Topovski šut Risea kojim je polomio nogu Alanu Smitu

18. januara 2006. godine, Liverpul je u polufinalu FA kupa dočekao Mančester Junajted. Kao i uvek kada igraju ova dva ljuta rivala bila je to tvrda utakmica, i bez obzira što je u pitanju bilo kup takmičenje obe ekipe igrale su u gotovo najjačim sastavima, jer je utakmica takoreći bila finale pre finala. U drugom polufinalnom meču sastajali su se Stouk i Birmingem, i pehar je bio „zagarantovan“ ako bi se prošlo u finale.
Liverpul je relativno rano poveo. Strelac gola, ispostaviće se kasnije jedinog i odlučujućeg na ovoj utakmici, bio je u 19. minutu Piter Krauč. Ali ono što navijači, a naročito igrači pamte sa ove utakmice dogodilo se mnogo kasnije, Na samom kraju utakmice Liverpul je imao slobodan udarac. Veliki zalet uhvatio je Jon Arne Rise, zatrčao se i raspalio po lopti. Alan Smit je već pritrčavao, izblokirao udarac i Mančester je krenuo u kontru. U prvi mah niko nije ni primetio šta se dogodilo a onda je lopta završila u autu. Publika je videla Van der Sara kako stoji iznad Smita i maše rukama dozivajući medicinsko osoblje da priđe. To je činio i Geri Nevil. Smit je ležao u bolovima. Noga mu je bila polomljena, a kako je izgledala najbolje svedoči reakcija Ruda van Nisterloja koji je prišao da pogleda i šokirao se.gotovo na kraju utakmice, u 89. minutu. Prethodno je petnaestak minuta ranije Alan Smit ušao u igru i zamenio Flečera.
Na samom kraju utakmice Liverpul je imao slobodan udarac. Veliki zalet uhvatio je Jon Arne Rise, zatrčao se i raspalio po lopti. Alan Smit je već pritrčavao, izblokirao udarac i Mančester je krenuo u kontru. U prvi mah niko nije ni primetio šta se dogodilo a onda je lopta završila u autu. Publika je videla Van der Sara kako stoji iznad Smita i maše rukama dozivajući medicinsko osoblje da priđe. To je činio i Geri Nevil. Smit je ležao u bolovima. Noga mu je bila polomljena, a kako je izgledala najbolje svedoči reakcija Ruda van Nisterloja koji je prišao da pogleda i šokirao se. Alan Smit je iznet sa terena, a u igru je umesto njega ušao Park. Rezultat se nije promenio i Liverpul je otišao u finale.
Novine su istog dana pisale o incidentu u kome se sanitet sa Smitom zaglavio u saobraćaju, a kada su to videle pristalice Liverpula koje su se nalazile u obližnjem pabu, istrčale su napolje i gađale flašama sanitet, a čak se i pisalo o tome kako su ljuljali vozilo ne bi li ga prevrnuli. Čak su i klubovi izdali saopštenja osuđujući incident. Kasnije je Alan Smit to demantovao, a prava istina o incidentu nikada nije izašla na videlo. BBC je pisao da je Smit bio pod anesteticima i da zbog toga nije ni bio svestan onoga što se dešavalo oko ambulantnih kola…
Bilo kako bilo, Alan Smit je morao da pauzira više od osam meseci zbog ove bizarne povrede, dok je Liverpul u finalu “pregazio” Birmingem sa 7:0 i osvojio FA kup. Kako je izgledala povreda koju je Ser Aleks Ferguson nazvao ”najgorom koju je ikada video” podsetite se u videu:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This