Zlatna lopta za Fabio Kanavara

Zlatna lopta za Fabio Kanavara

Fabio Kanavaro, tada 33-godišnji kapiten italijanske reprezentacije, zvaničnog prvaka sveta, proglašen je 27. novembra u Parizu za najboljeg svetskog fudbalera za 2006. godinu u tradicionalnoj anketi specijalizovanog magazina ”Frans futbol”. Kanavaro je tom prilikom primio i trofej, ”Zlatnu loptu”, kao prvi odbrambeni igrač koji je dobio to priznanje od 1996. godine.
U tadašnjoj anketi ”Frans futbola”, Đanluiđi Bufon, golman Juventusa i nacionalnog tima ”Azura” je zauzeo drugo mesto, a Tijeri Anri tadašnji napadač londonskog Arsenala i francuske reprezentacije je osvojio treće mesto. “Za mene je ovo dvostruko priznanje, kao “fudbalera godine” i kao najboljeg odbrambenog igrača.” – izjavio je tada slavljenik. Fabio Kanavaro, tada 33-godišnji kapiten italijanske reprezentacije, zvaničnog prvaka sveta, proglašen je 27. novembra u Parizu za najboljeg svetskog fudbalera za 2006. godinu u tradicionalnoj anketi specijalizovanog magazina ”Frans futbol”. Kanavaro je tom prilikom primio i trofej, ”Zlatnu loptu”, kao prvi odbrambeni igrač koji je dobio to priznanje od 1996. godine.Pre Kanavara samo su trojica odbrambenih igrača dobila trofej “Zlatna lopta”. To su bili Nemac Franc Bekenbauer (1972. i 1976. godine) i njegov zemljak Matijas Zamer (1996. godine). Kanavaro je bio peti italijanski fudbaler kojem je pripalo ovo prestižno priznanje pariskog magazina. Pre njega dobitnici zlatne lopte iz Italije su bili: Roberto Bađo (1993. godine), Paolo Rosi (1982. godine), Đani Rivera (1969. godine) i Omar Sivori (1961. godine), rođeni Argentinac. Kanavaro, koji je odigrao više od 100 reprezentativnih utakmica u dresu državnog tima, bio je pored Pirla i golmana Bufona, najzaslužniji za šampionsku titulu “Azura” na prvenstvu sveta u Nemačkoj koje se odigralo te godine. Međutim, prilikom izbora najboljeg igrača svetskog prvenstva, Kanavaro je osvojio drugo mesto, plasiravši se iza Francuza Zidana, kome je “Mundijal” bio oproštajno takmičenje.
„Zahvaljujući saigračima u Juventusu i nacionalnom timu pokazao sam svoje kvalitete na terenu. Zbog toga se zahvaljujem svim igračima iz Juvea, kao i kolegama iz reprezentacije Italije, jer su upravo oni odigrali ključnu ulogu u ovom mom uspehu.“ – izjavio je na ceremoniji Kanavaro.
Pre Juventusa i Real Madrida, Kanavaro je branio boje Napolija, Parme i milanskog Intera. Najviše prvenstvenih utakmica odigrao je u dresu Parme – čak 212. Sa torinskim “crno-belima” osvojio je dve šampionske titule (2005. i 2006. godine), ali su Juventusu titule italijanskog prvaka oduzete zbog nameštanja utakmica i torinski klub je premešten u drugu italijansku ligu.
Do današnjeg dana Fabio Kanavaro je ostao poslednji defanzivac koji je izabran za najboljeg fudbalera sveta, što čini njegov uspeh još većim.

Prethodni tekst„Piksijev“ gol sa klupe
Sledeći tekstMajkl Miks – Trojka protiv Zvezde koja je Zadru otvorila put ka tituli