Udarac koji je promenio karijeru Rokija Marćana

Udarac koji je promenio karijeru Rokija Marćana
Udarac koji je promenio karijeru Rokija Marćana
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Iako je do tada imao 42 pobede u profesionalnoj karijeri bez poraza i nikada nije bio u nokdaunu, legendarni Roki Marćano je tek 23. septembra 1952. godine, sa skoro punih 29 godina, dobio priliku da se bori za svetsku titulu. Njegov protivnik u meču koji je i zvanično trebalo da ga postavi na bokserski tron bio je već vremešni 38-godišnji Džersi Džo Volkot, koji je samo godinu dana ranije po prvi put postao šampion u teškoj kategoriji, čime je postao najstariji bokser koji se po prvi put popeo na tron u teškoj kategoriji.
Bio je to meč koji je izazvao ogromno interesovanje, direktno je prenošen u preko 50 bioskopskih sala širom SAD-a, a na kladionicama Roki Marćano važio je za blagog favorita. I dok su Rokijevi navijači smatrali da on sigurno pobeđuje protivnika, koji je već star i previše potrošen, navijači Volkota su bili ubeđeni da je Marćano „zelen“ za njihovog ljubimca i da nema ni približno kvalitetnu tehniku kao šampion, zbog čega će biti njegov „lak plen“. I dok se atmosfera kod navijača zagrevala pred meč na „Munisipal stadionu“ u Filadelfiji, Džersi Džo Volkot odlučio je svojom izjavom pred meč da je dodatno „podgreje“. „Napišite ovo: On protiv mene nema šanse! Ako izgubim od njega zaslužujem da se moje ime izbaci iz bokserskih almanaha!“ – poručio je Volkot novinarima.

Roki Marćano uspeo je na kraju da trijumfuje u spektakularnom duelu protiv Džersija Džoa Volkota.
Roki Marćano uspeo je na kraju da trijumfuje u spektakularnom duelu protiv Džersija Džoa Volkota.

I čim je borba krenula činilo se da je Volkotov optimizam bio potpuno utemeljen. Već u prvoj rundi je sjajnim kratkim levim krošeom poslao Marćana na pod, koji se vrlo brzo pridigao, ali i koji se tako u svom 43. meču po prvi put našao u nokdaunu. Iako se brzo podigao, Marćana je očigledno primljeni udarac dosta uzdrmao, što je Volkot apsolutno znao da iskoristi, pa je do kraja prve runde, ali i u narednih nekoliko, potpuno dominirao u ringu i delovalo je da je samo pitanje trenutka kada će dokrajčiti protivnika. Ipak, Roki Marćano se nije predavao, u 4. rundi pokazao je „znake života“, saterao je protivnika na konopce, a onda je usledila jedna fantastična razmena udaraca dvojice boksera, ali i nenamerni sudar glavama, koji su ostavili vidljive posledice na oba borca. Ipak, nešto veće posledice imao je Marćano, koji je, kako je kasnije i sam svedočio, u toj situaciji dobio udarac u oko, koji mu je onemogućio da dobro vidi u narednih nekoliko rundi. Taj njegov problem Volkot je maksimalno iskoristio, držao je potpunu kontrolu u ringu i u narednim rundama, i veoma snažnim i preciznim udarcima dodatno pogoršao stanje na licu Rokija Marćana. Posle 12 rundi Volkot je bio nadomak trijumfa, njegov protivnik je imao vidne povrede na licu i telu, a Volkot je bio i u velikom bodovnom plusu na sudijskim listama, pa je svima bilo jasno da Marćana do trijumfa može da odvede samo nokaut u poslednje tri rudne, što je mnogima delovalo kao „nemoguća misija“. Ipak…
Roki Marćano je jedan od najvećih boksera svih vremena, a to svakako ne bi postao da nije bio najbolji kada su mnogi verovali da je to preteško. On je na početak 13. runde izašao sa namerom da sve preokrene i sa tolikom željom za trijumfom da je prosto počeo da „proganja“ Volkota po ringu. Išao je Roki konstantno napred ka svom protivniku u toj rundi, a onda je na manje od 60 sekundi pre kraja runde, „sevnuo“ fantastičan kratak desni kroše Marćana pravo u glavu Volkota, od kojeg se šampion odmah spustio u čučanj. Dok je protivnik bio na podu, Roki Marćano ga je još jednom reklo bi se potpuno nepotrebno i nesportski blago udario levom rukom, ali će se ispostaviti kasnije da to nije imalo preveliki uticaj na Volkota, koji se iz čučnja srušio na pod i potpuno nepomično ležao ispod konopaca, dok mu je sudija bespotrebno brojao do 10. Pošto je sudija utvrdio da Volkot nikako nije u stanju da nastavi borbu i dok mu je lekarska ekipa ukazivala pomoć, Roki Marćano je sa visoko podignutim rukama u vazduhu proslavljao trijumf i konačno krunisanje na bokserski tron.

Sudija je bespotrebno brojao Džersiju Džou Volkotu, koji je pretrpeo strahovit udarac od Rokija Marćana.
Sudija je bespotrebno brojao Džersiju Džou Volkotu, koji je pretrpeo strahovit udarac od Rokija Marćana.

Fantastičan desni kroše Marćana potpuno je promenio istoriju „plemenite veštine“. Njime je okončana bokserska vladavina Džersija Džoa Volkota, a šampion je postao Roki Marćano, iako je to do samo nekoliko trenutaka pre tog udarca delovalo veoma daleko. Do kraja karijere Marćano će još 6 puta ući u ring i zabeležiti isto toliko trijumfa, pa će karijeru okončati sa 49 trijumfa u isto toliko mečeva i biće zapamćen kao borac koji je trijumfovao u svim mečevima u karijeri. Sa druge strane Marćanov desni kroše je, kako je kasnije i sam svedočio, uništio karijeru Volkotu, koji je još samo jedanput posle toga ušao u ring i to kada je nokautom u prvoj rundi poražen u revanš meču protiv Marćana. Koliko je za njega bila teška borba protiv Džersija Džoa Volkota, svedočio je za medije po završetku karijere Roki Marćano: „Ta borba bila mi je najteža u karijeri. Bio sam u nokdaunu, krvario sam i bio ozbiljno povređen, ali sam uspeo da pobedim!“
Borba između Rokija Marćana i Džersija Džoa Volkota izabrana je za najbolju borbu 1952. godine, 13. runda iz te borbe izabrana je za najbolju boksersku rundu te godine, a meč je kasnije izabran i među 20 najboljih bokserskih mečeva svih vremena. Kako je izgledao udarac koji je promenio istoriju „plemenite veštine“ i posle kojeg je Roki Marćano preokrenuo meč protiv Volkota i postao svetski šampion u teškoj kategoriji, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je Aleksandar Đorđević „zapušio usta“ Poceku
Sledeći tekstKada je skupljač lopti „ukrao“ poen Troickom