Trka života Emira Bekrića

Srpski atletičar Emir Bekrić napravio je čudo na Svetskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine kada je u trci na 400 metara prepone uspeo da osvoji bronzanu medalju. Bekrić koji je u finalnoj trci bio jedini Evropljanin i jedini takmičar koji nije tamnoput, uspeo je sa samo 22 godine da istrči “trku života” i da dođe do prve medalje na planetarnim takmičenjima u trkačkim disciplinama na stazi za Srbiju (Jugoslaviju, SCG).
15. avgusta 2013. godine nešto posle 18 sati pogled mnogih stanovnika Srbije bio je upućen ka stadionu “Lužnjiki” u Moskvi, gde je za većinu ljubitelja sporta do nekoliko dana ranije potpuno anonimni Emir Bekrić trčao finalnu trku na 400 metara sa prepoanama na prvenstvu sveta. Sam plasman u finale za Emira je bio veliki uspeh, koji posebno dobija na težini podatkom da je bio jedini Evropljanin u toj trci i da se našao u društvu velikana te discipline Feliksa Sančeza, U prvih 300 metara finalne trke Bekrić je trčao rezervisano, držao se oko šestog mesta, a onda je polako počeo da pojačava. Pred poslednje dve prepone Emir je bio peti, a potom je u poslednjih 50 metara uspeo da izvuče neverovatnu snagu, da fenomenalno finišira i da preskočivši poslednju pereponu, kao vetar se stušti ka cilju, pretekne u samom finišu Kubanca Omara Sisnerosa i ostavivši iza sebe pomenutog Sisnerosa, te legendarnog Feliksa Sančeza dođe do bronzane medalje.Kerona Klementa, Havijera Kulsona, Majkla Tinslija… Zbog uloge potpunog autsajtera, mogao je Bekrić potpuno bez pritiska da se priprema za finalnu trku i da iz drugog plana “vreba” neku od medalja…
U prvih 300 metara finalne trke Bekrić je trčao rezervisano, držao se oko šestog mesta, a onda je polako počeo da pojačava. Pred poslednje dve prepone Emir je bio peti, a potom je u poslednjih 50 metara uspeo da izvuče neverovatnu snagu, da fenomenalno finišira i da preskočivši poslednju pereponu, kao vetar se stušti ka cilju, pretekne u samom finišu Kubanca Omara Sisnerosa i ostavivši iza sebe pomenutog Sisnerosa, te legendarnog Feliksa Sančeza i dođe do bronzane medalje. Bio je to čudesan trenutak za srpsku “kraljicu sportova”, Emir Bekrić je u tom trenutku postao “vest dana” u Srbiji, a pošto je samo nekoliko dana ranije i Ivana Španović osvojila medalju u Moskvi, odjednom je atletika od sporta “na margini” postala tema mnogih razgovara među građanima u Srbiji. Koliko su Srbi “poludeli” za Emirom u tom trenutku, Koliko su Srbi “poludeli” za Emirom u tom trenutku, možda najbolje govori komentar na jednom srpskom portalu: “Da zateknem sad Bekrića sa mojom devojkom u krevetu, rekao bih mu svaka čast majstore!”možda najbolje govori komentar na jednom srpskom portalu: “Da zateknem sad Bekrića sa mojom devojkom u krevetu, rekao bih mu svaka čast majstore!”
I sam Emir Bekrić bio je u šoku urađenim u Moskvi, pa se to moglo i videti u njegovoj prvoj izjavi po osvajanju bronzane medalje: “Ovo je nešto neopisivo, fenomenalno, trku ću zaista pamtiti celog života. U šoku sam i dalje. Za ovakav momenat se živi, za ovakav momenat sam trenirao 11 puta nedeljno, i zaista sam presrećan. I znao sam da ta trka nije samo moja, već da je to trka cele Srbije, i zbog toga sam na rukama nosio natpis “one love“ što je značilo „jedna ljubav u jednoj trci“… Tako da smo Srbija i ja trčali zajedno. I drago mi je ako je Srbija ponosna… Jednostavno, u poslednjih 100 metara obuzela me velika energija i taj pozitivni nalet sam iskoristio. To mi je i bio cilj. Da sa rivalima ostanem u trci do poslednjih 100 metara i da tada maksimalno iskoristim svoj potencijal, svoju snagu i dugačak korak, i da probam da se izborim za medalju. I ni jednog trenutka se nisam plašio rivala.”
Kako je izgledala trka koju je poznati sportski komentator Radoslav “Rale” Simić svojim “ludačkim” komentarisanjem učinio još legendarnijom i u koju je Emir Bekrić ušao kao jedini Evropljanin, a završio je sa državnim rekordom i osvojenom bronzanom medaljom, možete  se podsetiti u snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This