Valentino Rosi – „Šutiranje“ Marka Markeza

Valentino Rosi -
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Španac Dani Pedrosa bio je iznenađujući pobednik 17. trke Moto GP šampionata 2015. godine, koja je vožena na stazi “Sepang” za Veliku nagradu Malezije. Ali toga teško da se sećaju i najzagriženiji ljubitelji dvotočkaša, jer je trku obeležio incident u kojem su učestvovali tada vodeći u generalnom plasmanu i po mnogima najbolji motociklista svih vremena “Doktor” Valentino Rosi i tada aktuelni šampion i “mladi lav” Mark Markez. O tom incidentu pisalo se danima, a “zla krv” među dvojicom vozača, koja je kulminirala u Maleziji, bila je uočljiva i dugo posle incidenta na “Sepangu”.
“Rat” između Marka Markeza i Valentina Rosija započeo je odmah po dolasku u Maleziju, kada je “Doktor” optužio vozača Honde da ga je namerno usporavao na prethodnoj trci u Australiji, jer želi da Horhe Lorenco osvoji titulu. Rosi je verovao da će se slična situacija ponoviti i u Maleziji, jer Markez, koji nije imao ni teoretskih izgleda da se dokopa šampionske titule, ne želi da “Vale” dođe do desete titule. Navodno, Markez je stao na stranu jedinog Rosijevog konkurenta za titulu Horhea Lorenca iz više razloga, “Ljut je na mene iz nekih ličnih razloga. Iako to nikad nije rekao, on misli da sam ga u Argentini naterao da izleti, a što se tiče Asena, i dalje razmišlja o poslednjoj šikani i u svojoj glavi misli da je trebalo da pobedi. Od tada je ljut i razmišlja kao dete: “Ako ja ne pobedim, neće ni on.” U ovom trenutku, manje zlo za njega je da Lorenco osvoji titulu. Ako je brži, a usporava da bi mogao da se bori iza, to bi moglo da oteža stvari. On nema šta da izgubi, a ja imam i moram da se pazim. Žao mi je i zaista sam ljut. Nisam očekivao da će mi Markez biti prepreka u borbi za ovu titulu, mislio sam da se borim samo sa Horheom, kao što bi trebalo da bude slučaj.” - objasnio je Rosi na konferenciji za štampu pre trke u Maleziji, šta se po njemu trenutno dešava i podsetio na neke ranije sukobe Markeza i njega.a jedan je i taj što želi jednog dana da dostigne i prestigne Valentina po broju titula, pa mu nije odgovaralo da ovaj dodatno odmakne. “Ljut je na mene iz nekih ličnih razloga. Iako to nikad nije rekao, on misli da sam ga u Argentini naterao da izleti, a što se tiče Asena, i dalje razmišlja o poslednjoj šikani i u svojoj glavi misli da je trebalo da pobedi. Od tada je ljut i razmišlja kao dete: “Ako ja ne pobedim, neće ni on.” U ovom trenutku, manje zlo za njega je da Lorenco osvoji titulu. Ako je brži, a usporava da bi mogao da se bori iza, to bi moglo da oteža stvari. On nema šta da izgubi, a ja imam i moram da se pazim. Žao mi je i zaista sam ljut. Nisam očekivao da će mi Markez biti prepreka u borbi za ovu titulu, mislio sam da se borim samo sa Horheom, kao što bi trebalo da bude slučaj.” – objasnio je Rosi na konferenciji za štampu pre trke u Maleziji, šta se po njemu trenutno dešava i podsetio na neke ranije sukobe Markeza i njega.
