Arjen Roben - Teatralan pad - Sportska sećanja

Arjen Roben – Teatralan pad

Reprezentacija Holandije je sa dva pogotka postignuta u samom finišu utakmice odigrane 29. juna 2014. godine protiv Meksika, na Svetskom prvenstvu u Brazilu, uspela je da se plasira među osam najboljih reprezentacija sveta. Meksiko je celim tokom drugog poluvremena imao prednost od 1:0, ali je na kraju poražen rezultatom 2:1.
U poslednjem minutu prvog poluvremena u dobroj situaciji našao se Roben, ali se spotakao između dva čuvara i prilika je propala. Holanđani su tražili jedanaesterac, ali se arbitar nije oglasio. Samo četiri minuta igre u drugom poluvremenu bila su dovoljna Mekisku da povede sa 1:0. Sjajni Dos Santos preciznim udarcem sa dvadesetak metara matirao je Holanđane za veliko slavlje “Sombrerosa”. U poslednjem minutu prvog poluvremena u dobroj situaciji našao se Roben, ali se spotakao između dva čuvara i prilika je propala. Holanđani su tražili jedanaesterac, ali se arbitar nije oglasio.Tri minuta pre kraja Holandija je uspela da izjednači. Roben je izveo korner, Huntelar loptu spustio za Snajdera koji je natrčao na nju i snažnim, precizim udarcem pogodio mrežu Meksikanaca. A onda u četvrtom minutu sudijske nadoknade Holanđani su došli do velikog trijumfa, strelac je bio Huntelar iz penala nakon što je nepropisno zaustavljen Arjen Roben. Međutim, situacija iz sudijske nadoknade, kada je Markez pomalo naivno zakasnio sa startom i zakačio Robenovu nogu, bila je itekako diskutabilna. Jasno je da je kontakt postojao, ali je isto tako jasno da je Holanđanin pao – u najmanu ruku – teatralno. Dakle, da li je penal postojao? Reprize se ređaju, različiti uglovi, izdavajaju se fotografije, i i dalje se svi slažu samo u te dve stvari – kontakt jeste postojao i Roben je teatralno pao.
“Bio je penal, postojao je kontakt koji me je omeo da dođem do lopte. To se vidi na snimcima, možete i sami pogledati. Ipak, jednom jesam simulirao, u prvom poluvremenu, i zbog toga želim da se izvinim. Nije trebalo to da radim, U meču između Meksika i Holandije na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, pri rezultatu 1:1 u sudijskoj nadoknadi Markez je pomalo naivno zakasnio sa startom i zakačio Robenovu nogu, a sudijska odluka da pokaže na belu tačku bila je itekako diskutabilna. Jasno je da je kontakt postojao, ali je isto tako jasno da je Holanđanin pao - u najmanu ruku - teatralno. Dakle, da li je penal postojao? Reprize se redjaju, različiti uglovi, izdavajaju se fotografije, i i dalje se svi slažu samo u dve stvari - kontakt jeste postojao i Roben je teatralno pao.ali nekad osetite kontakt koji vas poremeti i onda sekundu kasnije povuku nogu, i to sudija neće svirati kao penal.”- istakao je Roben nakon meča. Kasnije je Roben dosta “propatio” zbog ove situacije: On je smatrao da ga zbog ovoga prati loš glas i da ga arbitri gledaju drugačijim očima. “Sada mi se dešava da mi ne sude očigledne faulove, na penale takođe žmure. A ni protivnički igrači me ne štede kada primete da sudija pušta da oštrije igraju na meni. Nadam se da će sa tim uskoro prestati, jer svaki događaj se mora posebno posmatrati i meriti, ako je penal čist, nije bitno nad kim je skrivljen.” – istakao je Holanđanin.
No, bez obzira na to, jedni su ovu situaciju videli kao simulaciju, drugi kao potpuno čist penal za Holandiju. Nakon desetina i desetina repriza, nekoliko različitih uglova. Ovde uopšte i nećemo pokušati odgovoriti na pitanje da li je penal bio, procenite sami. Podsetite se teatralnog Robenovog pada nakon koga su sudije teško pokazivale na belu tačku kada je on u pitanju:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This