Kristof Fovio – Čovek koji je trovao protivnike svoje dece

Kristof Fovio - Čovek koji je trovao protivnike svoje dece
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Nije redak slučaj da su roditelji mladih sportista ambiciozniji od svoje dece, čini se da to posebno važi za individualne sportove, ali kada ambicije jednog roditelja postanu bolesne, onda sportski svet potrese šokantna priča o Kristofu Foviou. Kristof je imao dva deteta, oba su bila veliki teniski talenti, ali umesto da se danas priča o njihovom uspehu, svet je za njih čuo samo zbog njihovog oca, koji je u želji da mu deca uspeju trovao njihove protivnike.
Deca bivšeg francuskog vojnog lica Kristofa Fovioa su bila izuzetno talentovana za tenis, ali se čini da je malo talentovanija od svog brata bila njegova ćerka Valentina. Ona je početkom 21. veka kao devojčica osvajala prestižne turnire u svojoj kategoriji i bila jedan od najvećih „projekata“ francuskog teniskog saveza. Njen stariji brat Maksim možda nije bio talentovan kao sestra, ali je i on bio „dečko koji obećava“. Bio je to porodični rad Kristofa Fovioa, koji je obožavao svoju decu i sport kojim se bave i koji je bio spreman na sve ne bi li njegova deca uspela… Nažalost, kada se kaže na sve, ovoga puta se misli i bukvalno, a dokle je bolesno ambiciozni otac bio spreman da ide, svet je saznao u julu 2003. godine.

Valentina Fovio je bila veoma talentovana teniserka.
Valentina Fovio je bila veoma talentovana teniserka.

Igrao je Maksim Fovio finale turnira u jednom francuskom selu protiv Aleksandra Lagardea, a pobednik je dobijao parče mesa (butkicu)?! Mnogi bi rekli rezultatski nevažan meč, ali nije tako mislio bolesno ambiciozni Kristof. Njemu je bilo stalo da njegova deca uvek pobeđuju, pa je tako i tog dana pristupio susretu. Da bi bio siguran da će njegov sin trijumfovati, odlučio je da Lagardeu u flašicu sa vodom stavi nekoliko tableta za spavanje, ne bi li ga usporio. I pitanje da li bi iko ikada i saznao šta je Kristof Fovio uradio, da posle meča dok se vraćao kući, nesrećni Lagarde nije zaspao za volanom i izgubio život u saobraćnoj nesreći. Francuskoj policiji je bilo neobično to što je jedan mladić zaspao za volanom u sred bela dana, pa su sproveli istragu, a rezultati su ih šokirali…

Kristof Fovio je na kraju osuđen na zatvorksu kaznu zbog ubistva iz nehata i trovanja sportskih protivnika svoje dece.
Kristof Fovio je na kraju osuđen na zatvorksu kaznu zbog ubistva iz nehata i trovanja sportskih protivnika svoje dece.

Ispostavilo se da je Kristof Fovio u želji da njegova deca uvek pobeđuju redovno trovao protivnike svoje dece, da je otrovao čak preko dvadeset protivnica svoje ćerke i 6 protivnika svoga sina i da su neki od otrovanih imali samo 11 godina. Policija ga je naravno odmah uhapsila, a Kristof se branio da je samo želeo da pomogne svojoj deci koju je mnogo voleo. Francuski mediji su istog momenta pošto se saznalo za priču „razapeli“ Foviou decu, pa su Valentinu koja je u tom trenutku bila u TOP 10 u svojoj generaciji, nazvali varalicom, koja je sve rezultate ostvarila zahvaljujući očevim trovanjem njenih protivnica. Valentina je želela da nastavi sa tenisom, da dokaže svima da nije postigla uspeh samo zahvaljujući ocu, ali da li zbog toga što više nije imala očevu pomoć ili zbog nečega drugog, na profesionalnim turnirima je do završetka karijere odigrala samo 2 susreta u singlu i 1 u dublu i zabeležila jednu pobedu.
Valentina je kasnije za francuske medije pokušala bar malo da opravda postupke svog oca: „Moj otac nikada nije želeo nikoga da povredi. Nije želeo da uradi bilo kome nešto loše, a Aleksandrova smrt ga je uništila. Jednostavno, postoje mnogi roditelji koji “guraju” svoju decu i budu besna zbog dešavanja na terenu.” Sa druge strane Paskal Laser, trener Maksima i Valentine Fovio, bio je vrlo iznenađen postupcima oca svojih učenika: “Kristof Fovio je bio veoma smiren i veoma pametan čovek. Bio sam jako blizak sa porodicom Fovio i nisam verovao da će on biti u stanju da uradi takve stari. To je bilo veoma čudno za mene.” – završio je Laser.

Valentina Fovio pokušala je da malo "opravda" svog oca.
Valentina Fovio pokušala je da malo „opravda“ svog oca.

Kristof Fovio je na kraju za ubistvo iz nehata Aleksandra Lagardea dobio zatvorsku kaznu u trajanju od 8 godina, a njegov slučaj je jedan od najpoznatijih slučajeva o bolesno ambicioznim roditeljima u svetu sporta. Zbog njegovih postupaka uništena je i potencijalno odlična karijera njegove deca, pa se danas za Kristofa i njegovo dvoje dece uglavnom može čuti u emisijama o kriminalu ili u emisijama o mračnoj strani sporta, gde služe kao podsetnik da bolesna želja roditelja za sportskim uspehom njihove dece može da uništi mnoge života, pa i živote njihove porodice.

Prethodni tekstVlada Vujasinović – Legendarni lob protiv Rusije
Sledeći tekstVladimir Grbić – Servis koji je promenio odbojkaška pravila