Andre Agasi – Fer-plej potez za divljenje ili pogrešna odluka?!

Andre Agasi - Fer-plej potez za divljenje ili pogrešna odluka?!
Andre Agasi - Fer-plej potez za divljenje ili pogrešna odluka?!
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U finalu Masters turnira u Majamiju 1994. godine sastali su se veliki sportski rivali Pit Sampras i Andre Agasi. Rivalsto Samprasa i Agasija bilo je svakako među najvećima u teniskoj istoriji, a njihovi međusobni mečevi su uvek privlačili veliku pažnju. Ništa drugačije nije bilo ni pred to finale u Majamiju, u koje su dvojica tenisera ušli sa različitih pozicija. Dok je Pit Sampras bio prvi teniser sveta i može se reći dominirao turnirima širom planete, Andre Agasi bio je na tek 31. mestu ATP liste, najviše zbog povrede skočnog zgloba koju je doživeo u finišu prethodne godine i zbog koje je propustio dosta turnira. Zato su stručnjaci isticali pre meča da duel ima mnogo veći rezultatski značaj za Agasija, kojeg bi trijumf u Majamiju vratio u vrh ATP liste, ali i bio veoma značajan za njegovo samopouzdanje. Ipak, dok su se mnogi bavili nagađanjem šta će se događati na meču i spremali se za spektakl, „iza scene“ odvijala se „drama“, koja je ugrožavala odigravanje finala.
Na dan finalnog duela Pit Sampras se probudio u veoma lošem zdravstvenom stanju, pa je odigravanje meča bilo pod velikim znakom pitanja: „Probudio sam se sa bolom u stomaku, osećajući mučninu, nadimanje i problem sa disanjem. Mislio sam da sigurno neću moći da izađem na teren i igram meč.“ – objasnio je kasnije „Pistol“ Pit šta se dešavalo. Ipak, Sampras je odlučio da dođe na teniski kompleks u Majamiju i proba da odigra meč, ali kada je stigao tamo delovalo je da šanse za tako nešto gotovo i ne postoje. Odmah po ulasku u svlačionicu „srušio se“ na pod, gde je zbog velikih bolova u stomaku ležao u fetus položaju, a u takvom stanju ga je zatekao i Andre Agasi kada je ušao u svlačionicu da se priprema za duel. Organizatori turnira želeli su na sve načine da izbegnu otkazivanje meča, trudili su se da nađu neko rešenje da se meč odigra, kako ne bi morali da vraćaju novac navijačima koji su unapred kupili ulaznice, ali i kako ne bi ostali bez teniskog spektakla koji želi da gleda cela planeta. Pitali su Samprasovog lekara da li može nešto da učini kako bi probao da ga „osposobi“ da igra, a on je tvrdio da bi Pit možda bio u stanju da zaigra, ukoliko bi primio odgovarajuću infuziju. Do početka meča ostalo je malo vremena i bilo je jasno da ne postoji šansa da Sampras primi terapiju infuzijom i da meč počne na vreme, pa su organizatori rešili da dok je Sampras na infuziji probaju da odlože početak duela, ali za tako nešto bila im je potrebna saglasnost Andrea Agasija.

Andre Agasi i Pit Sampras su u karijeri odigrali mnogo nezaboravnih duela.
Andre Agasi i Pit Sampras su u karijeri odigrali mnogo nezaboravnih duela.

Obrazložili su situaciju Agasiju i pitali ga da li se slaže da se početak duela pomeri za sat vremena kako bi njegov protivnik dobio vreme da primi infuziju i dovoljno se oporavi da može da igra na finalnom meču. Niko od njih nije znao kako će Agasi odreagovati, sa jedne strane znali su da je on veliki sportsmen i da ne bi voleo da dođe do titule bez borbe, ali sa druge strane ukoliko Sampras ne bi nastupio, dobio bi dosta ATP bodova, osvojio novu Masters titulu i zaradio pozamašnu novčanu svotu. Ipak, ukoliko je za nekoga postojala dilema, za Agasija nije, on pristaje da se odloži početak duela kako bi njegov protivnik primio infuziju i bio u stanju da izađe na teren.
Dok je Pit Sampras na infuziji, Agasi posmatra šta se dešava sa njegovim protivnikom i tada je bio ubeđen da mu titula tog dana neće izmaći. „Lekar daje Pitu infuziju, a zatim mu pomaže da stane na noge. Pit se klima, izgleda kao novorođeno ždrebe, siguran sam da neće uspeti. Obraćam se tada Bredu (njegov tadašnji trener Bred Gilbert) i kažem mu biće ovo sigurno brzo gotovo.“ – ispričao je kasnije Agasi šta se tada dešavalo. Ipak, pošto je oko 90 minuta primao infuziju, Pit Sampras uspeva da izađe na teren, a tamo mimo svih očekivanja njegovog protivnika počinje da igra maestralno.

