To može samo Safin – Skidanje šorca kao proslava dobijenog poena

To može samo Safin - Skidanje šorca kao proslava dobijenog poena
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

To je bila neka vrsta udarca koji kao da je dirigovan sa neba. Četiri sata tenisa, peti set čudesnog meča trećeg kola Rolan Garosa 2004. godine između Marata Safina i Feliksa Mantilje. Na terenu broj 1 kompleksa u Bulonjskoj šumi slabija je vidljivost, već je sumrak, a Safin juri za jednom lopticom koja deluje nedostižno. Ipak, Marat daje sve od sebe, stiže lopticu, a onda je pod neverovatnim uglom šalje preko mreže, bio je to fenomenalan kraj neverovatnog poena koji je oduševio sve prisutne i najbolji Safinov odgovor na Mantiljin drop-šot. Većina igrača bi proslavilo takav poen stegnutom pesnicom, nekoliko njih bi možda palo na šljaku, ali Safin je uvek bio originalan, odlučio je da proslavi poen na neverovatan način, tako što će skinuti šorc.
Safin je vodio sa 4:3 u petom setu meča trećeg kola Otvorenog prvenstva Francuske protiv Mantilje, a na servis Španca bilo je 0-15, kada je usledio verovatno poen Rolan Garosa 2004. godine. Bila je to fenomenalna razmena koja je trajala skoro pun minut, a koja se činilo da je rešena posle sjajnog drop-šota španskog tenisera. Ipak, Marat se nije predavao, usledio je njegov sjajan sprint napred, stizanje loptice i onda maestralan odgovor kontra drop-šotom pod neverovatnim uglom, što je Mantilji ostavilo samo mogućnost da čestita Safinu na sjajnom potezu. Marat Safin je proslavio svoj izvanredan udarac tako što je spustio svoj šorc na kolena, što je mnoge dovelo do toga da se zapitaju: “Šta li će tek da uradi ako pobedi na turniru?”A onda se desilo nešto što do tada nije viđeno na teniskim terenima (a nije ni do danas), Marat Safin je proslavio svoj izvanredan udarac tako što je spustio svoj šorc na kolena, što je mnoge dovelo do toga da se zapitaju: “Šta li će tek da uradi ako pobedi na turniru?” Publika je oduševljeno bodrila Safina dok je stajao na kratko u gaćama i sa šorcem spuštenim oko kolena. Ali sudija u stolici Karlos Bernardes i ATP supervizor Majk Morisej nisu bili oduševljeni Maratovim potezom, kaznili su ga za nesportsko ponašanje (ranije u toku meču Safin je dobio upozorenje za bacanje reketa), što je potpuno razbesnelo Safina. Umesto 0-30, bilo je 15-30, a Mantilja je do kraja gema zadržao svoj servis, što je dodatno dovelo da Safin nastavi da gubi prisebnost. On je glasno opsovao Bernardesa prilikom sledeće promene strana, a i pored pobede na kraju, zadržao je istu boju glasa na konferenciji za štampu posle meča, samo bez vulgarnosti.
“Smatrao sam da je to bitan poen za mene i osetio sam potrebu da povučem šorc na dole, šta je loše u tome?!” – pitao se začuđeno Safin posle meča, a zatim nastavio sa kritikom sudija zbog izrečene kazne: “Oni su pokušali da unište meč. Niko se nije žalio. Svi su bili OK, nikom nije smetao moj postupak. Ne razumem zašto su onda došli sudija i supervizor i pokušavali da unište taj trenutak, samo da bi pokazali da su i oni tu. Oni nemaju pojma o tenisu. Svi ljudi koji vode ovaj sport, nemaju pojma o njemu. Uradiće sve što je moguće samo da oduzmu zabavu na terenu, nije ti dozvoljeno da uradiš ovo, ne smeš ono, nije dozvoljeno ni da razgovaraš sa njima kada želiš da razgovarate. Šteta je da tenis zbog toga propada. Svake godine postaje sve gore i gore. Mora da se desi radikalna promena i ja se nadam da će se to vrlo brzo dogoditi.” – rekao je skoro u jednom dahu vidno besni Safin. Maratov protivnik u meču Feliks Mantilja, nije bio uvređen Safinovim postupkom, iako su mnogi očekivali da će biti: “Mislim da je to uradio da bi bilo smešno, a ne sa lošom namerom.” – rekao je posle meča španski teniser. Potez Safina je podelio tenisku javnost, ali je Maratu prvi podršku pružio teniski “loš momak” Džon Mekinro koji je rekao da Safin treba da dobije nagradu, a ne kaznu za svoj potez. “Slažem se sa Safinom 125%. Mislim da treba da uradi ono što želi da uradi, jer je on zabavna ličnost, pa će možda sledeći put igrati bez košulje ili tako nešto. Ili će možda doći na “teniski sud” go, to bi bilo uzbudljivo.”
ATP je odmah reagovao, presuda je ubrzo doneta, Safin je kažnjen sa 500 dolara za lomljenje reketa tokom meča, ali za spuštanje šorca u znak proslave dobijenog poena nije uopšte kažnjen. Mnogi će podržati ovakav potez Safina, mnogi će ga osuditi, ali u jednom će se složiti svi, to je mogao da uradi samo Marat Safin. I zato uživajte podsećajući se prvo sjajnog poena, a onda i proslave Marata Safina koja je podelila tenisku javnost.

2004 Safin Mantilla – Crazy Point by rolandgarros

Prethodni tekstGolčina kojom je Bergkamp poslao Argentinu kući sa prvenstva 1998. godine
Sledeći tekstManute Bol – Šest trojki za poluvreme