Tim Henman – Nepromišljen potez vredan diskvalifikacije

Tim Henman - Nepromišljen potez vredan diskvalifikacije
Tim Henman - Nepromišljen potez vredan diskvalifikacije
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Tog 28. juna 1995. godine na terenu 14 „Ol-Ingland Kluba“ u prvom kolu Vimbldona, u meču muških dublova, veliku borbu su vodili Tim Henman i Džeremi Bejts sa jedne i Džef Tarango i Henrik Holm sa druge strane. Par Henman-Bejts vodio je sa 2-1 u setovima. Četvrti set ušao je u taj-brejk, koji će ispisati istoriju najpoznatijeg teniskog turnira. Na semaforu je bilo 1:1 u odlučujućem gemu četvrtog seta. Tim Henman je bio na servisu. Englez je dobro odservirao, ali je Džef Tarango još bolje riternirao i sjajnim forhend riternom direktno iz tog udarca doneo poen svom dublu…

Par Henman-Bejts je diskvalifikovan

Iznerviran što je tako olako izgubio poen posle svog prvog servisa, Tim Henman vadi tada drugu lopticu iz džepa, koja je tu stajala za slučaj da promaši prvi servis, i udara je vrlo jako u zemlju. Ona potom pogađa u glavu devojčicu Karolinu Hol, koja je na tom meču bila zadužena za skupljanje loptica. Od udarca loptice devojčica pada na zemlju i počinje da plače, ali se posle nekog vremena podiže, odbija lekarsku pomoć i ako i dalje uplakana odlazi do svog mesta na mreži, kako bi se pripremila za naredni poen i nastavila sa skupljanjem loptica na meču. Ipak, sudija meča u stolici Vejn MekKjuan nije dozvolio nastavak duela. On je u pomoć pozvao glavnog sudiju na turniru Alana Milsa, da zajedno donesu odluku o kažnjavanju Henmana…

Tim Henman se raspravljao sa sudijama posle njihove odluke da diskvalifikuju Bejtsa i njega.
Tim Henman se raspravljao sa sudijama posle njihove odluke da diskvalifikuju Bejtsa i njega.

Posle kratkog većanja njih dvojica su odlučili da zbog gesta Tima Henmana kojim je mogao ozbiljno da povredi devojčicu koja je skupljala loptice, diskvalifikuje sa meča par Henman-Bejts i dodeli trijumf Tarangu i Holmu. Ovakva odluka nije se svidela domaćim navijačima koji su bili na strani britanskog para Henman-Bejts. Zbog toga su sudije sa meča ispratili zvižducima, smatrajući da su doneli prestrogu odluku…

Tim Henman se izvinio devojčici

Odmah posle susreta, zvaničnici Vimbldona objavili su saopštenje u kojem su obrazložili odluku sudija: „U taj-brejku četvrtog seta došlo je do incidenta na mreži. Zbog čiste frustracije što je izgubio poen, Tim Henman udario je lopticu veoma jako. Ona je potom na nesreću pogodila sa strane u glavu izuzetno jako devojčicu koja je skupljala loptice. Pravila su veoma jasna. Igrač mora da kontroliše svoje postupke na terenu i mi nismo imali drugog izbora osim da odmah diskvalifikujemo sa meča par Henman-Bejts zbog nesportskog poteza Tima Henmana. Devojčica Karolina Hol je odmah prebačena kod kuće. Biće kasnije i medicinski ispitana, kako bi se utvrdile eventualne povrede. Tim Henman je izuzetno potrešen zbog incidenta kakav se retko dešava, ali su pravila jasno definisana i odluka koju smo doneli bila je jedina moguća.“ – pisalo je u njihovom saopštenju.

Dan posle incidenta, Tim Henman se na improvizovanoj konferenciji izvinio Karolini Hol za svoj potez.
Dan posle incidenta, Tim Henman se na improvizovanoj konferenciji izvinio Karolini Hol za svoj potez.

Ubrzo je u prostorijama „Ol-Ingland Kluba“ konferenciju održao i Tim Henman. Englez je sa očima punih suza izjavio: „Bio sam ljut zbog izgubljenog poena, pa sam odlučio da jako udarim lopticu. Pogledao sam da li je neko ispred mene, ali je i pored toga loptica potpuno nesrećno pogodila devojčicu u glavu. Ipak, to ne umanjuje moju odgovornost. Potpuno preuzimam odgovornost za svoj postupak.“ – izjavio je tom prilikom Tim Henman. Narednog dana na Vimbldonu je organizovana „konferencija pomirenja“. Na njoj se Tim Henman lično izvinio Karolini Hol za svoj postupak i u znak izvinjenja joj poklonio buket cveća. Devojčica je tom prilikom izjavila da je sve oprostila Henmanu i da uopšte nije ljuta na dolazeću britansku tenisku zvezdu.