Andre Agasi je bio ubeđen da će lako savladati Samprasa u finalu Mastersa u Majamiju. Photo: Clive Brunskill/ALLSPORT
Andre Agasi je bio ubeđen da će lako savladati Samprasa u finalu Mastersa u Majamiju. Photo: Clive Brunskill/ALLSPORT

Fantastično je Sampras servirao na početku susreta, stizao gotovo sve, igrao maestralne udarce i veoma brzo na semaforu je pisalo Sampras 5, Agasi 1. „Poslao je svog ‘zlog blizanca’ na teren. Ovo nije onaj Pit koji je ležao u fetus položaju u svlačionici. Ovo nije Pit koji je primao infuziju i klimao se kada je stao na noge. Ovaj Pit je u životnoj formi, servira neverovatno brzo i uopšte se ne znoji. Igra najbolji tenis, nepobediv je i brzo dolazi do prednosti od 5-1. Ljut sam! Osećam se kao da sam pronašao ranjenu pticu, odneo je kući, negovao je dok ne ozdravi, a onda je ona pokušala da me kljucne po oku.“ – opisao je Agasi posle meča kako se u tim trenucima osećao. Ipak, Andre Agasi tada kreće da igra bolje, dok Sampras doživljava veliki pad u igri i ubrzo se situacija u prvom setu okreće i Agasi dolazi do trijumfa od 7-5 u tom delu igre. „Uzvratio sam i osvojio set. Siguran sam bio da sam „preživeo“ jedini Pitov napad na tom meču. Mislio sam da mu više nije ostalo snage.“ – ispričao je Agasi o finišu prvog seta. Ipak, Sampras nije imao nameru da se preda…
U drugom setu zaigrao je kao na početku prvog i uspeo je da izdrži do kraja bez padova u igri, pa je taj deo igre dobio sa 6-3. A onda kada su mnogi očekivali veliku borbu u trećem setu, ona je izostala, jer je Sampras bio neverovatan. Pogađao je šta je poželeo, kretao se odlično, servirao kao u najboljim danima i vrlo brzo je rezultatom 6-3 dobio taj deo igre i osvojio šampionsku titulu na Mastersu u Majamiju. „Sada se osećam mnogo bolje. Kako je meč odmicao adrenalin me je sve više „radio“ i počeo sam da verujem da mogu da pobedim.“ – izjavio je Sampras pošto je osvojio drugu titulu na Mastersu u Majamiju.

Pit Sampras je na kraju, ipak, uspeo da osvoji titulu na Mastersu u Majamiju 1994. godine.
Pit Sampras je na kraju, ipak, uspeo da osvoji titulu na Mastersu u Majamiju 1994. godine.

„Nije samo bitno pobediti na turniru, bitno i je da budete ponosni na ono što radite. Ukoliko nisam mogao da pobedim zdravog Pita, nisam zaslužio da osvojim titulu. I nije bitno da li je on bolestan ili zdrav, bitno je da je odigrao fantastičan meč.“ – izjavio je posle meča Andre Agasi. Naredne godine u finalu Mastersa u Majamiju sastali su se isti rivali, ali je ishod bio drugačiji, pošto je Andre Agasi slavio posle tri seta. Čelnici turnira u Majamiju su često isticali potez Agasija iz 1994. godine kao primer fer-pleja koji treba da slede i ostali teniseri, a kada su Samprasa pitali mnogo godina kasnije kako bi se on ponašao u identičnoj situaciji, izjavio je: „Uradio bih isto što i on da sam se našao u toj situaciji!“
Kakav se tenis igrao u finalnom meču u Majamiju 1994. godine, u meču posle kojeg je Pit Sampras osvojio titulu i to pošto je neposredno pre početka duela bio na infuziji, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKarim Abdul-Džabar – Jedinstveni trenutak u karijeri
Sledeći tekstMartin Palermo – Petominutno „potapanje“ Real Madrida