Zamorano i Šmajhel – Odbrana neodbranjivog

Zamorano i Šmajhel – Odbrana neodbranjivog
Zamorano i Šmajhel – Odbrana neodbranjivog
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Fudbalski stručnjaci, kao i njegove kolege golmani, složiće se da je Peter Šmajhel bio jedan od najboljih golmana u istoriji fudbala, a svakako Danski najbolji golman svih vremena. Visok, snažan, fizički impozantan golman, spretan, sa odličnim refleksima, reakcijama i procenama, umeo je fenomenalno da brani svoj gol, često svojom čuvenom „star jump“ reakcijom koju je navodno razvio igrajući rukomet. Šmajhela je u Mančester Junajted, gde je proveo i najveći i najuspešniji deo svoje karijere doveo Ser Aleks Ferguson, kao relativno nepoznatog golmana, za nešto više od 500.000 funti, što je kasnije nazivano kao „posao veka“, jer je za relativno male pare Junajted dobio pouzdanog čuvara mreže na duže staze. I verovatno bi sa svake utakmice mogli da odaberemo po jedan njegov potez koji je bio zaista impresivan, o nekima smo već i pisali, kao što je njegov gol Rotoru ili kada se našao u ulozi redara… ali danas vas podsećamo na jednu neverovatnu odbranu koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.
Sezona 1998/99 donela je Junajtedu titulu posle jednog od najneverovatnijih finala u istoriji ovog takmičenja. Ali pre toga, „Crveni đavoli“ morali su da prođu mnogo „stepenica“, a kao drugu, posle preteške gupe u kojoj su prošli Bajern i Barselonu, morali su da „preskoče“ ništa lakši Inter iz Milana. Prva utakmica tog četvrtfinala odigrana je na „Teatru snova, 3. marta 1999. godine pred više od 50.000 ljudi, željnih dobrog fudbala, što im je ova utakmica i donela. Obe ekipe bile su fenomenalne, na svakoj poziciji igrala je jedna legenda ovog sporta i uživanje za gledaoce bilo je zagarantovano. Dvajt Jork postao je junak ove utakmice, jer je sa dva gola, u 6. i 45. minutu, doneo pobedu svom timu, ali iako je svu slavu pokupio napadač Trinidada i Tobaga, ova utakmica imala je i svig tihog heroja, koji je možda podjednako uticao na tok meča kao i Jork.

Peter Šmajhel - Fantastična odbrana posle šuta Zamorana.
Peter Šmajhel – Fantastična odbrana posle šuta Zamorana.

Inter je u jednom trenutku imao brz napad, prodor po levoj strani terena, odakle je lopta poslata precizno, kao rukom. Odbrana Junajteda je zakazala, Ivan Zamorano našao se sam kao duh na ivici peterca, natrčavao je velikom brzinom, a onda skočio i oštru loptu silovito poslao u gol Mančestera. Gotovo svi na stadionu videli su loptu u mreži, ali ne i Šmajhel. Izveo je svoj „zvezdani skok“ i loptu koja samo što nije prešla gol liniju odbio od gola svojom levom rukom. Zamorano koji je ležao na zemlji nije mogao da veruje da lopta nije završila u mreži. Ostali igrači italijanskog tima hvatali su se za glavu. Ali svi pokušaji da se ugrozi gol Mančestera te večeti završavali su se na isti način. Danac je prosto bio nesavladiv i u mnogome doprineo uspehu svog tima te neverovatne sezone, koju navijači nikada neće zaboraviti.
Podsetite se kako je izgledala jedna od najboljih odbrana Lige šampiona za sezonu 1998/99 u režiji „Danskog diva“, Petera Šmajhela.

Prethodni tekstMajk Tajson – „Nokaut“ koji to zapravo i nije
Sledeći tekstLinus Omark – Hokejaški lob