendarni Tim Dankan je na gostovanju Dalasu jedini put u karijeri isključen sa meča.

Odmah pošto je zvuk sirene oglasio kraj meča u Dalasu, gotovo da se samo pričalo o odlukama Kroforda, koje su postale još „skandaloznije“ posle razgovora Tima Dankana sa novinarima: „Nisam mu ništa rekao. On me je pogledao i rekao: ‘Hoćeš da se bijemo?! Želiš li tuču?!’ Ako on želi tuču, mi se možemo potući. Ja nemam nikakav problem sa njim, ali ako on želi možemo se potući. Ne vidim ni jedan razlog žašto je on u toku meča vikao meni da li želiš da se tučemo!“ – izjavio je odmah posle meča Tim Dankan. Odmah pošto su saznali šta se dešavalo na meču, oglasili su se i čelnici lige, koji su zbog isključenja i objašnjenja Kroforda da ga je košarkaš Sparsa vređao, kaznili Dankana sa 25.000 dolara, ali i odlučili da zbog ponašanja na meču, pogrešnih odluka i poziva na fizički obračun suspenduju Džoija Kroforda do kraja sezone.
„Iako je Džoi konstantno ocenjen kao jedan od naših najboljih sudija, on mora da odgovara za svoje postupke na terenu i zato je suspendovan, a mi ćemo nakon sezone razgovarati sa njim kako bi se uverili da prihvata odgovornost za svoje pogrešne postupke.“ – izjavio je tadašnji komesar NBA lige Dejvid Stern. Po završetku sezone usledio je najavljeni sastanak, posle kojeg su čelnici lige odlučili da Kroforda vrate na posao, pa je on nastavio da sudi utakmice NBA lige.

Džoi Kroford je pozivao Dankana na fizički obračun, čime je izazvao jedan od većih skandala u istoriji NBA lige.
Džoi Kroford je pozivao Dankana na fizički obračun, čime je izazvao jedan od većih skandala u istoriji NBA lige.

Džoi Kroford je bio svestan svojih grešaka, pa je kasnije za situacije sa meča Dalas – San Antonio izjavio da su mu one najveća greška u karijeri, ali i dodao: „Dankan je sedeo na klupi i smejao se. Isključio sam ga. Taj smeh me je mučio. Mislio sam da je to što radi veliko nepoštovanje prema sudijama, ali sam i bio svestan da ću biti u problemu ako odlučim da ga isključim. Suspenzija je bila velika stvar i skroz me je šokirala. Shvatio sam tada da imam neki problem i odlučio sam da zatražim profesionalnu pomoć zbog problema sa besom. Psihijatar mi je posle terapija saopštio da je moj jedini problem što sam suviše strastven u vezi sa svojim poslom. Pomislio sam tada da sam dobro prošao i da mi ta „dijagnoza“ neće uticati na život. Ipak, događaj sa Dankanom mi je definitivno promenio život. Shvatiš da stvari koje radiš možda nisu dobre i razmišlis o svemu, ne samo na terenu, već i o stvarima van terena.“ – izjavio je kasnije Džoi Kroford.
U nekoliko navrata Džoi Kroford je u medijima ponavljao da ga je sramota zbog odluka i ponašanja na meču Dalas – San Antonio i da je definitivno pogrešio što je isključio Tima Dankana. Kako su izgledali ti trenuci, za koje mnogi uopšte ne mogu naći opravdanje, i jedan od većih skandala u NBA ligi tih godina, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstMihael Šumaher – Težak udes u Australiji
Sledeći tekstRuni, Gigs, Ronaldo – Genijalno uvežbana akcija koju sudije nisu razumele