Ajzea Tomas – Pesnice u glavu Mahorna i njegova urnebesna reakcija

Ajzea Tomas - Pesnice u glavu Mahorna i njegova urnebesna reakcija

19. aprila 1990. godine u Detrotiu domaćim Pistonsima gostovali su Filadelfija Seventisiksersi. Predvođeni Čarlsom Barklijem gosti su trijumfovali sa 107:97 protiv tadašnjeg aktuelnog šampiona NBA lige, ali je rezultat tog meča ostao u drugom planu, zbog dva velika incidenta koja su se dogodila tokom susreta. O onom poznatijem koji se dogodio u samoj završnici meča i u kojem je publika imala priliku da prisustvuje pravoj tuči između Čarlsa Barklija i Bila Lembira pisaćemo nekom drugom prilikom, a danas se podsećamo drugog incidenta sa tog susreta i bokserskih udaraca Ajzee Tomasa u glavu „dojučerašnjeg“ saigrača Rika Mahorna.
„Loši momci“ iz Detroita su 1989. godine došli do svog prvog šampionskog prstena. Ekipa koja je bila poznata uglavnom po dobroj defanzivi i „prljavoj“ igri na granici incidenta imala je samo jednu veliku zvezdu, Ajzeu Tomasa. Iako je Tomas bio odličan plejmeker i napadač, ni on nije bio „čistiji“ od ostatka ekipe, pa je često znao da izvede vrlo nesportske poteze na terenu. Jedan od svakako najružnijih poteza u njegovoj karijeri dogodio se u jednom od poslednjih mečeva regularnog dela sezone 1990. godine, Ajzea Tomas je poenima brzo završio jedan napad svog tima, da bi potom želeo odmah da faulom zaustavi akciju gostiju. Prišao je Riku Mahornu, koji je primio loptu od svog saigrača i povukao ga za levu ruku, ali mu to nije bilo dovoljno, već je dok je Mahorn desnom rukom držao visoko loptu iznad glave odlučio da ga „počasti“ sa udarcima u glavu prvo levom, a potom i desnom rukom. Tada su uleteli ostali igrači i odvojili Ajzeu od Mahorna, koji je samo pogledom i sa blagim osmehom na licu (koji kao da je govorio „šta ovaj pokušava?!“) ispratio udarce Tomasa.kada je ničim izazvan izudarao centra Seventisiksersa Rika Mahorna, momka koji je bio važan faktor u osvajanju prve titule Pistonsa, a koji je te sezone nastupao za Filadelfiju.
Seventisiksersi su tog 19. aprila 1990. godine igrali odlično u Detroitu i pre svega zahvaljujući 36 poena i 15 skokova Čarlsa Barklija stigli do pobede. Takav ishod uneo je veliku nervozu u domaćem timu, koja se najbolje videla u završnici susreta. Ajzea Tomas je poenima brzo završio jedan napad svog tima, da bi potom želeo odmah da faulom zaustavi akciju gostiju. Prišao je Riku Mahornu, koji je primio loptu od svog saigrača i povukao ga za levu ruku, ali mu to nije bilo dovoljno, već je dok je Mahorn desnom rukom držao visoko loptu iznad glave odlučio da ga „počasti“ sa udarcima u glavu prvo levom, a potom i desnom rukom. Tada su uleteli ostali igrači i odvojili Ajzeu od Mahorna, koji je samo pogledom i sa blagim osmehom na licu (koji kao da je govorio „šta ovaj pokušava?!“) ispratio udarce Tomasa.
Sudije su odmah isključile sa meča glavnu zvezdu Pistonsa, a rukovodstvo lige ga je posle susreta zbog nesportskog ponašanja i udaranja Mahorna kaznilo sa 7.500 dolara. Novinari su posle utakmice pitali Mahorna da prokomentariše primljene udarce od bivšeg saigrača, a on im je tada rekao: „Pretpostavio sam da će se to desiti. Osećao sam da su frustrirani zbog rezultata i onda se odjednom Ajzea okrenuo ka meni i udario me. U tom trenutku pomislio sam da moram samo da se fokusiram na igru i da je ovo bio takav tip utakmice gde su ovakve stvari moguće.”
Kako je izgledao jedan od većih incidenata u karijeri Ajzee Tomasa, kada je pesnicama izudarao Rika Mahorna, ali i urnebesna reakcija tadašnjeg centra Filadelfije na pretrpljene udarce, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekst„Bik iz Bronksa“ – Džejk La Mota
Sledeći tekstKad lasica uleti na teren i ujede igrača