Topovski šut Risea kojim je polomio nogu Alanu Smitu

Topovski šut Risea kojim je polomio nogu Alanu Smitu
Topovski šut Risea kojim je polomio nogu Alanu Smitu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Tog 18. februara 2006. godine, Liverpul je u FA kupu dočekao Mančester Junajted. Kao i uvek kada igraju ova dva ljuta rivala, o čijoj „mržnji“ govori i stav Stivena Džerarda, bila je to „tvrda“ utakmica. Bez obzira što je u pitanju bilo kup takmičenje, obe ekipe igrale su u gotovo najjačim sastavima. Iako je bila osmina finala, za mnoge je ta utakmica takoreći bila finale pre finala…

Alan Smit pokušao je da izblokira Riseov slobodan udarac

Liverpul je relativno rano poveo. Strelac gola, ispostaviće se kasnije jedinog i odlučujućeg na ovoj utakmici, bio je u 19. minutu Piter Krauč. Ali ono što navijači, a naročito igrači, pamte sa ove utakmice dogodilo se mnogo kasnije, gotovo na kraju utakmice, u 89. minutu. Prethodno je petnaestak minuta ranije Alan Smit ušao u igru i zamenio Flečera. Na samom kraju utakmice Liverpul je imao slobodan udarac. Veliki zalet uhvatio je Jon Arne Rise, zatrčao se i raspalio po lopti. Alan Smit je već pritrčavao, izblokirao udarac i Mančester je krenuo u kontru. U prvi mah niko nije ni primetio šta se dogodilo, a onda je lopta završila u autu.

Alan Smit doživeo je tešku povredu posle šuta Risea.
Alan Smit doživeo je tešku povredu posle šuta Risea.

Publika je videla Van der Sara kako stoji iznad Smita i maše rukama dozivajući medicinsko osoblje da priđe. To je činio i Geri Nevil. Smit je ležao u bolovima. Noga mu je bila polomljena, a kako je izgledala najbolje svedoči reakcija Ruda van Nisterloja koji je prišao da pogleda i šokirao se. Alan Smit je iznet sa terena, a u igru je umesto njega ušao Park. Rezultat se nije promenio i Liverpul je otišao u finale.

Incident sa sanitetom

Novine su istog dana pisale o incidentu u kojem se sanitet sa Smitom zaglavio u saobraćaju. Navodno, kada su to videle pristalice Liverpula, koje su se nalazile u obližnjem pabu, istrčale su napolje i gađale flašama sanitet. Čak se i pisalo o tome kako su ljuljali vozilo ne bi li ga prevrnuli. Ubrzo su i klubovi izdali saopštenja osuđujući incident. Kasnije je Alan Smit sve demantovao, a prava istina o incidentu nikada nije izašla na videlo. BBC je pisao da je Smit bio pod anesteticima i da zbog toga nije ni bio svestan onoga što se dešavalo oko ambulantnih kola…
Bilo kako bilo, Alan Smit je morao da pauzira više od osam meseci zbog ove bizarne povrede. Liverpul je kasnije “pregazio” Birmingem sa 7:0, da bi na kraju i osvojio FA kup pobedom protiv Vest Hema. Kako je izgledala povreda koju je Ser Aleks Ferguson nazvao ”najgorom koju je ikada video” podsetite se u videu:

Prethodni tekstTim Lobinger – Gola zadnjica za navijače i kraljevsku porodicu
Sledeći tekstTeniska Fiona – Kim Klajsters