Da se nešto dešava i da se Valentino sa razlogom plašio kako će se Mark ponašati u Maleziji, bilo je jasno od starta trke na “Sepangu”. Mark Markez, prvobitno u borbi za poziciju nije uopšte izazvao Horhea Lorenca, praktično se sklonio ne bi li ga zemljak obišao, ali je potom sa Rosijem vodio bitku na “nož”. Izluđivali su dva sjajna vozača jedan drugoga kao da je sam kraj trke, izvodili opasne manevre, preticali se, “gurali se”… svima koji su gledali trku je bilo jasno da je to “više od trkanja”. Niko više nije obraćao pažnju na druga dešavanja na stazi, svi su samo gledali u Rosija i Markeza i pitali se zašto to rade?! Izluđivali su dva sjajna vozača jedan drugoga kao da je sam kraj trke, izvodili opasne manevre, preticali se, “gurali se”... svima koji su gledali trku je bilo jasno da je to “više od trkanja”. Niko više nije obraćao pažnju na druga dešavanja na stazi, svi su samo gledali u Rosija i Markeza i pitali se zašto to rade?! Posle mnogo međusobnog preticanja i pregršt duela koji su trajali nekoliko krugova, “Doktor” je bio taj koji je odlučio da je bilo dosta. U trenutku dok se nalazio ispred Marka, praktično se parkirao u jednoj krivini, preprečio put Markezu i čekao reakciju svog velikog rivala. Španac je tada ušao pravo u Rosija, naslonio se na njega, a Italijan ga je tada “šutnuo” nogom i Markez je pao sa motora i na neslavan način završio trku, dok je “Doktor” nastavio dalje kao da se ništa nije dogodilo. Publika na “Sepangu”, koja je velikom većinom bila na strani Rosija, pozdravila je Valentinov potez, a istog trenutka kada se incident dogodio, na društvenim mrežama je zavladao “rat”. Rosijevi navijači su smatrali da Markez ne poštuje ikonu moto-sporta i čoveka koji je proslavio Moto GP i učinio ga globalnim fenomenom, povećavši bazu fanova za bar 20 do 30 procenata, dok su Markezovi fanovi branili Španca, govoreći da je to pre svega nesportski potez Rosija, koji ne priliči velikom šampionu.Posle mnogo međusobnog preticanja i pregršt duela koji su trajali nekoliko krugova, “Doktor” je bio taj koji je odlučio da je bilo dosta. U trenutku dok se nalazio ispred Marka, praktično se parkirao u jednoj krivini, preprečio put Markezu i čekao reakciju svog velikog rivala. Španac je tada ušao pravo u Rosija, naslonio se na njega, a Italijan ga je tada “šutnuo” nogom i Markez je pao sa motora i na neslavan način završio trku, dok je “Doktor” nastavio dalje kao da se ništa nije dogodilo. Publika na “Sepangu”, koja je velikom većinom bila na strani Rosija, pozdravila je Valentinov potez, a istog trenutka kada se incident dogodio, na društvenim mrežama je zavladao “rat”. Rosijevi navijači su smatrali da Markez ne poštuje ikonu moto-sporta i čoveka koji je proslavio Moto GP i učinio ga globalnim fenomenom, povećavši bazu fanova za bar 20 do 30 procenata, dok su Markezovi fanovi branili Španca, govoreći da je to pre svega nesportski potez Rosija, koji ne priliči velikom šampionu.
Iako je Rosi na kraju trku završio na podijumu, ispostaviće se da će ga incident sa Markezom koštati titule. Direkcija trke se odmah posle kraja trke oglasila i navela da postoji krivica obojice vozača, da je evidentno da je Markez pokušavao da poremeti Rosijev ritam, ali da time nije prekršio nikakva pravila. U trenutku dok se nalazio ispred Marka, praktično se parkirao u jednoj krivini, preprečio put Markezu i čekao reakciju svog velikog rivala. Španac je tada ušao pravo u Rosija, naslonio se na njega, a Italijan ga je tada “šutnuo” nogom i Markez je pao sa motora i na neslavan način završio trku, dok je “Doktor” nastavio dalje kao da se ništa nije dogodilo.Sa druge strane, Rosije je reagovao na provokaciju i namerno je izazvao kontakt, pa je “Doktor” zbog toga dobio tri kaznena boda, što je značilo da će na poslednjoj trci sezone, u Valensiji, startovati sa samog začelja, što se kasnije ispostavilo kao presudna stvar u borbi za titulu, do koje je na kraju došao Horhe Lorenco. Sam Rosi se nije pojavio na obaveznoj zvaničnoj konferenciji za medije posle trke u “Sepangu”, tek nekoliko sati kasnije pojavio se pred medijima i pokušao da objasni šta se dogodilo na „Sepangu“: “Nažalost, izgubio sam mnogo vremena sa njim i u krivini sam pokušao da nađem pravu liniju ga usporim, jer je vozio da bi mi napravio probleme, ali je udario u mene. Šteta, jer mislim da smo ostali u normalnoj trci mogli bismo da se borimo sa Horheom.” – rekao je tom prilikom Valentino Rosi.
