Senzacionalna pobeda Karlovića nad Hjuitom

Senzacionalna pobeda Karlovića nad Hjuitom
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Vimbldon 2003. godine pamtiće se najviše po senzaciji na startu turnira, koju je napravio tada malo poznati kvalifikant iz Hrvatske Ivo Karlović.
Vimbldon 2003. godine pamtiće se najviše po senzaciji na startu turnira, koju je napravio tada malo poznati kvalifikant iz Hrvatske Ivo Karlović. “Div sa Šalate” kako su mediji tada prozvali Karlovića, pre svega zbog njegove za tenis neverovatne visine od 208 centimetara je uspeo da napravi podvig nad podvizima i u prvom kolu savlada tada aktuelnog šampiona i prvog tenisera sveta Lejtona Hjuita. Najprestižniji teniski turnir na svetu, 2003. godine otvorio je meč između tada prvog tenisera sveta i aktuelnog vimbldonskog šampiona Australijanca Lejtona Hjuita i kvalifikanta iz Hrvatske Ive Karlovića. Početak meča na centralnom terenu uopšte nije nagoveštavao zanimljiv meč. Hjuit je lagano dobio prvi set sa 6 : 1 za samo 19 minuta. Posle prvog seta očekivalo se da će Hjuit rutinski privesti meč kraju u samo tri seta, ali već drugi set je pokazao da neće biti tako. U drugom setu Karlović je prevazišao početnu krizu i počeo da servira dobro, a servis će se ispostaviti kao ključno Karlovićevo oružje u nastavku meča. Hjuit je u drugom setu uspevao da iskoristi fantastičnu tehniku, šaljući povremeno nezaustavljive i spektakularne udarce, ali pošto nikako nije uspevao da oduzme servis hrvatskom teniseru, set je ušao u taj-brejk. Prvi je do mini-brejka došao Karlović, ali Hjuit je uspeo da se vrati u taj-brejk i povede sa 5 : 4. Međutim, Karlović je tada sa dva odlična servisa preokrenuo rezultat i na Hjuitov servis dobio odmah odlučujući poen za trijumf u taj-brejku sa 7 : 5 i izjednačenje u setovima.
U trećem setu Ivo Karlović brzo uspeva da oduzme servis Australijancu i da povede sa 3 : 1. Do kraja seta sigurnim servisima Ivo je čuvao prednost brejka i rutinski je priveo set kraju za iznenađujuće vođstvo od 2 : 1 u setovima. Nazirala se već tada senzacija, Ivo je delovao sigurnije na terenu i činilo se da mu veliki trijumf neće izmaći. U četvrtom setu Karlović spašava jednu brejk loptu na početku seta, da bi pri rezultatu 4 : 4 uspeo da oduzme servis Hjuitu i dođe u poziciju da servira za pobedu. U takvim trenucima često se neiskusnim teniserima kakav je Ivo tada bio “stegne ruka” i dođe do neoćekivanih grešaka, ali Karloviću se to nije dogodilo. Odigrao je Ivo fantastično na svoj servis, osvojio gem bez izgubljenog poena, a time i zabeležio istorijski trijumf.

“Div sa Šalate” kako su mediji tada prozvali Karlovića, pre svega zbog njegove za tenis neverovatne visine od 208 centimetara je uspeo da napravi podvig nad podvizima. Bilo je to drugi i do sada poslednji put u istoriji Vimbldona da je prvi nosilac ispao na startu turnira, prvi put se to dogodilo Santani 1967. godine. Dugo će se pamtiti taj 23. jun 2003. godine i trijumf Ive Karlovića nad tada najboljim teniserom sveta Lejtonom Hjuitem na legendarnom centralnom terenu na Vimbldonu.

Prethodni tekstVauter Vejlant – Tragedija zaustavila veliku karijeru
Sledeći tekstKristijan Vijeri – Gol za naslovne strane i Ferari 550