Mihael Šumaher – Težak udes u Australiji

Mihael Šumaher - Težak udes u Australiji
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Prva trka u sezoni Formule 1 2001. godine održavala se u Melburnu. Bilo je to vreme kada je u Formuli 1 počeo da dominira Mihael Šumaher, pa su svi očekivali njegov trijumf na prvoj trci u sezoni. I Šumaher je očekivanja navijača ispunio, dominirao je u kvalifikacijama i kasnije slavio u trci, ali je njegova pobeda pomalo ostala u senci udesa koji je doživeo na drugom nezvaničnom treningu.
Nezvanični treninzi se u Formuli 1 održavaju uglavnom petkom i oni obično ne privuku veliku pažnju navijača, a nije drugačiji slučaj bio ni te 2001. godine u Melburnu. Ipak, jedan trenutak je bio zaslužan zašto su mnogi mediji preneli informacije sa drugog nezvaničnog treninga. Na nešto manje od tri munta do kraja tog treninga, posle incidenta koji je imao Nik Hajdfeld, bile su istaknuta žute zastave. Mihael Šumaher je kasnije izjavio da nije odmah primetio žute zastave i velikom brzinom se približavao šestoj krivini, a onda je došlo do incidenta.

Mihael Šumaher je doživeo težak udes na treningu u Australiji, ali je na sreću prošao bez povreda.
Mihael Šumaher je doživeo težak udes na treningu u Australiji, ali je na sreću prošao bez povreda.

Šumaher primećuje istaknute zastave, počinje da koči, ali se njegov bolid kliza na ulju i pri velikoj brzini se okreće i završava pored staze. Po nekim procenama, u trenucima kada je završio van staze, bolid se kretao brzinom od oko 180 km/h, a onda je „poleteo“. Bolid kojim je upravljao Šumaher nekoliko puta se okrenuo u vazduhu, da bi se potom zaustavio tik uz zaštitnu ogradu. Mnogi navijači su bili u šoku i veoma zabrinuti u tim trenucima za zdravlje legendarnog šampiona, ali je on samo nekoliko trenutaka kasnije, dok su brojni delovi sa Ferarijevog bolida i dalje bili van staze, ustao sa sedišta, izašao iz bolida i potpuno mirno odšetao sa staze.
I dok bi mnoge ovakav incident uzdrmao, Šumahera uopšte nije poremetio, pa je on narednog dana potpuno dominirao u kvalifikacijama, da bi i na nedeljnoj trci ostvario relativno laganu pobedu. Udes koji je Mihael Šumaher doživeo tokom Velike nagrade Australije jedan je od gorih u njegovoj karijeri, a kako je on izgledao, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstGael Monfils – Smeč posle preskakanja partnerke
Sledeći tekstTim Dankan – Isključenje zbog smejanja