Senzacionalna vežba „Letećeg Holanđanina“

To je bila “luda” vežba na vratilu u kojoj je Epke Zonderland rizikovao sve u pokušaju da dođe do zlatne olimpijske medalje. Holandski gimnastičar je povezao tri najteža elementa na za mnoge najatraktivnijoj gimnastičarskoj spravi, znajući da će ga uspešno izvođenje verovatno dovesti do zlata, ali da će ga pad dovesti do poniženja na najvećoj smotri svetskog sporta.
Nekoliko nedelja pre Olimpijskih igara u Londonu, tada branilac titule prvaka Evrope Zonderland, pao je sa vratila i završio na EP-u u Monpeljeu na tek 56. mestu, ali je znao da ako želi da pobedi u Londonu mora da nastavi sa svojim planom. 7. avgusta 2012. godine to mu se isplatilo, on je izveo jednu od najupečatljivijih vežbi u istoriji gimnastičarskih takmičenja na Olimpijskim igrama. Ušao je “Leteći Holanđanin” sjajno u vežbu na vratilu, a onda je posle početnog “zagrevanja” usledio neviđeni spektakl. Publika je bila u šoku nakon što je Zonderland izveo kombinaciju tri uzastopna skoka iznad vratila (Cassina, Kovacs i Kolman), što je bila kombinacija poteza koja nije do tada viđena u gimnastičarskim arenama. Usledio je savršen saskok za kraj vežbe i u tom trenutku svima je bilo i više nego jasno da će “Leteći Holanđanin” posle vežbe koju su mnogi uporedili sa vežbom Nađe Komaneči iz Montreala doći do olimpijskog zlata.Ušao je “Leteći Holanđanin” sjajno u vežbu na vratilu, a onda je posle početnog “zagrevanja” usledio neviđeni spektakl. Publika je bila u šoku nakon što je Zonderland izveo kombinaciju tri uzastopna skoka iznad vratila (Cassina, Kovacs i Kolman), što je bila kombinacija poteza koja nije do tada viđena u gimnastičarskim arenama. Usledio je savršen saskok za kraj vežbe i u tom trenutku svima je bilo i više nego jasno da će “Leteći Holanđanin” posle vežbe koju su mnogi uporedili sa vežbom Nađe Komaneči iz Montreala doći do olimpijskog zlata. Zonderland je i pre Londona bio poznat kao jedini gimnastičar koji redovno obavlja dva teška uzastopna poteza na vratilu, ali svi koji su znali šta će pokušati da izvede u Londonu su pomislili da je lud.
“Mnogi ljudi su mislili da sam lud, jer sam želeo da takvu kombinaciju vežbi izvedem na Olimpijskim igrama, smatrali su da je rizik preveliki. Mislim da sam ih mnogo iznenadio što sam na kraju uspeo da izvedem sve savršeno. Naravno da je teška kombinacija poteza i da imam malo vremena za druge stvari, ali mislim da je sjajno što mogu da izvedem ovakvu vežbu i podignem gimnastiku na viši nivo.” – rekao je posle svoje spektakularne vežbe Epke Zonderland. Svojom vežbom Zonderland je postao prvi gimnastičar koji je uspeo da osvoji medalju za Holandiju na Olimpijskim igrama u gimnastici, a ne samo da je to uradio, već je uradio to u neverovatnom stilu, koji mu je obezbedio sportsku besmrtnost. U svojoj zemlji je odmah postao veliki sportski heroj, dobio je orden “Orange-Nassau”, koji se smatra jednim od najvećih priznanja u Holandiji, a snimak na „YouTube“-u njegovog nastupa iz Londona odmah je postao online senzacija i jedan od najgledanijih klipova na tom popularnom sajtu, što je Zonderlandu donelo još veću popularnost.
Kako je izgledala vežba koja je oduševila sportski svet, promenila gimnastiku i postala poznata skoro kao čuvenih “perfect 10” Nađe Komaneči, možete se podsetiti u snimku koji je ispred vas. Uopšte ne sumnjamo da će vas gledanja ove neverovatne predstave Epke Zonderlanda ostaviti bez daha.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This