Zakucavanje Divca na „kraljevsku“ asistenciju Vebera

Sakramento Kingsi su dugo godina važili za jednu od najgorih franšiza u NBA ligi, a onda se sve to promenilo krajem devedesetih godina prošlog veka. Tada je generalni menadžer Kingsa Džef Petri „napravio“ tim koji je trebao da dođe do šampionskog prstena, ali i da igra najatraktivniju košarku. U ovom prvom nažalost nisu uspeli, ali je zato košarka koju su igrali bila jedna od najlepših u NBA istoriji, pa su igrači „Kraljeva“ redovno završavali u TOP 10 dana, nedelje, meseca, sezone. Danas se podsećamo upravo jednog takvog atraktivnog poteza koji je završio u TOP 10, a koji je delo dvojice visokih igrača Kingsa Krisa Vebera i Vlade Divca.
29. marta 2002. godine Sakramento Kingsi su gostovali u „Šarlot Koloseumu“, gde su igrali protiv domaćih Hornetsa. Bila je to najuspešnija sezona Kingsa od kako su u Sakramentu, u kojoj su igrali odlično i da nije bilo trojke Roberta Orija u četvrtom meču finala zapadne konferencije, verovatno bi je okončali sa šampionskim prstenom. Na poslednjem gostovanju te generacije Hornetsima u Šarlotu (na kraju te sezone Hornetsi su se preselili u Nju Orleans), na koloritnom parketu u „Šarlot Koloseumu“, koji mnogi ljubitelji NBA lige verovatno nisu zaboravili, Kingsu su zabeležili sigurnu pobedu rezultatom 92:87, a Kris Veber i Vlade Divac su izveli jedan od lepših poteza te sezone.

Vlade Divac i Kris Veber bili su među najzaslužnijima za to što su Kingsi bili među najboljim i najatraktivnijim timom NBA lige.
Vlade Divac i Kris Veber bili su među najzaslužnijima za to što su Kingsi bili među najboljim i najatraktivnijim timom NBA lige.

Mnogi će reći da su „Kraljevi“ igrali najlepšu košarku tih godina najviše zbog toga što su njihovi visoki igrači imali fantastičan osećaj za igru i košarku igrali „mozgom“. Jedna od takvih akcija koja pokazuje briljantnost centara Sakramenta viđena je i na gostovanju Kingsa u Šarlotu. Sredinom prve četvrtine, Kris Veber je odigrao „pik“ sa Dagom Kristijem, koji je uposlio svoju prvu zvezdu tima dodavanjem iza leđa. Kris Veber je po prijemu lopte fintirao šut, a potom dodavanjema iza leđa o parket, u stilu najboljih plejmekera poslao loptu Vlade Divcu, koji se odlično ubacio ispred centra Šarlota Džamala Meglora. Odmah je Vlade krenuo na zakucavanje i „posterizovanjem“ Meglora na najlepši način je završio vrlo atraktivnu akciju Kingsa, u kojoj su viđena dva dodavanja iza leđa.
Akcija u kojoj je Veber asistirao, a Divac zakucao, završila je u vrhu TOP 10 te nedelje, a našla se i među najboljim potezima te sezone. Malo je ljudi koji nisu voleli Kingse tih godina, a kako je izgledala jedna od akcija koja je pokazala košarkašku genijalnost centara Sakramenta i koja će mlađima pomoći da shvate zašto su Kingsi u to vreme imali veliku podršku navijača širom planete, možete pogledati u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstFer-plej gest Drage Vukovića
Sledeći tekstTuča mladih Srba i Engleza u Kruševcu