Vins Papale – Barmen koji je postao kapiten

Vins Papale - Barmen koji je postao kapiten
Vins Papale - Barmen koji je postao kapiten
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Vins Papale rođen je u Glenoldenu u Pensilvaniji, a od malih nogu obožavao je sport. Kao dete trenirao je američki fudbal, atletiku i košarku, ali i bio veliki navijač Filadelfija Iglsa, tima koji će kasnije nastupati u NFL-u. U srednjoj školi bio je uspešan u sva tri pomenuta sporta, ali je odlaskom na studije na Sent Džozef Univerzitet morao da se odrekne američkog fudbala. Naime, taj koledž nije imao tim za američki fudbal, pa je Vins Papale odlučio da se posveti atletici. I bio je veoma dobar, zabeležio je neke dosta dobre rezultate, posebno u skoku s motkom. Ipak, koliko god bio dobar u atletici, Vins Papale je i dalje maštao da profesionalno zaigra američki fudbal, ali je tada delovalo da se to nikada neće dogoditi…
Tokom odrastanja govorili su mu pojedinci da nije dovoljno talentovan za američki fudbal, da nikada ne bi mogao da zaigra na visokom nivou i da je bolje da se posveti nečemu drugom, nego što bi „gubio vreme“ bezuspešno pokušavajući da postane profesionalni fudbaler. Činilo se u jednom trenutku da ih je Vins Papale poslušao, kada je završio fakultet vratio se u svoju srednju školu, gde je radio kao nastavnik, a u isto vreme uveče je radio kao barmen i obezbeđenje u noćnom klubu. Koliko god delovalo da je Papale imao sasvim solidan život u tom trenutku, on je bio nesrećan, jer je i dalje gajio veliku strast prema američkom fudbalu i stalno se pitao da li je, ipak, mogao da ispuni svoj san i postane profesionalac u sportu koji je toliko obožavao. Zato je slobodno vreme koristio da nastupa za neke amaterske timove, koji su igrali lokalne utakmice, ali i da kao trener mlađih kategorija prenosi svoju ljubav prema američkom fudbalu na mlađe generacije. A onda je sa 28 godina dobio priliku da zaigra za ekipu Filadelfija Bel, koja je nastupala u tek formiranoj WFL ligi, dosta ozbiljnijem takmičenju od onih u kojima je prethodno Vins Papale nastupao.

Vins Papale - Barmen koji je dosanjao svoje snove.
Vins Papale – Barmen koji je dosanjao svoje snove.

Liga je potrajala svega dve sezone, ali i to je bilo dovoljno da Papale skrene pažnju na sebe. Zabeležio je prvo hvatanje u istoriji lige, imao je sasvim solidne brojke, pošto je igrajući kao vajd risiver beležio hvatanja za prosečno preko 13 jardi, a i u specijalnom timu imao je veoma važnu ulogu. Zanimljivo je i da je Vins Papale kasnije priznao da je lagao kako bi zaigrao za Filadelfiju Bel, jer je na sastanku sa čelnicima ekipe rekao da ima 24 godine, a ne 28 godina, koliko je zapravo imao. Dobrim partijama na terenu u dresu Bela skrenuo je pažnju i čelnicima Iglsa, koji su mu organizovali sastanak na kojem su mu ponudili da odradi privatni trening pod vođstvom tadašnjeg trenera Iglsa Dika Vermejla i da ukoliko se bude dobro pokazao na tom treningu dobije ugovor sa timom za koji je navijao od malih nogu i za čije utakmice je imao sezonsku kartu. Vins nije imao nameru da propusti tu priliku, pokazao se odlično na tom treningu, pa ga je ubrzo dočekao ugovor sa Iglsima. Kada je 1976. godine zaigrao za Filadelfija Iglse u NFL meču, Vins Papale oborio je rekord, postavši najstariji ruki koji nije igrao fudbal na koledžu, a zaigrao u NFL-u, ali to je bio samo početak…
U naredne tri sezone Papale je za Iglse odigrao 41 od ukupno 44 mečeva. Nastupao je uglavnom u specijalnom timu, ali je povremeno dobijao priliku i na mestu krilnog hvatača. Van terena navijači su ga obožavali, bio je definitivno njihov ljubimac, a kada su čuli kroz šta je sve prošao pre nego što je zaigrao za Iglse nazvali su ga „Pravi Roki“, po istoimenom junaku iz Filadelfije tada veoma popularnog filma. Saigrači su ga ništa manje obožavali, pa su ga ubrzo proglasili za kapitena specijalnog tima Iglsa, a 1978. godine izabran je zbog svog velikog humantiranog rada za čoveka godine franšize Filadelfija Igls.