Karolina Hol je godinama kasnije objasnila kako je izgledao incident iz njenog ugla

Tačno 13 godina posle incidenta, tada već odrasla Karolina Hol objasnila je za engleske medije šta se zapravo događalo tog 28. juna 1995. godine na terenu broj 14 kompleksa na Vimbldonu: „Tim Henman igrao je zajedno sa Džeremijem Bejtsom dubl meč. Ja sam bila raspoređena na tom meču. Bilo je već kasno uveče, a Henman koji je bio na početku karijere i nije bio još toliko poznat. Igrao je dan ranije odlično protiv Samprasa u singlu, pa je izazvao veliko interesovanje navijača. Bila sam oko 10 minuta na terenu i nalazila se na mreži. Henman je izgubio poen u taj-brejku i bio je veoma ljut. Jako je udario lopticu, kojoj sam se našla na putu.“ – započela je svoje izlaganje Karolina…

Učešća Tima Henmana na Vimbldonu 1995. godine obeležio je incident sa skupljačicom loptice.
Učešće Tima Henmana na Vimbldonu 1995. godine obeležio je incident sa skupljačicom loptice.

„Obučavana sam da nastavim da radim bez obzira na sve. I to sam i uradila. Nisam se osećala toliko loše. Imala sam 16 godina i samo me je brinulo da mi ne ostane neki ožiljak na licu. Nisam razmišljala više o tome. Želela sam da nastavim, ali je tada Bejts došao do mene, a onda se na terenu pojavio i jedan od glavnih sudija na turniru Alan Mils i tada je započeo haos. Stavili su me da sednem, a potom mi na lice stavili led. Loptica je išla brzinom od oko 150 km/h kada me je pogodila, ali me nije puno bolela i želela sam da nastavim da radim. Međutim, niko me nije pitao za mišljenje, iako sam ponavljala: ‘Nemojte da ga diskvalifikujete.'“ – objasnila je Karolina Hol kako je izgledao incident.

Karolina Hol je smatrala da Tim Henman nije kriv

Karolina Hol je isticala da je joj je žao zbog svega što se dogodilo. „Bila je to slučajnost. Loptica je pogodila mene u glavu umesto da je završila u mreži. Ipak, Alan Mils je bio veoma ljut na njega. To meni nije izgledalo fer. Posle nekoliko minuta sudija je objavio da je duel završen, a publika je počela da zviždi. Meni je to sve izgledalo strašno. Henman je hteo da dođe sutradan kod mene kući da mi se izvini, ali pošto je ispred mog doma bilo puno fotografa, umesto dolaska kod mene odlučili smo da na Vimbldonu bude konferencija na kojoj mi je Tim poklonio cveće. Od tog dana nisam razgovarala sa njim. Ako ikada budem imala priliku ponovo da razgovaram sa njim reći ću mu da mi je žao zbog svega i da ne želim više da se pojavljujem u medijima.“ – rekla je ona.

Karolini Hol je bilo žao zbog incidenta.
Karolini Hol je bilo žao zbog incidenta.

Zanimljivo je da je jedan od protivnika para Henman-Bejts, Džef Tarango, tražio od sudija da njihegovi protivnici budu diskvalifikovani, a da je potom samo nekoliko dana kasnije sam Tarango napravio skandal na Vimbldonu, koji se smatra jednim od najvećih u istoriji Vimbldona. Odlukom sudija da ih diskvalifikuju posle nepromišljenog poteza Henmana, Džeremi Bejts i Tim Henman uspeli su da upišu svoja imena u istoriju Vimbldona, jer su tog trenutka postali prvi teniseri u open eri koji su diskvalifikovani sa meča na Vimbldonu.

Snimak incidenta nikada nije objavljen

Interesantnto je da snimak trenutka kada loptica posle udarca Henmana pogađa devojčicu koja skuplja loptice nikada nije objavljen. Šta se tačno dogodilo i kako je zapravo loptica završila na glavi Karoline Hol, znaju samo oni koji su se te večeri nalazili na terenu broj 14 „Ol-Ingland Kluba“. Snimak koji postoji prikazuje situaciju pre kobnog udarca i kasniju dramu koja se događala.
Kako je sve izgledalo u jednom od najpoznatijih incidenta u vimbldonskoj istoriji, možete da pogledate na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKomična „rabona“ Krisa Bosvela
Sledeći tekstTomislav Piplica – Odbrana penala Oliveru Kanu za obraz i čast