Aleks Bogomolov – Predaja na meč lopti

Aleks Bogomolov - Predaja na meč lopti
Aleks Bogomolov - Predaja na meč lopti
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Ruski teniser Aleks Bogomolov obeležio je prvo kolo Rolan Garosa 2012. godine. Ipak, nažalost po njega nije ga obeležio nekim sjajnim potezom ili senzacionalnim trijumfom, već je postao glavna sportska vest dana širom planete po neuobičajenom, a mnogi će reći i vrlo nesportskom potezu.

Aleks Bogomolov je predao meč Klemonu

Dana 28. maja 2012. godine na terenu broj 1 teniskog kompleksa na Rolan Garosu igrao se iscrpljujući meč prvog kola izmeđa Francuza Arnoa Klemona i Rusa Aleksa Bogomolova. Meč je ušao u peti set. Nakon 4 sata i 18 minuta igre, Arno Klemon je imao meč loptu na servis protivnika pri rezultatu 6:2, 3:6, 4:6, 7:6 i 5:4. U tom trenutku, umesto da servira i pokuša da spasi meč loptu, vidno umorni Aleks Bogomolov se odlučuje da „baci peškir“. Prišao je mreži kako bi pružajući ruku protivniku i sudiji predao meč. Ruski teniser je u tom trenutku doneo po mnogima skroz bizarnu odluku da preda meč protivniku na samoj meč lopti. Bio je to potez koji je iznenadio Francuza, kakav do tada nije viđen na velikoj teniskoj sceni, ali i koji je potpuno „razbesneo“ domaću publiku. Ona je počela glasno da negoduje…

Aleks Bogomolov doneo je skroz bizarnu odluku da preda meč na samoj meč lopti za Klemona, potez koji je iznenadio Francuza, ali i razbesneo publiku koja je počela glasno da negoduje.
Aleks Bogomolov predao je meč Arnou Klemonu u trenucima kada ga je gubitak samo jednog poena delio od poraza.

Aleks Bogomolov je sa terena broj 1 ispraćen zvižducima. Publika je smatrala da je Rus „morao“ da bude „sportista“ do kraja i da završi meč dostojanstveno. I pored verovatno neke povrede, ali i vidne iscrpljenosti. „Dobio sam grčeve. Zbog toga sam predao meč. Cela noga mi je bila ukočena. Nisam mogao da je savijem, a nije bilo šanse ni da hodam. Jednostavno nisam želeo da rizikujem potencijalno oštećenje ligamenata.“ – objasnio je kasnije Aleks Bogomolov razloge za njegovu po mnogima bizarnu predaju meča. Arno Klemon je odmah posle susreta stao u odbranu svog protivnika: „I mene su počeli da hvataju grčevi. Znam da su mu neki ljudi dobacivali i vređali ga. To mi se uopšte nije svidelo. Siguran sam da bi završio meč da je mogao.“ – izjavio je francuski teniser.

Kladioničarski diktat razlog za predaju Bogomolova?!

Ipak, i pored reči Arnoa Klemona i objašnjenja Bogomolova, ovakav potez ruskom teniseru doneo je titulu sportskog antiheroja dana i nije umanjio prozivke na njegov račun. Odmah posle susreta mogle su se čuti mnoge „teorije zavera“. Najčešća je bila da je u pitanju bio kladioničarski diktat po kojem Aleks Bogomolov nije smeo da izgubi duel protiv Klemona. Naime, gotovo sve kladionice na teniskim mečevima računaju kvotu 1 ukoliko neki igrač preda meč pre njegovog kraja, pa se tako ni ovaj duel kladioničarski nije računao kao poraz Bogomolova, što je izazvalo brojne komentare koji su time objašnjavali potez Bogomolova. Navodno je neko uložio veliki novac na njega, pa Rus zbog toga nije smeo teren da napusti kao poraženi teniser.

Aleks Bogomolov se na meču protiv Arnoa Klemona na Rolan Garosu 2012. godine posle velike borbe suočio sa meč loptom. Rus se tada odlučuje na za neke opravdanu, ali za mnoge druge šokantnu i bizarnu odluku da "baci peškir"...
Iako ga je i Arno Klemon branio, to nije umanjilo prozivke na račun Aleksa Bogomolova zbog predaje na meč lopti.

Šta god bio razlog njegove predaje i verovali u zvaničnu verziju da je duel prekinuo zbog povrede ili vam bliža bila teorija da je u pitanju kladioničarska zavera, ostaje činjenica da je potez Aleksa Bogomolova bio nešto što nije viđeno do tada na velikoj teniskoj sceni. Za njega mnogi ljubitelji tenisa nisu mogli da nađu opravdanje. Gotovo da niko nije verovao da bi odigravanje još samo jednog poena moglo da doprinese povredi ruskog tenisera.
Bilo kako bilo, ostaje dugo da se prepričava potez Aleksa Bogomolova. On je, uz legandarno izvinjenje koje je uputio Mihail Južni, za mnoge najviše najviše obeležio prvu nedelju turnira na Rolan Garosu 2012. godine.

Prethodni tekstErik Kantona – Gol posle fenomenalnog slaloma
Sledeći tekstVlade Divac – Prvi meč u crveno-belom dresu