Tomislav Piplica – Odbrana penala Oliveru Kanu za obraz i čast

Tomislav Piplica, ili “Bosanski Igita”, kako su ga zvali u Nemačkoj, bio je zaista jedinstvena ličnost. Bio je član omladinske reprezentacije Jugoslavije koja je u Čileu osvojila titulu šampiona planete. Bio je rezerva Dragoju Lekoviću, a u toj šampionskoj selekciji tada su bili Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Predrag Mijatović, Davor Šuker i mnogi drugi odlični igrači. Put ga je nakon epizoda u splitskom Hajduku, Zagrebu , Segesti i Samoboru, u leto 1998. godine odveo u nemački Energi Kotbus, gde je uspešno branio sve do kraja svoje igračke karijere i gde ima status legende. Dva puta je izabran za igrača godine tog nemačkog kluba. Zbog svojih posebnosti u sezoni 2004/05 bio je jedini igrač koji je imao dve autogram kartice sa različitim frizurama. Piplica je poznat i po legendarnom autogolu glavom, kada ga je bezopasna lopta udarila u glavu i ušla u mrežu. Za taj gol u emisiji “TV Total” Stefana Raba dobio je “nagradu” “Raab der Woche”, po koju je šmekerski došao. “To je nešto što se ne viđa svakog dana. Teško mi je to sve opisati. Jednostavno sam nesmotreno reagovao. Imaš milion dobrih intervencija, a jedan kiks toliko se pamti. Treba se znati nositi s tim. Ako na to nisi spreman, nije dobro baviti se sportom.” – umeo je da kaže bosanski golman.
Tomislav Piplica, pored tog nesmotrenog gola, odbranio je dva penala u karijeri koji su odjeknuli među ljubiteljima fudbala i na koje je veoma ponosan u karijeri. Prvo, kao najpopularniji igrač Energi Kotbusa, imao je čast da jednom prilikom ugosti Gerharda Šredera i Angelu Merkel. Tadašnji kancelar Šreder poželeo je da mu puca jedanaesterac. Iako su mu svi iz kluba govorili da pusti gol, on ga je namerno odbranio nakon čega je navodno imao dosta problema sa upravom kluba. I ako je taj bio zabavnog karaktera, drugi je bio za čast i obraz kluba. Naime, u sezoni 2001/02, 23. februara 2002. godine, Bajern je na „Olimpijskom stadionu“ u Minhenu „razmontirao“ Kotbus, koji je veći deo susreta zbog crvenih kartona igrao sa 9 igrača, sa 6:0, golovima Pizara (2), Šola (2), Efenberga i Elbera, ali zanimljiva scena viđena je na samom kraju susreta.

Trenutak kada se Tomislav Piplica na origanalan način pripremao za odbranu penala Olivera Kana.
Trenutak kada se Tomislav Piplica na origanalan način pripremao za odbranu penala Olivera Kana.

U 90. minutu dosuđen je jedanaesterac za Bavarce, a na opšte iznenađenje ka golu Piplice, čija je mreža već bila „napunjena do vrha“, potrčao je legendarni Oliver Kan i namestio loptu na belu tačku. Videvši ovo Bosanac se okrenuo ka publici, a leđima Kanu, i napravio izraz lica kao da se pita “čemu ovo?”. Ovaj potez Piplice izmamio je mali osmeh čak i „ledenom“ Kanu, ali ga to nije pokolebalo da uhvati zalet i „raspali“ po lopti. Međutim, Tomislav Piplica se odlično bacio i vrhovima prstiju zakačio loptu koja je odletela i od stative se vratila u polje, a igrači Kotbusa su je potom brže-bolje izbacili u korner. Radovao se Piplica, jer i ako svoju mrežu nije sačuvao od prejakih napadača najboljeg tima u zemlji, bar jeste od najboljeg golmana u ligi i tako sprečio poniženje svog kluba.
Mnogi su se zapitali da li je ovo baš trebalo nemačkom gigantu, ali i legendarnom Oliju Kanu, tek ostala je scena kojoj se kasnije i sam Kan smejao, da je Tomislav Piplica uspeo da odbrani jedanaesterac jednom od najboljih golmana svih vremena. Podsetite se ove legendarne situacije…

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This