Tuča Barklija i Ouklija

Tuča Barklija i Ouklija

Onima koji prate NBA ligu nije nepoznato da se legendarni Čarls Oukli i Čarls Barkli nisu voleli tokom karijera, a takav odnos se nije promenio ni po završetku njihovih karijera. Ulazila su ova dva igrača velikog košarkaškog znanja, ali i problematičnog karaktera, često u sukobe tokom karijera, a po okončanju karijera prozivke su se nastavile, pa je tako Oukli jednom prilikom Barklija nazvao klovnom. Ipak, u mnoštvu njihovih sukoba, jedan se posebno izdvaja, a on se dogodio neposredno pred start zvanične NBA sezone 1996. godine.
U jednom od poslednjih predsezonskih susreta 1996. godine, u reprizi finala iz 1994. godine Hjuston Roketsi su na svom terenu dočekali Njujork Nikse. I već u prvoj četvrtini tog meča dogodio se duel koji je obeležio ovaj susret, ali i koga se mnogi i danas sećaju. Domaćini su bili u napadu kada je lopta posle mnogo sreće došla u ruke Čarlsa Barklija, koji je pokušao da poentira preko Patrika Juinga. Ipak, Barkli promašuje iz te pozicije, ali kako je to radio često tokom karijere, dolazi do ofanzivnog skoka i sprema se da ponovo krene ka košu, ali ga u tome sprečava Čarls Oukli…

Čarls Barkli i Čarls Oukli su se potukli na predsezonskom meču Hjustona i Njujorka.
Čarls Barkli i Čarls Oukli su se potukli na predsezonskom meču Hjustona i Njujorka.

Krilni centar Njujorčana hvata Barklija sa leđa i u rvačkom stilu ga „baca“ na parket. Čarls Barkli odmah se podiže i kreće ka Oukliju u nameri da se obračuna sa njim, a Čarls Oukli ne želi da se povlači, pa ubrzo kreće „pesničenje“. Dok su ostali igrači pokušavali da ih razdvoje, razmenili su Oukli i Barkli nekoliko udaraca, a čini se da je lošije prošao tadašnji igrač Hjustona, jer je Čarls Oukli pokazao bolje bokserske sposobnosti i zadao više udaraca tamo gde je to i želeo. Zanimljivo je i da je Hakim Olajdžuvon dobio jedan udarac u glavu od Ouklija, dok je pokušavao da razdvoji dvojicu legendarnih košarkaša.
Sudije meča nisu imale dilemu i čim se situacija smirila odlučile su da isključe sa susreta Čarlsa Barklija i Čarsla Ouklija, a ubrzo posle susreta oglasili su se i tadašnji čelnici NBA lige. Zbog toga što je „rvačkim zahvatom“ započeo tuču, Čarls Oukli kažnjen je sa 10.000 dolara i dva meča suspenzije na startu regularnog dela sezone, dok je Čarls Barkli zbog učestvovanja u tuči kažnjen sa 5.000 dolara i jednim mečom suspenzije na startu regularnog dela sezone.

Čarls Barkli i Čarls Oukli kažnjeni su posle tuče na predsezonskom duelu.
Čarls Barkli i Čarls Oukli kažnjeni su posle tuče na predsezonskom duelu.

Oba igrača bila su vrlo nezadovoljna kaznama, a prvi se javnosti obratio Čarls Oukli: „Liga ima svoja pravila i neću dovoditi u pitanje njihove odluke. Doneli su odluku na osnovu snimka, bez da pitaju aktere šta se desilo. Barkli čitave svoje karijere pravi probleme i čini se da za to nikoga nije briga. Pljuje ljude (Čarls Barkli je tokom karijere napravio skandal kada je pljunuo jednu devojčicu u publici, ali o tome nešto više uskoro na našem sajtu) i nikom ništa!“ – izjavio je Čarls Oukli. Sa druge strane i Čarls Barkli se osvrnuo na ponašanje Ouklija na meču Hjuston – Njujork: „Njegova agresivnost bila je potpuno nepotrebna, a udarac mu je bio nameran i jeftin!“ – izjavio je za medije Čarls Barkli. Tadašnji trener Roketsa Džef Van Gandi bio je vrlo nezadovoljan odlukom čelnika lige, smatrajući da je Barkli neopravdano kažnjen: „Čarls Barkli ni na koji način nije izazvao incident! On je jedan od stubova našeg tima, ali sada zbog ove kazne neće moći da igra na startu sezone.“ – rekao je Van Gandi, očigledno vrlo nezadovoljan odlukom da se kazni njegov igrač.
Čarls Oukli i Čarls Barkli su tokom karijera izveli pregršt fantastičnih poteza, bili jedni od boljih igrača lige, ali su mnogima pre svega ostali u sećanju po „prgavom“ karakteru zbog koga su bili deo mnogih incidenata. Kako je izgledao jedan od tih incidenata i tuča dvojice legendarnih košarkaša na predsezonskom duelu, možete da pogledate na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstMarkos Maidana – „Osveta“ za ponižavanje u ringu
Sledeći tekstKung FUdbaler