Alen Ajverson – „Prekucavanje“ i „jahanje“ Markusa Kembija

Alen Ajverson -

Zaštitni znak Alena Ajversona tokom cele karijere su bili fenomenalni krosover driblinzi, kojima je vrlo često dovodio do „ludila“ svoje protivnike. O jednom od takvih legendarnih poteza „The Answer“-a kada je „prodao“ krosover Majklu Džordanu smo već pisali, a danas se podsećamo jednog drugog poteza Ajversona, koji možda nije izveden iz Alenovog najjačeg oružja, ali koji je jedan od najčuvenih poteza iz karijere omalenog beka.
19. aprila 1998. godine Toronto Reptorsi su u poslednjem meču sezone, koja je za njih bila vrlo razočaravajuća i u kojoj su zabeležili samo 16 pobeda, dočekali Filadelfija Seventisikserse, koji takođe nisu imali uspešnu sezonu. Gosti su bili u napadu, kada je bek Erik Snou pokušao da poentira od table šutem sa sredine reketa, međutim nije bio uspešan. Lopta se posle njegovog promašaja od obruča odbila visoko, a najbliži joj je bio centar domaćih Markus Kembi, za koga se činilo da će lako zabeležiti skok pod svojim košem, ali... Dok je Kembi čekao da mu lopta dođe u ruke, pravo niotkuda pojavio se Alen Ajverson, koji je  „poleteo“ preko Kembija, uhvatio loptu iznad obruča i jednom rukom je zakucao u koš.Gosti su te sezone zabeležili jedva preko 30 pobeda, ali su imali mlad i talentovan tim predvođen tada sofmorom Alenom Ajversonom, pa su „znali“ da iako su imali neuspešnu sezonu bolje godine predstoje klubu iz Pensilvanije.
U duelu dve ekipe za koje se već dugo znalo da neće igrati u doigravanju, Filadelfija je ubedljivo slavila sa 107:78, a meč je potpuno obeležio Alen Ajverson, tadašnja nova zvezda Seventisiksersa. Igrao je „The Answer“ skoro perfektno protiv Reptorsa, postigao je 26 poena, za šta mu je bio potreban „samo“ 21 šut iz igre. Ipak, i pored Ajversonove odlične igre, meč bi brzo pao u zaborav da ga omaleni bek nije „doveo“ na sportske špice jednim svojim potezom.
Gosti su bili u napadu, kada je bek Erik Snou pokušao da poentira od table šutem sa sredine reketa, međutim nije bio uspešan. Lopta se posle njegovog promašaja od obruča odbila visoko, a najbliži joj je bio centar domaćih Markus Kembi, za koga se činilo da će lako zabeležiti skok pod svojim košem, ali…
Dok je Kembi čekao da mu lopta dođe u ruke, pravo niotkuda pojavio se Alen Ajverson, koji je  „poleteo“ preko Kembija, uhvatio loptu iznad obruča i jednom rukom je zakucao u koš. Omalenom beku nije smetalo ni to što je Markus Kembi čak 32 centimetara viši od njega da izvede spektakularno zakucavanje preko ovog odličnog centra, koje je dodatno ukrasio „jahanjem“ Kembija.
Ajversono zakucavanje preko Kembija obeležilo je poslednji dan regularne sezone NBA lige 1998. godine, ali je i izabrano od strane Alenovih fanova za najbolje zakucavanje koje je ovaj legendarni košarkaš izveo u karijeri. Kako je izgledalo ovo spektakularno zakucavanje Ajversona preko 32 centimetra višeg košarkaša od sebe, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKako je golman Burse premlatio navijača Kasimpaše
Sledeći tekstNajtragičnija borba u istoriji boksa