Trojka Dijamantidisa koja je vratila „Helene“ na košarkaški tron

Trojka Dijamantidisa koja je vratila

Na Eurobasketu 2005. godine koji se odigrao u Srbiji i Crnoj Gori, možda i najveća drama odigrala se u polufinalnoj utakmici između Grčke i Francuske. Francuzi su izgubili polufinale na neverovatan i po mnogima poprilično naivan način, a ta utakmica je u heroja i može se slobodno reći novu evropsku košarkašku zvezdu iznedrila Dimitrisa Dijamantidisa.
Susret u Beogradskoj areni je od samog početka obeležila čvrsta odbrana sa obe strane, a tokom većeg dela meča niti jedna reprezentacija nije uspela da dođe do osetnijeg vođstva. Rezultatska klackalica potrajala je do dva minuta pre kraja, tada Boris Dijao pogađa trojku, Grci nekoliko puta neuspešno pokušavaju da se revanširaju na isti način, da bi 72 sekunde pre kraja Toni Parker bio precizan u šutu iza linije za tri poena. Francuzi su na nešto više od minuta pre kraja susreta stekli sedam poena prednosti (58:51) i činilo se tada da su im vrata finala otvorena. U prvi mah se činilo da će poslednji napad Grka biti uzaludan, Nikos Zisis je krenuo u prodor kroz srce reketa Francuza, gde nije imao skoro nikakve šanse protiv Dijaoa i Pjetrusa. Zisis se tada okreće i primećuje Dijamantidisa, koji je stajao sam izvan linije 6,25. Dodaje mu loptu, a “Grčki dijamant” skoro sa zvukom sirene “cepa” mrežicu i postiže pobedonosnu trojkuPapalukas održava Grčku “u životu” svojim prodorima, da bi posle poena Zisisa, Grci na 30 sekundi pre poslednjeg oglašavanja sirene stigli na -4. Brzi faul Grka na liniju slobodnih bacanja dovodi Tonija Parkera, koji promašuje oba bacanja, a potom Papadopulos smanjuje na 62:60. Od tog trenutka sledi revija slobodnih bacanja, a tanke živce kod Francuza ima Antoan Rigodo koji promašuje dva od četiri slobodna bacanja (jedno na 13 sekundi do kraja), da bi Grci potom krenuli u ispostaviće se kasnije poslednji napad na meču pri vođstvu “Trikolora” od 66:64.
U prvi mah se činilo da će poslednji napad Grka biti uzaludan, Nikos Zisis je krenuo u prodor kroz srce reketa Francuza, gde nije imao skoro nikakve šanse protiv Dijaoa i Pjetrusa. Zisis se tada okreće i primećuje Dijamantidisa, koji je stajao sam izvan linije 6,25. Dodaje mu loptu, a “Grčki dijamant” skoro sa zvukom sirene “cepa” mrežicu i postiže pobedonosnu trojku. U preostalih nekoliko sekundi Rigodo je napravio korake i na taj način potvrdio pobedu “Helena”.
Dijamantidis je svojom trojkom odveo Grke u finale, gde su vrlo lako savladali reprezentaciju Nemačke sa ubedljivih 78:62. Pogledajte i podsetite se trojke Dimitrisa Dijamantidisa, koja je bila ključna na putu Grčke ka drugoj (do danas i poslednjoj) tituli košarkaškog šampiona Evrope.

Prethodni tekstMaratonska trka života Franje Mihalića
Sledeći tekstStravičan udes Nikija Laude