Bejb Rut – Obećanje za dečaka „na samrti“

Bejb Rut - Obećanje za dečaka
Bejb Rut - Obećanje za dečaka "na samrti"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Te 1926. godine u američkoj državi Nju Džersi živeo je jedanaestogodišnji dečak Džoni Silvester. On je obožavao Njujork Jenkise, ali posebno njihovu najveću zvezdu i po mnogima najboljeg bejzbol igrača ikada Bejb Ruta. Džoni je imao manjih problema sa zdravljem, ali se onda sve promenilo u proleće 1926. godine kada je doživeo nesreću i pao sa konja. Dok je dečak bio na zemlji, konj koji je posrnuo zbog toga što je naišao na rupu, pokušao je da se pridigne i tom prilikom udario je nesrećnog dečaka po čelu. Džoni je u toj nesreći doživeo ozbiljne povrede. Tokom leta mu se stanje pogoršalo, pa je početkom septembra bio „na samrti“.

Bejb Rut je bio idol dečaku

Do danas se nagađa kakvih je zapravo zdravstvenih problema imao dečak. Oni njemu bliski tvrde da je najverovatnije imao infekciju kosti lobanje. Neki drugi misle da je imao velikih problema sa sniusima zbog udarca konja ili da je imao trovanje krvi. Pojedinci su išli čak dotle da su govorili da je imao oticanje mozga. Od čega god je zapravo bolovao Džoni Silvester, jedino je izvesno da je njegovo zdravstveno stanje bilo veoma ozbiljno i da su svi oko njega verovali da neće preživeti. Dok je ležao u krevetu, svestan svog teškog stanja, Džoni je rekao svom ocu da bi voleo da doživi „da vidi“ još jedan „home run“ koji će postići Bejb Rut. Porodica nije čekala. Odmah kada je saznala za Džonijevu želju, uputila je telegram Njujork Jenkisima. U njemu su objasnili dečakovo zdravstveno stanje i njegovu „poslednju želju“, ali i zamolili Bejb Ruta da mu odgovori i da „podstrek“ kako Džoni ne bi odustao od životne borbe.

Lopta sa posvetom koju je Bejb Rut poslao Džoniju Silvesteru.
Lopta sa posvetom koju je Bejb Rut poslao Džoniju Silvesteru.

Čelnici Jenkisa su odmah preneli poruku koju su dobili od dečakove porodice svojoj glavnoj zvezdi. Bejb Rut nije uopšte imao dilemu šta da uradi. Iako su u to vreme Jenkisi igrali veliko finale lige protiv Sent Luis Kardinalsa, on je izdvojio vreme da odgovori telegramom Džoniju. Poslao mu je i kao poklon dve bejzbol lopte. Jednu sa potpisima igrača Jenkisa, a drugu sa potpisima igrača Kardinalsa. Na lopti sa potpisima igrača Jenkisa stajala je i lično ispisana poruka od Bejb Ruta za Džonija Silvestera. „Postići ću „home run“ za tebe na utakmici u sredu.“ – pisalo je u poruci.

Bejb Rut ispunio je svoje obećanje

Tog 6. oktobra 1926. godine, u četvrtoj utakmici finalne serije, Bejb Rut ispunio je obećanje dato Džoniju Silvesteru. I ne samo to. On je na tom meču protiv Kardinalsa ostvario neverovatna tri „home run“ udarca. To je do danas ostalo jedno od najvećih dostignuća u finalnim mečevima MLB šampionata. Pojedini mediji su sutradan, osim o neverovatnom dostignuću Ruta i ispunjenom obećanju bolesnom dečaku, izvestili i da su Rutovi udarci napravili „čudo“, jer se stanje malenog Džonija Silvestera naglo poboljšalo pošto je Bejb Rut postigao tri „home run“-a. Iako su tokom godina mnogi sumanjali u ovu informaciju i smatrali je samo običnom medijskom „bajkovitom“ izmišljotinom, stanje Džonija Silvestera je zaista te večeri od strane lekara ubeleženo kao poboljšano. Ipak, nije bilo govora o nekom toliko brzom čudesnom oporavku jedanaestogodišnjeg dečaka.

