Adrijan Solano – Da je ranije video sneg…

Na Svetskom prvenstvu u Nordijskom skijanju 2017. godine Sergej Ustigov je osvojio 5 medalja, Marit Bjergen 4 zlatne medalje, ali su oni osim u svojoj zemlji, na ostatku planete dobili tek po koji medijski tekst. Za razliku od njega… I mnogi bi se pitali, pa šta je on to uradio?! Rezultatski ništa, ali je posrtao od starta, padao, ustajao, mnogo kasnio za konkurencijom i imao neverovatnu sportsku priču, zbog čega su mediji u februaru 2017. godine „poludeli“ za Adrijanom Solanom.
Već sama činjenica da Adrijan Solano dolazi iz Venecuele i bavi se zimskim sportom deluje dovoljno egzotično, ali Solanu je to bilo malo, pa je poželeo da se plasira na prvenstvo planete u kros kantriju. I zahvaljujući onoj čuvenoj Kubertenovoj da je važno učestvovati i željom da se prvenstvo omasovi, Adrijan Solano je dobio tu priliku u Lahtiju 2017. godine, iako pre puta na SP nikada u životu nije stao na sneg. Solano, koji je po profesiji kuvar, trenirao je kros kantri na skijama sa tokčićima, uglavnom samo vikendom po asfaltu u gradu Marakaj u Venecueli, a pošto sportisti iz „malih zemalja“ koji ne mogu preko norme da izbore mesto na prvenstvo, imaju tu privilegiju da dobiju pravo na pozivnicu za neke od njih za najveća sportska takmičenja, Adrijanu Solanu je pripala ta čast da predstavlja svoju zemlju na prvenstvu u nordijskom skijanju 2017. godine. Njegov trener i takođe kros kantri predstavnik Venecuele na prvenstvu u Lahtiju Sesar Baena želeo je da se Solano što bolje spremi za takmičenje, pa mu je organizovao jednomesečne pripreme u Švedskoj na kojima bi ovaj prvi put u životu skijao na snegu, ali i pored toga što je krenuo put Švedske preko Pariza, Adrijan Solano nikada nije stigao na pripreme.

Adrijan Solano je ispunio svoj san nastupom u Lahtiju.
Adrijan Solano je ispunio svoj san nastupom u Lahtiju.

„Kada sam 19. januara stigao u Pariz, objasnio sam im da idem u Švedsku da treniram. Nisu mi verovali da skijam u Venecueli. Rekao sam im da treniram na točkovima. Imao sam samo 28 evra u džepu i policija me je optužila da pokušavam da emigriram, jer je situacija u mojoj državi loša. Nisu mi verovali da sam skijaš trkač iz Venecuele. Diskriminisali su me samo zbog mog odevanja, boje kože i izgleda.“ – objasnio je Solano šta se dešavalo na aerodromu u Parizu, na kojem je prvo optužen za terorizam, a potom da je ekonomski emigrant. „Policija mu se smejala, svi su tvrdili kako u Venecueli nema snega!“ – izjavio je o toj situaciji trener Solana Sesar Baena. Na kraju je Adrijan Solano iz Pariza deportovan nazad u Venecuelu, što je izazvalo i diplomatski skandal. „Uručićemo protestnu notu Francuskoj zbog lošeg ophođenja prema sportisti iz Venecuele!“ – izjavila je tada jedna od vodećih političara iz Venecuele Delsi Rodrigez.
Pošto Adrijan Solano nije imao dovoljno novca za novo putovanje u Evropu, bio je korak od odustajanja od svog sna, ali… Za njegovu priču čuli su u Finskoj, organizovali su akciju preko društvenih mreža i prikupili novac za put Solana na Svetsko prvenstvo u Lahtiju. „U drugom pokušaju sam izbegao Francusku i konačno stigao do Finske!“ – objasnio je Adrijan Solano. A kada je stigao u Lahti, došlo je vreme za ispunjenje snova i konačan nastup na Svetskom prvenstvu, koji ipak neće proći onako kako se Solano nadao…

Adrijan Solano je mnogo puta pao tokom nastupa na Svetskom prvenstvu u Lahtiju.
Adrijan Solano je mnogo puta pao tokom nastupa na Svetskom prvenstvu u Lahtiju.

Prvi nastup imao je u kvalifikacionoj trci za „male“ zemlje na 15 kilometara klasičnim stilom, kada je Adrijan Solano po prvi put u životu skijao na snegu. Ili je bar pokušao… Adrijan Solano je stalno posrtao, padao i ustajao i nikako nije uspevao da se snađe na snegu, a iako mu volje nije manjkalo, mučio se da održi ravnotežu na skijama, pa je često pravio pauze za odmor. To su bile za mnoge veoma komične scene koje su ih podsetile na legendarni crtani film Volta Diznija „Bambi na ledu“. Posle skoro 40 minuta Adrijan Solano je odlučio da mu je dosta za taj dan i rešio je da odustane. I pored odustajanja, prvi utisci Solana posle trke nisu bili toliko loši. „Iako ne poznajem sneg i nisam imao prilike da treniram ovde, dajem sve od sebe. Možda sam pao mnogo puta, ali ono što se računa jeste da sam uvek ustajao. Izgubio sam mesec dana treninga i to me neće obeshrabriti. Pokušavam, jer je ovo moj san!”
Venecuelanac je dobio i priliku za popravni, pa je nastupio u sprint trci slobodnim stilom. Ta trka se održava na distanci od 1600 metara, a Adrijan Solano se opet dosta mučio na skijama, padao i ustajao, ali je posle 13 minuta i sa više od 10 minuta zaostatka za liderom uspeo da završi svoju kvalifikacionu trku. Naravno, pripalo mu je ubedljivo poslednje mesto, prvi naredni takmičar bežao mu je više od 5 minuta, ali Solanu to nije bilo mnogo bitno, on je bio presrećan što je uspeo da dođe do cilja. „Srećan sam što sam došao do cilja, mada u Lahtiju uopšte nisam imao prilike da treniram. Mogao sam da budem i bolji da nisam izgubio mesec dana treninga.“ – izjavio je po završetku svog drugog i poslednjeg nastupa u Lahtiju Adrijan Solano.

Adrijan Solano je bio srećan što je nastupio na Svetskom prvenstvu.
Adrijan Solano je bio srećan što je nastupio na Svetskom prvenstvu.

Očekivano svetski mediji su se „utrkivali“ da prenesu priču o njemu, govorili su da je uspeo da zaseni čuveni bob tim sa Jamajke, da „baci“ u drugi plan Edi „Orla“, pisali su da je gori od Erika „Jegulje“ Musambanija, ali i da će i o njemu Holivud jednog dana sigurno snimiti film. Sa druge strane stručnjaci su smatrali da je on definitivno najgori takmičar u kros kantriju ikada, ali i isticali su da je besmisleno što se takvom takmičaru daje prilika da nastupi na tako velikom takmičenju, smatrajući i da je potpuno nefer prema onima koji godinama treniraju i postižu odlične rezultate što se više piše o njemu, nego o njima.
Složili se sa njihovim rečima ili ne, ostaje činjenica da je nastup Adrijana Solana na Svetskom prvenstvu u Lahtiju zasenio sva druga dešavanja na takmičenju, a kako je izgledalo prvo pojavljivanje Venecuelanca na sneg i nastup na najvećem planetarnom takmičenju, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This