Senzacionalna vežba „Letećeg Holanđanina“

Senzacionalna vežba
Senzacionalna vežba "Letećeg Holanđanina"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

To je bila „luda“ vežba na vratilu u kojoj je Epke Zonderland rizikovao sve u pokušaju da dođe do zlatne olimpijske medalje. Holandski gimnastičar je povezao tri najteža elementa na za mnoge najatraktivnijoj gimnastičarskoj spravi, znajući da će ga uspešno izvođenje verovatno dovesti do zlata. Međutim, znao je i da će ga pad dovesti do poniženja na najvećoj smotri svetskog sporta…

Epke Zonderland je izveo vežbu kakva do tada nije viđena

Nekoliko nedelja pre Olimpijskih igara u Londonu, tada branilac titule Epke Zonderland, pao je sa vratila i završio na EP-u u Monpeljeu na tek 56. mestu. Međutim, znao je da ako želi da pobedi u Londonu mora da nastavi sa svojim planom. Tog 7. avgusta 2012. godine to mu se isplatilo. On je izveo jednu od najupečatljivijih vežbi u istoriji gimnastike. Ušao je „Leteći Holanđanin“ sjajno u vežbu na vratilu. Potom je posle početnog „zagrevanja“ usledio neviđeni spektakl. Publika je bila u šoku nakon što je Zonderland izveo kombinaciju tri uzastopna skoka iznad vratila (Cassina, Kovacs i Kolman). To je bila kombinacija poteza koja nije do tada viđena u gimnastičarskim arenama. Usledio je savršen saskok za kraj vežbe. U tom trenutku svima je bilo i više nego jasno da će Epke Zonderland, posle vežbe koju su mnogi uporedili sa vežbom Nađe Komaneči iz Montreala, doći do olimpijskog zlata.

Epke Zonderland je "leteo" na vratilu u Londonu.
Epke Zonderland je „leteo“ na vratilu u Londonu.

Zonderland je i pre Londona bio poznat kao jedini gimnastičar koji redovno obavlja dva teška uzastopna poteza na vratilu, ali svi koji su znali šta će pokušati da izvede u Londonu su pomislili da je lud. „Mnogi ljudi su mislili da sam lud, jer sam želeo da takvu kombinaciju vežbi izvedem na Olimpijskim igrama. Smatrali su da je rizik preveliki. Mislim da sam ih mnogo iznenadio što sam na kraju uspeo da izvedem sve savršeno. Naravno da je teška kombinacija poteza i da imam malo vremena za druge stvari. Ipak, mislim da je sjajno što mogu da izvedem ovakvu vežbu i podignem gimnastiku na viši nivo.“ – rekao je posle svoje spektakularne vežbe Epke Zonderland.

Priznanja u domovini

Svojom vežbom Zonderland je postao prvi gimnastičar koji je uspeo da osvoji medalju za Holandiju na Olimpijskim igrama u gimnastici, a ne samo da je to uradio, već je uradio to u neverovatnom stilu, koji mu je obezbedio sportsku besmrtnost. U svojoj zemlji je odmah postao veliki sportski heroj. Dobio je orden „Orange-Nassau“, koji se smatra jednim od najvećih priznanja u Holandiji. Snimak na „YouTube„-u Zonderlandovog nastupa iz Londona odmah je postao online senzacija i jedan od najgledanijih klipova na tom popularnom sajtu. To je Holanđaninu donelo još veću popularnost.
Kako je izgledala vežba koja je oduševila sportski svet, promenila gimnastiku i postala poznata skoro kao čuvenih „perfect 10″ Nađe Komaneči, možete se podsetiti u snimku koji je ispred vas. Uopšte ne sumnjamo da će vas gledanja ove neverovatne predstave Epkea Zonderlanda ostaviti bez daha.

Prethodni tekstKristijano Ronaldo – „Bomba“ protiv Porta za “Puškaša” i gol decenije
Sledeći tekstArjen Roben – Teatralan pad