Toni Kukoč – Gde će lopta?!

Toni Kukoč - Gde će lopta?!
Toni Kukoč - Gde će lopta?!
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Hrvatska je poslednju medalju na velikom planetarnom takmičenju u košarci osvojila na Svetskom prvenstvu u Kanadi 1994. godine. Predvođeni Kukočem, Rađom i Komazecom, Hrvati su sa samo jednim porazom na šampionatu, u polufinalnom duelu protiv Rusije, uspeli da osvoje bronzanu medalju, iako su po prikazinim igrama po mnogima zaslužili da se sastanu u finalu protiv „Dream team“ selekcije SAD-a. U grupnoj fazi turnira, Hrvatska je ostvarila sve pobede dvocifrenom razlikom, a u jednom takvom duelu ubedljivo je savladana i selekcija Kanade.
Tog 10. avgusta 1994. godine, u drugom kolu četvrtfinalne grupe 2, domaća reprezentacija Kanade nadala se da u Hamiltonu može da iznenade favorizovane Hrvate i trijumfom u tom meču dođe na korak do plasmana u polufinale. Ipak, njihove nade su brzo „pale u vodu“, jer su „Kockasti“ igrali sjajno i celim tokom meča kontrolisali rezultat, da bi na kraju sa ubedljivih 92:61 pokazali domaćinima realan odnos kvaliteta dva tima. Sa nekoliko vrlo atraktivnih poteza, posebno je u tom duelu publiku oduševio Toni Kukoč, a mi se danas podsećamo jednog od njih, za mnoge najatraktivnijeg…

Toni Kukoč bio je jedan od najboljih igrača Hrvatske na Mundobasketu 1994. godine.
Toni Kukoč bio je jedan od najboljih igrača Hrvatske na Mundobasketu 1994. godine.

Na više od 5 minuta do kraja duela, pri već ubedljivom vođstvu Hrvata, Toni Kukoč pokreće brzi kontranapad svoje ekipe. Posle dodavanja saigrača, dok prevodi loptu na protivničku polovinu, Toni prvo „cima“ kao da će uputiti dodavanje na levu stranu, a onda fintira kao da će ipak dodati na desnu stranu, ali tu nije kraj. Ponovo Kukoč „zaluđuje“ protivnike fintom dodavanja levo, a onda maestralno, u skoku, upućuje asistenciju iza leđa na desnu stranu, poslavši loptu pravo u ruke Josipa Vrankovića, koji se nalazi sam blizu obruča i pogotkom iz te zicer pozicije kruniše maestralnu asistenciju Tonija Kukoča. I objektivna domaća publika gromoglasnim aplauzom odala je priznanje Kukoču na fenomenalnoj minijaturi, koja je samo jedan mali detalj njegove košarkaške genijalnosti.
Mnogi će se složiti da je Toni Kukoč jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, koji je često svojim genijalnim potezima podizao publiku na noge, a kako je izgledao jedan od takvih poteza, koji je Toni izveo u meču sa Kanadom na Mundobasketu 1994. godine, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstAgnješka Radvanska i Barbora Stricova – „Sedeći tenis“
Sledeći tekstSudija nije priznao očigledan pogodak Frenka Lamparda.