Sa druge strane, potpuno očekivano, Markez je imao potpuno drugačije viđenje incidenta: “Pretekli smo jedan drugoga nekoliko puta i vozili smo brzo jednom linijom. Kada me je prvi put pretekao, pokušao sam da ga pratim, ali sam video da sam brži. Sa druge strane, potpuno očekivano, Markez je imao potpuno drugačije viđenje incidenta: “Pretekli smo jedan drugoga nekoliko puta i vozili smo brzo jednom linijom. Kada me je prvi put pretekao, pokušao sam da ga pratim, ali sam video da sam brži. Pokušao sam da vozim svoju trku, pretekao sam ga i pokušao da napravim razliku. Međutim, nisam mogao da nađem pravi ritam kada je Valentino bio ispred, nije bio veoma brz, a ja sam mislio da mogu da budem još brži... Vidi se na snimku da ja skrećem, čujem Jamahu i pokušavam da se podignem. Ali, on je stajao uspravnom i ja nisam očekivao da će me on gurnuti nogom i zakačiti moju prednju kočnicu i izgubio sam kontrolu nad prednjim krajem. Za mene nije bitno da li je to Valentino ili neki drugi vozač. Takav incident znači da je neko izgubio kontrolu. Znaš šta se dešava, zauzmeš ceo prostor i izbaciš vozača sa staze. Borba ne sme da pređe granice do kojih smo mi već došli u trenutku kada jedan vozač šutne drugog.” - izneo je Mark svoje viđenje incidenta.Pokušao sam da vozim svoju trku, pretekao sam ga i pokušao da napravim razliku. Međutim, nisam mogao da nađem pravi ritam kada je Valentino bio ispred, nije bio veoma brz, a ja sam mislio da mogu da budem još brži… Vidi se na snimku da ja skrećem, čujem Jamahu i pokušavam da se podignem. Ali, on je stajao uspravnom i ja nisam očekivao da će me on gurnuti nogom i zakačiti moju prednju kočnicu i izgubio sam kontrolu nad prednjim krajem. Za mene nije bitno da li je to Valentino ili neki drugi vozač. Takav incident znači da je neko izgubio kontrolu. Znaš šta se dešava, zauzmeš ceo prostor i izbaciš vozača sa staze. Borba ne sme da pređe granice do kojih smo mi već došli u trenutku kada jedan vozač šutne drugog.” – izneo je Mark svoje viđenje incidenta.
I dan danas mišljenja su podeljena o tome ko je kriv za incident u Maleziji. Na to pitanje se čini da će teško i danas iko dati objektivan odgovor, uglavnom se odgovori dele po navijačkoj pripadnosti, ali je ipak jedno sigurno: Bio je to jedan od najvećih incidenata u istoriji Moto GP-a, a sigurno incident koji je izazvao najveću medijsku pažnju u istoriji trka dvotočkaša. Kako je izgledao incident koji je “podelio planetu”, možete se podsetiti na snimku pred vama.

Prethodni tekstDijego Forlan – Golčina i nastavak meča bez dresa
Sledeći tekstBogdan Bogdanović – Trojka „sa druge planete“