Veljko Petranović – Golom zadnjicom na „sudijske greške“

Veljko Petranović - Golom zadnjicom na
Veljko Petranović - Golom zadnjicom na "sudijske greške"

Ljubitelji košarke Veljka Petranovića pamte najviše po sjajnim partijama u dresu Zadra, po osvajanju bronzane medalje sa reprezentacijom Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Madridu 1986. godine, po profesionalnom bavljenju košarkom sa 51. godinom, ali i po jednom ispadu koji i danas deluje neverovatno.
U večeri 1. maja 1992. godine, u prvom meču finala prvog prvenstva Hrvatske u košarci sastali su se Zadar i Cibona. Zbog rata koji je tih dana trajao u Zadru meč se umesto u zadarskim „Jazinama“ igrao u Rijeci, u „Dvorani Mladosti“. Cibona, koja je po procenama stručnjaka imala za nijansu kvalitetniji tim, uspela je da slavi u tom duelu sa 118:105 i to najviše zahvaljujući 31 poenu Danka Cvjetičanina. Domaćinima nije pomogla ni briljantna partija Arjana Komazeca, koji je meč završio sa postignuta 44 poena, ali se i pored odlične partije Komazeca, jedan drugi igrač Zadra potrudio da obeleži taj duel.

Legenda Zadra Veljko Petranović.
Legenda Zadra Veljko Petranović.

Na nešto više od tri munta do kraja susreta, Cibona je imala 4 poena prednosti i napad, kada je Zoran Čutura krenuo u prodor ka košu Zadra. Na njegovom putu, sprečavajući ga da poentira, postavio se Veljko Petranović, koga Čutura u skoku udara i činilo se pravi faul u napadu, ali se sudije meča Stjepan Krajinović i Darko Busato nisu složile sa tim. Oni su smatrali da se Veljko Petranović nije pravilno postavio i da je on svojim lošim postavljanjem ometao Čuturu i time napravio faul. Takva odluka sudija iznervirala je Petranovića, kome je to bio isključujući peti faul, pa se on čudio i protestovao zbog odluke para Krajinović-Busato. Interesantno je da je u jednom od prethodnih napada Petranović udario laktom u glavu Veljka Mršića, ali je to promaklo sudijama, pa je košarkaš Zadra prošao bez kazne i ostao na partketu i ako je reklo bi se tim faulom možda zaslužio i direktno isključenja sa susreta, a svakako zaslužio da mu bude dosuđena peta lična greška.
Očigledno zaboravljajući šta je prethodno uradio Mršiću, ali i smatrajući da to nije bila jedina sudijska greška na njegovu štetu, Veljko Petranović se tada odlučio na neverovatan i reklo bi se potpuno šokontan vid protesta zbog odluke sudija. Kada je došao do klupe Zadrana, Petranović je samo na trenutak seo, a potom odmah ustao, skinuo donji deo opreme i okrenuo golu zadnjicu ka terenu. Sudije susreta su ostale neme na ovakav potez Petranovića, a trener Zadrana Slavko Trninić zbunjeno je posmatrao gest svog igrača, dok su navijači Zadra potpuno podržali Petranovića i posle njegovog pokazivanja gole pozadine u glas skandirali „Veljko, Veljko“.

Nekoliko minuta pre nego što je pokazao golu zadnjicu, Veljko Petranović je laktom u glavu udario Veljka Mršića, za šta mu nije dosuđena ni obična lična greška.
Nekoliko minuta pre nego što je pokazao golu zadnjicu, Veljko Petranović je laktom u glavu udario Veljka Mršića, za šta mu nije dosuđena ni obična lična greška.

I danas vladaju podeljena mišljenja o tome kome je zapravo Veljko Petranović pokazao golu zadnjicu tog 1. maja 1992. godine u Rijeci. I dok većina ljubitelja košarke smatra da je njegov gest bio upućen sudijskom paru, postoje i suprotna mišljenja, pa tako pojedini ljubitelji košarke smatraju da je Petranović golu zadnjicu pokazao nekolicini navijača Cibone koji su se radovali njegovom isključenju. Dvanaest godina posle incidenta u Rijeci, Veljko Petranović je ponovo šokirao hrvatsku sportsku javnost. Iako je tada imao pune 44 godine, temperament Petranovića se nije promenio, pa je pobedu svog Zadra u gostima protiv Zagreba, proslavio skidanjem donjeg dela opreme i potom hvatanjem za genetalije pred domaćim navijačima, da bi „cirkus“ završio pokazivanjem srednjeg prsta navijačima „Mrava“ iz Zagreba. Interesantno je da je Veljko Petranović ceo taj duel odlukom trenera proveo na klupi i da nije dobio priliku da učestvuje u trijumfu svog tima, koji je proslavio na šokantan način.
Finale prvog šampionata hrvatske 1992. godine pamtiće se po prvoj tituli Cibone, po odličnim partijama Arjana Komazeca, ali i po šokantnom potezu legendarnog Veljka Petranovića, koga možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstBosingvin bezobrazluk
Sledeći tekstMendi Minela – Trudna teniserka koja je šokirala „beli sport“