Vauter Vejlant – Tragedija zaustavila veliku karijeru

Vauter Vejlant - Tragedija zaustavila veliku karijeru

Belgijski biciklista Vauter Vejlant je bio jedan od najtalentovanijih sprintera i velika nada svetskog biciklizma. Očekivala se od njega velika karijera, ali je onda strašna tragedija na trci oko Italije 2011. godine zaustavila život ovog sjajnog mladića i poslala ga prerano u legendu.
Vauter Vejlant je profesionalnu karijeru počeo u belgijskom Kvik Stepu 2004. godine. U početku je vozio manje trke za ovu belgijsku ekipu, da bi 2008. godine konačno dobio šansu da vozi “grand tour“ trku za Kvik Step. Belgijski biciklista Vauter Vejlant je bio jedan od najtalentovanijih sprintera i velika nada svetskog biciklizma. Očekivala se od njega velika karijera, ali je onda strašna tragedija na trci oko Italije 2011. godine zaustavila život ovog sjajnog mladića i poslala ga prerano u legendu.Bila je to trka oko Španije, popularna “Vuelta“ na kojoj je Vauter trebao da bude jedan od glavnih pomagača lidera ekipe legendarnog Toma Bunena. Zbog problema sa korišćenjem nedozvoljenih sredstava Bunen je ispao sa “Vuelte“, a Vejlant je to oslobađanje od obaveze vožnje za lidera, iskoristio za svoju pobedu u sedamnaestoj etapi u Valjadolidu. Bila je to prva “grand tour“ pobeda za Vejlanta u karijeri. Sledeće godine beleži nešto slabije rezultate, da bi 2010. godine na trci oko Italije pobedio na trećoj etapi, ali nažalost zbog zdravstvenih problema nije završio “Điro“ te godine. Na kraju 2010. godine Kvik Step odlučuje da ne produži ugovor sa Vejlantom, pa se Belgijanac odlučuje za prelazak u novoformiranu ekipu Leopard Trek, gde mu je dodeljena uloga glavnog sprintera uz Italijana Benatija.
Očekivalo se da će Vejlant u potpunosti iskazati svoj talenat 2011. godine, ali nažalost u tome ga je sprečila strašna tragedija na trci oko Italije. Tokom treće etape na nizbrdici od Paso del Boka tokom etape vožene od Ređo Emilije do Rapala u blizini Đenove, Vejlant je pogledao nazad da vidi da li da sačeka još nekog sa kim će “uhvatiti” vodeću grupu, a onda je pedalom zakačio zid, što je dovelo do pada, a prema nekim izveštajima, Vejlantova leva pedala se tad potpuno zaglavila, zbog čega on nije mogao da zaustavi svoj pad duž 20 metara puta. Pre početka 11. Etape na Trci oko Italije Britanac Dejvid Milar održao je kratak govor u ime svih vozača. Posle minuta ćutanja mnogi vozači su skinuli kacige i stavili ih na volan kako bi odali priznanje poginulom biciklisti. U znak poštovanja prema Vejlantu, organizatori “Đira“ su odlučili da zauvek sa trke oko Italije uklone broj 108 koji je Vejlant nosio tog tragičnog dana.Položaj mesta nesreće dodatno je otežao helikopteru da mu priđe i prenese ga u bolnicu. Posle 25 minuta i intervencije lekara na licu mesta, Belgijanac je prebačen u bolnicu, gde doktori nažalost nisu uspeli da mu spasu život. Tako je na tragičan način u 26-oj godini okončan život jednog od najtalentovanijih biciklističkih sprintera.
Posle nesreće svi biciklisti su vozili narednu etapu u peletonu, u čast Vejlanta, dok je ekipa Leopard Trek sledećeg dana napustila trku. Pre početka 11. Etape na Trci oko Italije Britanac Dejvid Milar održao je kratak govor u ime svih vozača. Posle minuta ćutanja mnogi vozači su skinuli kacige i stavili ih na volan kako bi odali priznanje poginulom biciklisti. U znak poštovanja prema Vejlantu, organizatori “Đira“ su odlučili da zauvek sa trke oko Italije uklone broj 108 koji je Vejlant nosio tog tragičnog dana.
Sećanje na Vauter Vejlanta ne bledi ni danas, svake godine tokom “Đira” mnogi navijači iz raznih krajeva sveta se okupljaju na mesto gde je Vejlant nastradao, da iskažu još jednom svoje veliko poštovanje prema ovom sjajnom biciklisti.

Prethodni tekstDaren Bent – Gol uz pomoć balona
Sledeći tekstSenzacionalna pobeda Karlovića nad Hjuitom