Atletičarke Rusije – Drugarski poljupci u usta ili „šamar“ Putinu?

Atletičarke Rusije - Drugarski poljubac u usta ili

U jednoj od poslednjih disciplina na Svetskom atletskom prvenstvu 2013. godine, ruska ženska štafeta na 4 x 400 metara napravila je malo iznenađenje, trijumfovaši ispred favorizovane štafete SAD-a. Ipak, ako je i sama trka izazvala veliku pažnju, pre svega zbog trijumfa Ruskinja protiv najvećih rivalki, ono što se dogodilo kasnije, potpuno je zasenilo sva ostala dešavanja na atletskoj stazi…
Dok su Julija Guščina, Tatjana Firova, Ksenija Rižova i Antonina Krivošapka slavile trijumf u štafeti i međusobno čestitale jedna drugoj, jedan detalj izazvao je dosta pažnje. Tokom međusobnog čestitanja, Julija i Ksenija su se poljubile usta, što je mnogima zapalo za oko, Dok su Julija Guščina, Tatjana Firova, Ksenija Rižova i Antonija Krivošapka slavile trijumf u štafeti i međusobno čestitale jedna drugoj, jedan detalj izazvao je dosta pažnje. Tokom međusobnog čestitanja, Julija i Ksenija su se poljubile usta, što je mnogima zapalo za oko, ali što možda i ne bi izazvalo toliku pažnju, da dve atletičarke nisu ponovile to isto i na pobedničkom postolju, kada su im se pridružile i ostale kolegenice iz štafete.ali što možda i ne bi izazvalo toliku pažnju, da dve atletičarke nisu ponovile to isto i na pobedničkom postolju, kada su im se pridružile i ostale kolegenice iz štafete. Naime, pošto su okačile oko vrata osvojenu zlatnu medalju, četiri ruske atletičarke su se međusobno “sočno” poljubile u usta na pobedničkom postolju, a mediji su odmah to dočekali da od tih poljubaca naprave priču koja je bitnija od sporta.
Samo nekoliko dana ranije, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je maloletnicima zabranjeno širenje homoseksualizma, a pojedini mediji su taj zakon proglasili kao anti gej zakon, kojim se Putin želi obračunati sa celokupnom gej populacijom. Taj zakon izazvao je veliku pažnju javonsti u Rusiji, pa je bilo mnogo sportista koji su ga osudili, ali i onih poput Jelene Isinbajeve, koja je podržala zakon i izjavila medijima “da muškarac treba da živi sa ženom i da je jedino to prirodno”. Samo dva dana posle te njene izjave, desio se poljubac članica ruske štafete, pa su mediji te poljupce protumačili kao odgovor Isinbajevoj, ali i protest protiv novog “anti gej” zakona.
Pisalo se tada da su ruske sportistkinje podigle “gej revoluciju”, da su u prestonici Rusije svesno pokazale šta misle o novom zakonu i da je to bio “šamar” Putinu. Posebno su mediji, ali i pripadnici gej populacije isticali hrabrost Ksenije Rižove i Julije Guščine. “Kao prvo želim da kažem da smo i Julija i ja u braku i da ako to nekoga zanima, nažalost, nismo u emotivnoj vezi. Mi smo bliske prijateljice, treniramo u istom timu već osam godina. To je dug period, tokom kojeg smo postale veoma dobre prijateljice... Nismo osvojile zlatnu medalju osam godina i ne možete ni da zamislite kako smo se osećale kada smo konačno uspele. Emocije su bile prevelike, bilo je potpuno nerealno. Ako smo i dotakle jedna drugoj usnice poljupcem tokom proslave trijumfa, bilo je to slučajno i sve drugo je, izvinjavam se, ali moram tako reći, nečija bolesna fantazija. U tom poljupcu nije bilo nikakvog skrivenog motiva.” - rekla je tom prilikom Ksenija Rižova.Ksenija je razmenila najviše poljubaca sa koleginica, govorilo se da je ona predvodnik “gej revolucije” ruske štafete, ali i da su ona i Guščina u emotivnoj vezi i da su se zato ljubile na atletskoj stazi odmah posle trke. Njihov po medije i gej aktiviste vrlo razočaravajuć odgovor stigao je vrlo brzo, na vanrednoj konferenciji za pripadnike “sedme sile”, koju su njih dve zajedno organizovale, zbog “skandala” koji je tih dana potresao pre svega rusku javnost.
“Kao prvo želim da kažem da smo i Julija i ja u braku i da ako to nekoga zanima, nažalost, nismo u emotivnoj vezi. Mi smo bliske prijateljice, treniramo u istom timu već osam godina. To je dug period, tokom kojeg smo postale veoma dobre prijateljice… Nismo osvojile zlatnu medalju osam godina i ne možete ni da zamislite kako smo se osećale kada smo konačno uspele. Emocije su bile prevelike, bilo je potpuno nerealno. Ako smo i dotakle jedna drugoj usnice poljupcem tokom proslave trijumfa, bilo je to slučajno i sve drugo je, izvinjavam se, ali moram tako reći, nečija bolesna fantazija. U tom poljupcu nije bilo nikakvog skrivenog motiva.” – rekla je tom prilikom Ksenija Rižova.
“Na snimku jasno možete videti da mi čestitamo jedna drugoj i ne znam zašto je to izazvalo toliku pažnju, kada su i Amerikanke na sličan način poljupcima proslavile osvajanje medalje. Da sam na isti način čestitala Kristini Ohurogu (tadašnja aktuelna šampionka planete na 400 metara), Atletičarke Rusije - Drugarski poljubac u usta ili "šamar" Putinuda li bi pisali da sam i sa njom u vezi? Kako je nekom mogla da padne na pamet ideja da smo Ksenija i ja u vezi?! Ne mogu da shvatim te ljude, kako su mogli da pomisle tako nešto? Bila sam potpuno šokirana kada mi je Ksenija poslala link na kome se tvrdilo da smo zajedno. Izgleda da ne smemo da pokažemo svoju radost. Znale smo koliko je bilo teško da ostvarimo ovakav uspeh i bile smo veoma srećne. I kada smo uspele da postanemo šampionke, da se ovako klevetamo?! Pretpostavljam da ljudi koji su pomislili to, nisu baš “čisti” u glavi.” – dodala je Julija Guščina.
Zanimljivo je da je Ruskinjama nekoliko godina kasnije oduzeta zlatna medalje osvojena na SP-u u Moskvi 2013. godine u štafeti 4 x 400 metara, zbog dopinga pojedinih članica pobedničkog tima, a da li je tada viđeno samo obično čestitanje uspeha, kako su tvrdile kasnije pripadnice ruske štafete, ili su ipak poljupci na pobedničkom postolju imali neku skrivenu poruku, procenite sami nakon što se podsetite ove situacije na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstMartinezova „bomba“ iz krošea
Sledeći tekstHvatanje sudije za grudi