Trka iz snova Snežane Pajkić

Na Evropskom prvenstvu u atletici 1990. godine u Splitu, Jugoslavija je kao domaćin imala mnogo predstavnika, a većini njih nije se prognozirao dobar plasman. Jedan od takvih predstavnika, za koju će mnogi reći da je dobila pravo nastupa na prvenstvu samo zbog toga što je predstavnik zemlje domaćina, jeste i ćuprijska atletčarka Snežana Pajkić.
Snežana je na prvenstvu startovala u trci na 3000 metara, ali već na startu razočaranje, nije uspela da završi trku, tako da joj je ostalo samo da se pripremi za trku u svojoj najjačoj disciplini 1500 metara, na kojoj se smatralo da možda ima šanse da dođe do finala, ali niko nije ni pomišljao da može da ostvari neki veći rezultat. U za nju nimalo lakim kvalifikacijama, Snežana Pajkić je ušla u finale po plasmanu i to kao poslednja, dvanaesta. Kada joj je saopšteno da je u finalu, Snežani je laknulo, jer je samim plasmanom u finale već postigla rezultat bolji od očekivanog.

Snežana Pajkić osvojila je iznenadjujuće zlato na EP u Splitu 1990.
Snežana Pajkić – Iznenađujuća šampionka u Splitu.

U finalu Snežana nije imala posebnu taktiku, sa svojim trenerom imala je dogovor da trči u vodećoj grupi i da izdrži koliko može. Pre trke niko nije verovao da Snežana ima bilo kakve šanse za visok plasman pored takvih veličina evropskih srednjih pruga u tom trenutku kakve su Dojna Melinte, Elen Kisling, Ljudmila Rogačeva. Međutim, finalna trka je bila izuzetno spora, što je Pajkićevoj odgovaralo. Sve favoritkinje su se čuvale za finiš, što je dovelo do izuzetno spore taktičke trke u kojoj se Snežana držala u grupi neočekivano dugo. Niti jedna atletičarka nikako se nije odlučivala da pojača tempo, tako da se u poslednjih 150 metara ušlo u velikoj gupi. Kada se ušlo u poslednjih 100-ak metara, Snežana Pajkić je krenula sjajno da finišira, a u publici na „Poljudu“ je nastala euforija. Nošena frenetičnom podrškom sa tribina, Snežana Pajkić je finiširala neverovatno dobro i potpuno neočekivano pobedila u trci i osvojila zlatnu medalju. Zasijale su u tom trenutuku na Snežaninom licu suze radosnice, ni sanjala nije da će u svojoj zemlji postati evropski šampion, a čim je prešla liniju cilja u zagrljaj ju je prihvatio legendarni Dragutin Topić, koji je malo kasnije takođe osvojio evropsko zlato na „Poljudu“. Usledilo je veliko slavlje jugoslovenske atletičarke, ali i svih u jugoslovenskom atletskom taboru, kao i gledaoca na „Poljudu“, a može se reći da je Jugoslavija tih dana dobila novu sportsku ljubimicu nacije.
Pogledajte i podsetite se legendarne trke na 1500 metara sa Evropskom prvenstvu u Splitu, u kojoj je Snežana Pajkić ispisala jednu od najlepših priča jugoslovenske “Kraljice sportova”.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This