Vlada Vujasinović – Legendarni lob protiv Rusije

Vlada Vujasinović - Legendarni lob protiv Rusije
Vlada Vujasinović - Legendarni lob protiv Rusije
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Ako bi se u jednom potezu trebala pokazati sportska genijalnost Vlade Vujasinovića, onda bi taj potez sigurno bio lob udarac u zadnjim sekundama susreta protiv Rusije. Po završetku igračke karijere, Vlada je taj pogodak izabrao za najdraži u svojoj karijeri. Ljubitelji vaterpola u Srbiji i Crnoj Gori su stavili Vujasinovićev gol odmah do pogotka Milanovića iz Madrida ’86.

Neizvesna završnica meča

Polufinalni duel Jugoslavije i Rusije na Svetskom prvenstvu u Fukuoki 2001. godine, po svojoj dramaturgiji je nadmašio sve koji su odigrani na tom šampionatu. Jugoslavija je u Japan stigla posle sjajnog trijumfa na prvenstvu Evrope u Budimpešti. Nošeni partijama iz mađarske prestonice, igrali su „Plavi“ odlično i u Fukuoki. Bez većih problema su došli do polufinala. Sa druge strane, tada odlični Rusi su u kako će se kasnije ispostaviti „labudovoj pesmi“ svoje generacije došli na korak do finala, ali ih je na poslednjoj prepreci pred meč za titulu čekala Jugoslavija…

Vlada Vujasinović je gol protiv Rusije izabrao za najdraži u karijeri.
Vlada Vujasinović je gol protiv Rusije izabrao za najdraži u karijeri.

Gledao se u tom duelu odličan i vrlo izjednačen vaterpolo, u kojem niti jedan protivnik tokom susreta nije stekao veću prednost. Ipak, Jugosloveni su u poslednji minut susreta ušli sa golom prednosti. Ipak, Balašov je na 25 sekundi pre isteka regularnog vremena izjednačio rezultat na 8:8. Jugoslavija je imala poslednji napad. U njemu je postojao strah od eventualne greške, koja bi protivniku omogućila „završni udarac“. Međutim, kada su svi već videli produžetke dogodio se najlepši potez na šampionatu. Bio je to jedan od poteza koji je obeležio istoriju jugoslovenskog vaterpola…

Vlada Vujasinović je na majstorski način savladao Smirnova

Vlada Vujasinović se u tom napadu na desetak metara od gola „Baćuški“ dodavao sa Danilom Ikodinovićem, u napadu koji se činio bezidejnim i u kojem su mnogi mislili da „Plavi“ samo čekaju da istekne vreme i da se srusret rešava u produžecima. Kako su samo pogrešili… Na 5 sekundi pre kraja susreta Vujasinović se sa 10 metara diže na šut. Potom jednom fintira ruskog golmana Smirnova, koji je malo izašao sa gola u želji da skrati ugao, a onda šalje neverovatnu parabolu. Lopta preleće Smirnova i završava ispod prečke ruskog gola! Usledilo je veliko slavlje jugoslovenskih vaterpolista u bazenu. Svi igrači su „skočili“ na Vladu, da zajedno sa njim proslave njegov nestvarni lob udarac.

Vlada Vujasinović je protiv Rusije postigao fantastičan gol koji je odveo Jugoslaviju u finale.
Vlada Vujasinović je protiv Rusije postigao fantastičan gol koji je odveo Jugoslaviju u finale.

Pošto Rusija nije ništa uspela da uradi za preostale dve sekunde, jugoslovenski vaterpolisti su prošli u finale. Tamo ih je da osvoje još jednu zlatnu medalju sprečila Španija, a pre svega Hesus Roljan. Rusi su u meču za bronzu savladali Italiju. Ispostaviće se da će to biti poslednje takmičenje na kome će ruski vaterpolisti igrati značajniju ulogu. „Lob za pobedu sa jedno osam, devet metara u zadnjim sekundama protiv Rusije u polufinalu SP 2001. godine.“ – rekao je mnogo godina kasnije Vlada Vujasinović u jednom intervjuu na pitanje koji mu je najdraži gol u karijeri.
Kako je izgledao fenomenalan lob udarac Vladimira Vlade Vujasinovića, kojim je ovaj vaterpolo genijalac odveo Jugoslaviju u finale Svetskog prvenstva u Fukuoki 2001. godine, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstSerhio Ramos – Gol sa 35 metara koji mu je otvorio vrata Reala
Sledeći tekstKristof Fovio – Čovek koji je trovao protivnike svoje dece