Vlade Divac – Dve „banane“ Džordanu na istom meču

Vlade Divac - Dve „banane“ Džordanu na istom meču
Vlade Divac - Dve „banane“ Džordanu na istom meču

U večeri 2. juna 1991. godine počela je finalna serija NBA lige za tu sezonu između Bulsa i Lejkersa, u kojoj je Vlade Divac imao debi u NBA finalu i to kakav. Bio je među najboljim igračima svojih „Jezeraša“, koje je vodio do brejka u Čikagu. Postigao je 16 poena i imao 14 skokova, ali je meč obeležio sa dve rampe na Majklu Džordanu, od kojih je prva bila posebno spektakularna.
Bio je to vrlo neizvestan duel između Bulsa i Lejkersa, kojim je otvorena finalna serija NBA lige 1991. godine. Gosti iz Los Anđelesa su igrali dosta dobro protiv favorizovanih Bulsa, pa su bili u blagom vođstvu sredinom treće četvrtine, zbog čega su domaćini uglavnom loptu slali u ruke Majkla Džordana, koji je završavao gotovo sve akcije Čikaga. Isti takav slučaj bio je i na nešto više od 4 minuta do kraja treće četvrtine, Majkl je dobio loptu na vrhu reketa i krenuo u prodor po desnoj strani. Našao se u dosta teškoj poziciji, ali ga to nije sprečavalo da uputi šut ka košu, koji bi možda i prošao kroz obruč, da ga iz drugog plana nije sačekao Vlade Divac i zaustavio ga spektakularnog rampom. Bio je to jedan od najlepših poteza prvog finalnog meča i nešto o čemu su mnogi košarkaši sanjali, jer zaustaviti spektakularnom rampom najboljeg u istoriji ne dešava se svaki dan, ali se Vlade na tome nije zaustavio…

Vlade Divac je uspeo u NBA finalu da dva puta na istom meču izblokira Majkla Džordana.
Vlade Divac je uspeo u NBA finalu da dva puta na istom meču izblokira Majkla Džordana.

Sredinom poslednjeg perioda jedna dosta slična akcija, samo sa druge strane. Džordan opet igra sam protiv odbrane Lejkersa, lako u prodoru prolazi Skota, da bi potom u letu izbegao Džejmsa Vortija i došao u poziciju iz koje se očekivalo lagano polaganje, ali je Divac opet bio tu. Pojavio se gotovo niotkuda i novom rampom nad „Letećim“ zaštitio ponovo koš svog tima. Iako ta rampa nije bila spektakularna kao prethodna, ona je upotpunila sjajnu Divčevu predstavu te večeri u Čikagu, kojom je poveo Lejkerse do neočekivanog trijumfa u Čikagu na startu finalne serije.
Ipak, Bulsi su predvođeni Džordanom zaigrali i previše dobro u preostalim duelima, vezali su četiri trijumfa i došli do svog prvog šampionskog prstena. Vlade Divac je igrao odlično tokom cele finalne serije, bio je jedan od najboljih pojedinaca Lejkersa, ali je ipak njegov jedini nastup u velikom NBA finalu obeležila prva utakmica serije i njegove dve „banane“ najboljem košarkašu u istoriji. Kako su one izgledale, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je na desetine milona ljudi plakalo zbog Liu Ksijanga
Sledeći tekstGol Fiorentini posle koga je Batistuta plakao kao malo dete