Stravičan udes Nikija Laude

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Svakako jedan od najvećih incidenata u istoriji Formule 1 je onaj koji je umalo koštao života legendu “najbržeg cirkusa” Nikija Laudu. Posle odličnog starta sezone 1976. godine, kada je na prvih šest trka trijumfovao četiri puta, na nemačkom „Nirburgringu“ Lauda je doživeo tešku nesreću kada mu se bolid zapalio, a on ostao zarobljen u njemu.
Niki Lauda, trostruki svetski šampion zlatnim slovima je upisan u istoriju Formule 1, ne samo zbog svojih titula i vrhunskog umeća već i zbog užasne nesreće 1976. godine u Nemačkoj, koju je pravim čudom preživeo. U drugom krugu trke na „Nirburgringu“, Laudi je pukla zadnja osovina na njegovom Ferariju 312B2, sleteo je sa staze, odbio se od žbunja i okretao se nekoliko puta oko svoje ose. Bolid se zapalio i zaustavio na sredini staze, a užasnuti gledaoci su gledali kako delić sekunde kasnije u Laudin automobil udara Bret Lunger, koji nije mogao na vreme da zakoči. Da nesreća bude kompletna, kaciga delimično spada i Laudino lice je izloženo plamenu. Legendarni šampion Formule 1 bio je zarobljen u zapaljenom bolidu neko vreme, dok ostali vozači nisu uspeli da ga izvuku iz plamena. Niki Lauda je tog dana na čuvenoj stazi u Nemačkoj izbegao sigurnu smrt uz pomoć ostalih vozača, Artura Merzarija, Gaja Edvardsa, Breta Langera i Haralda Ertla, koji su mu pritekli u pomoć i izvukli ga iz zapaljenog Ferarija.

Laudin bolid posle udesa u Namačkoj
Bolid Nikija Laude posle stravičnog udesa na stazi „Nirburgring“ 1976. godine.

Doktori su u bolnici bili veoma zabrinuti, jer je Lauda imao opekotine I i III stepena (polovina lica mu je izgorela), jagodičnu kost polomljenu, a ono što ih najviše brine je stanje pluća i grla zbog udisanja toksičnih gasova oslobođenih prilikom sagorevanja plastičnih delova bolida. U nesreći je zadobio teške opekotine i povrede pluća od udisanja vrelih gasova, pao je i u komu, a njegova porodica je čak pozvala sveštenika da mu da poslednju pričest, ali neverovatnom igrom sudbine Niki Lauda se probudio iz kome, plastičnom operacijom mu je povraćen vid, a samo šest nedelja posle nesreće opet je seo u Ferari i osvojio četvrto mesto na trci u Monci. Mnogo godina kasnije u razgovoru sa novinarima, Niki se podsetio stravičnog udesa na „Nirburgringu“: “Same nesreće se ne sećam, ali veoma dobro pamtim bolnicu u kojoj sam bio na ivici smrti. Ja sam imao sreću, jer se moj bolid zaustavio na sredini piste i ostali su morali da stanu. Njih četvorica su pokušavala da mi pomognu, a jedino je Merzario uspeo, izvukao me je iz automobila i on je čovek koji mi je spasao život. Moglo je da bude drugačije, uostalom, pogledajte oko sebe, čovek padne na ulici, a ljudi prođu i kažu baš me briga.“
Pogledajte kako je izgledala dramatična nesreća u kojoj je Niki Lauda umalo izgubio život, ali i posle koje se neverovatno brzo oporavio i vratio na stazu.

loading…
Prethodni tekstTrojka Dijamantidisa koja je vratila „Helene“ na košarkaški tron
Sledeći tekstKako je šah zauvek izgubio Roberta „Bobija“ Fišera