Zlatni set Jaroslave Švedove

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Meč Jaroslave Švedove i Sare Erani u trećem kolu Vimbldona 2012. godine, ostaće zlatnim slovima upisan u teniskoj istoriji. I bukvalno će ostati upisan zlatnim slovima, jer je kazahstanska teniserka osvojila prvi set sa 6:0, da pritom nije niti jedan poen prepustila svojoj suparnici, a u teniskoj terminologiji tako osvojeni set zove se – “zlatni set”.
Jaroslava Švedova, tada 65. teniserka sveta, u meč trećeg kola Vimbldona 2012. godine ušla je kao autsajder, a razlog za to je činjenica da je sa druge strane mreže stajala Sara Erani, tada deseta teniserka sveta i aktuelna finalistkinja Rolan Garosa. Iako Eranijeva nije poznata kao teniserka koja se dobro snalazi na travi, Meč Jaroslave Švedove i Sare Erani u trećem kolu Vimbldona 2012. godine, ostaće zlatnim slovima upisan u teniskoj istoriji. I bukvalno će ostati upisan zlatnim slovima, jer je kazahstanska teniserka osvojila prvi set sa 6:0, da pritom nije niti jedan poen prepustila svojoj suparnici, a u teniskoj terminologiji tako osvojeni set zove se - “zlatni set”.verovalo se da će tadašnju formu karijeru krunisati i na Vimbldonu, ali umesto dobrog rezultata, u Londonu je doživela “brodolom”.
Ispostavilo sa da je Švedova bez pritiska odigrala meč protiv Eranijeve, meč posle koga je postala deo istorije “belog” sporta. Ona je prvi set rešila u svoju kostist sa 6:0, za samo 15 minuta igre, uz 4 asa i 14 vinera. Kazahstanka je osvojila svih 24 poena u prvom setu, dobivši sve gemove bez izgubljenog poena, postavši tako prva teniserka u istoriji Grend Slem turnira, koja je osvojila “zlatni set”. Takav prvi set je psihički izbacio italijanku iz ovog meča, ona je pokušala u 2. setu da se vrati, ali je uspela da osvoji samo 4 gema što je bilo nedovoljno za povratak u meč.
“Stvarno nisam imala pojma zašto ljudi toliko aplaudiraju i vrište u finišu seta?! Tek sam posle meča u svlačionici saznala šta je bio razlog i nisam mogla da verujem. Ma i dalje ne verujem.” – rekla je posle meča Jaroslava Švedova. Zanimljivo da se Švedova 2006. godine već nalazila nadomak osvajanja “zlatnog seta”, kada je u meču sa Ejmi Frejzer u Memfisu vodila sa 5:0 i 40:0. Taj set na kraju je dobila rezultatom 6:1, da bi naredna dva izgubila sa neverovatnih 6:0, 6:0. “Zlatni set” je do danas pored Švedove, osvojio samo Amerikanac Bil Skenlon u meču protiv Brazilca Markusa Hočevara u Delrej Biču 1983. godine.
Kako je izgledao “set za Riplija” Jaroslave Švedove, kako su mediji nazvali tih 15 minuta igre na travi Vimbldona, možete pogledati u petominutnom snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstGol kojim je Mateja Kežman „kupio jug“
Sledeći tekstNajkontroverzniji gol engleskih terena