Bejb Rut u poseti teško bolesnom Džoniju Silvesteru.
Bejb Rut u poseti teško bolesnom Džoniju Silvesteru.

Odmah pošto je završena finalna serija, u kojoj su na kraju posle 7 mečeva Njujork Jenkisi poraženi od Sent Luis Kardinalsa, Bejb Rut je sa svojim menadžerom lično posetio Džonija Silvestera u njegovom domu. Iako je i dalje bio u teškom stanju, Džoniju je tada bilo malo bolje. Poseta bejzbol legende ulila mu je i dodatnu snagu da se bori. Lekari su tada zabeležili da je posle nje kod dečaka primećeno dodatno poboljšanje.

Džoni Silvester se potpuno oporavio

Ipak, prošlo je dosta vremena i po nekim pričama skoro pune tri godine, pre nego što se Džoni Silvester potpuno oporavio od povrede zadobijene posle pada sa konja i vratio normalnom životu. Kasnije je njegova porodica isticala da su gestovi Bejb Ruta imali veliki uticaj da se Džonijevo stanje poboljša. Prilikom sada već čuvene posete Ruta, novinari su zabeležili da Džoni Silvester nije puno pričao, ali i da je poručio Rutu da mu je veoma žao što su Jenkisi poraženi u meču za titulu.
Nažalost, dvadeset godina kasnije, Džordž Herman Rut, mnogima poznatiji kao Bejb, teško se razboleo. Čovek koji je imao veoma komplikovan život, teško detinjstvo, ali i koji je konzumirao previše alkohola gotovo svakodnevno, nezdaravo se hranio, provodio noći bez sna izlazeći po klubovima širom SAD-a, razboleo se od kancera grla. Od posledica bolesti preminuo je dve godine kasnije u 54. godini života.

Džoni Silvester u poseti Bejb Rutu.
Džoni Silvester u poseti Bejb Rutu.

Nekoliko meseci pre njegove smrti, dok je ležao bolestan u krevetu, Bejb Ruta posetio je Džoni Silvester. Dečak kojeg su mediji prozvali „Bejbov dečak“ i kojem je legendarni bejzbol igrač pomogao da se oporavi od posledica pada sa konja. Bio je to jedan od načina na koji je Džoni Silvester hteo da se zahvali Rutu za sve što je uradio za njega.

Lopta je prodata za veliki novac

Skoro 90 godina nakon što je Džoni Silvester dobio loptu sa posvetom od Bejb Ruta, koja mu je pomogla da prevaziđe zdravstvene probleme, njegov sin Džoni Silvester Junior je na aukciji 2014. godine prodao loptu jednom kolekcionaru za 250.000 dolara. Bogati kupac je odmah posle aukcije izjavio da će loptu, na kojoj se i dalje jasno vidi poruka Bejb Ruta, pokloniti muzeju Jenkisa. Po njemu je lopti tamo mesto. Sa druge strane, Džoni Silvester Junior je potvrdio legendarnu priču o tome kako je lopta dospela do njegovog oca. Dodao je i da veruje da se njegov otac ne bi protivio odluci da je proda. Čak bi po njemu bio srećan što će ona završiti u muzeju Jenkisa.
Ljubitelji bejzbola nemaju dilemu ko je najbolji u ovom sportu svih vremena. Za njih je to bez premca Bejb Rut. Njegova karijera je protkana fantastičnim dostignućima i uspesima, ali i mnogim neverovatnim događajima. Jedan od svakako najpoznatijih i za mnoge i najneverovatniji je onaj kada je svojim ispunjenim obećanjem i postignutim „home run“-ovima pomogao da se zdravstveno stanje jedanaestogodišnjeg Džonija Silvestera poboljša.

Prethodni tekst„Navučen“ na fudbal od malih nogu
Sledeći tekstKada je Rej Alen radio „odličan posao“ dok je Džordan „zatrpavao“ koš