Vins Papale je 1976. godine "konačno" zaigrao za Filadelfija Iglse.
Vins Papale je 1976. godine „konačno“ zaigrao za Filadelfija Iglse.

Ni na terenu Vins Papale nije uopšte bio loš, u specijalnom timu bio je jedan od komandanata i glavnih igrača, uspeo je da ubeleži mnoga obaranja, ali i dve oduzete lopte. Sa druge strane na mestu vajd risivera nije igrao puno, a i kada je igrao retko je bio meta, pa se može slobodno reći da je 1977. godine uspeo da ispuni još jedan od svojih snova. 18. septembra te godine, u prvoj rundi nove sezone, Iglsi su kod kuće savladali Bakanirse sa 13:3, a na tom meču Roman Gejbrijel poslao je 15 jardi dugačko dodavanje ka Vinsu Papaleu, koje je ovaj uspešno prihvatio i tako načinio svoje prvo, a ispostaviće se kasnije i jedino uspešno hvatanje u svojoj NFL karijeri.

Nažalost, Vins Papale je 1979. godine doživeo tešku povredu ramena zbog koje je bio prinuđen da okonča svoju karijeru. Ipak, iako je nastupao „samo“ tri sezone za Iglse, uspeo je da kod navijača tima stekne kultni status, koji je do danas opstao. „Oduševljen sam što me navijači vide kao motivaciju i inspiraciju. Uradio sam sve u karijeri zbog njih i zbog svojih snova. Održavajte svoje snove u životu, radite na njima i ostanite verni sebi i svojoj porodici i sve će na kraju biti dobro. Uspeh je kada date sve od sebe i postignete ono što ste jako želeli.“ – rekao je u jednoj prilici Vins Papale o svom za mnoge neverovatnom sportskom i životnom putu.

Mark Valberg je na filmu glumio Vinsa Papalea.
Mark Valberg je na filmu glumio Vinsa Papalea.

Kada je već uveliko okončao karijeru, Vins Papale je rešio da napiše knjigu o svom bajkovitom sportskom putu koju je nazvao: „Invincible: My Journey from Fan to NFL Team Captain“ (Nebobediv: Moje putovanje od navijača do kapitena NFL tima). Kako to neretko biva, njegova životna priča privukla je pažnju i u Holivudu, pa je Mark Valberg rešio da snimi film o Vinsu Papaleu, koji je nazvao „Invincible“ (Nepobediv) i u kojem je Valberg igrao glavnu ulogu. „Mark je fenomenalan, mada svi u mom komšiluku smatraju da bi savršen ja na filmu bio Deni Devito. Ipak, Mark je sjajan i ne mogu da zamislim da iko drugi igra mene.“ – izjavio je Vins Papale na pitanje kako ga je Mark Valberg odigrao na filmu. Film je stekao veliku popularnost, zaradio je preko 58 miliona dolara i dobio nekoliko nagrada, ali je kako je i sam Papale kasnije govorio malo romansiran i nije u realnosti bilo baš sve kao na filmu, ali to je Holivud, zar ne?!
Za mnoge je priča o Vinsu Papaleu vrlo inspirativna, a na pojedinim portalima proglašena je i za jednu od bajkovitijih u istoriji sporta, jer je pokazala da su „čuda“ moguća ako u njih verujete i ako ne odustajete od svojih snova.

Prethodni tekstFrenk Lampard – Situacija zbog koje je uveden VAR
Sledeći tekstNenad Marković – Trojka koja je utišala „Gripe“