„Navučen“ na fudbal od malih nogu

„Navučen“ na fudbal od malih nogu
„Navučen“ na fudbal od malih nogu

Svaka zemlja i gotovo svaki veći grad imaju neki svoj fudbalski derbi, a jedan od najvećih i sa najdužom tradicijom je onaj iz Škotske, odnosno Glazgova, u kome svoje fudbalske bitke biju Glazgov Rendžers i Seltik. Sa razlogom se kaže da je ovo jedno od najvećih rivalstava na svetu koje ima svoju tradiciju dužu od jednog veka. Ali pored fudbala u ovaj događaj upletena su i politička, verska i društvena pitanja, pa tako će mnogi reći da u ovom duelu protestanti igraju protiv katolika, Škoti protiv Iraca i još mnogo, mnogo neobičnih podela. Iz ovih razloga popularni „Old Firm“ derbi je uvek utakmica visokog rizika, sa dosta incidenata kako na terenu tako i van njega, pa nisu retki slučajevi da veliki broj navijača završi sa povredama, a dešavalo se i da pojedini izgube život.
Svako ko iole prati fudbal zna da Seltik dominira u 21. veku i da je od sezone 2010/11, pa do 2018/19 gotovo „lagano“ i dominantno osvajao prvenstvo. Tome je u mnogome doprinelo to što je najveći rival bankrotirao i što je izbačen čak u četvrtu ligu, iz koje se najbrže moguće vratio nazad u elitu. Ali gotovo 6 punih godina, više od deset mečeva nije uspeo da pobedi Seltik, sve do 29. decembra 2018. godine kada ga je sa klupe predvodila legenda Liverpula, Stiven Džerard. Bila je to pobeda od 1:0 koju je „Policajcima“ doneo Rajan Džek, golom u 31. minutu i tako obradovao gotovo pola Škotske, a među njima i jednog od sigurno najmlađih navijača Rendžersa, čiji je snimak odmah posle meča postao viralan.

Rajan Džek postiže gol za pobedu Rendžersa protiv Seltika.
Rajan Džek postiže gol za pobedu Rendžersa protiv Seltika.

Klinac je sedeo na svojoj stoličici, na jedva metar od ogromnog televizora i kao omađijan posmatrao šta se događa na terenu između ljutih rivala. Kada je lopta došla na levo krilo, malac kao da je osetio da se sprema dobra šansa za njegove miljenike, pa je energično zapljeskao rukama, ali i nastavio na bude „prikovan“ pogledom za ekran. Nekoliko trenutaka kasnije lopta je završila u mreži Seltika što je bio okidač da dečačić skoči sa svoje stolice, podigne ruke, sa ispruženim kažoprstima i vičući „Gol, gol!“ trči po sobi sitnim dečijim koracima. Ovaj gest budućeg fudbalskog fanatika, nasmejao je i raznežio mnoge, pa čak i one „najtvrđe“ navijače Seltika koji nisu mogli da prestanu da iznova i iznova gledaju snimak i ostavljaju komentare oduševljenja.

Mladi navijač Rendžersa proslavlja gol protiv Seltika.
Mali navijač Rendžersa proslavlja gol protiv Seltika.

Glazgov Rendžers je odmah pokazao koliko je veliki klub, ubrzo je ugostio mališana i njegovog oca na svom stadionu, gde su proveli nezaboravan dan, družeći se sa fudbalerim, slikajući se, pa čak i razmenjujući pasove i šutirajući na gol sa njima.
Podsetite se ove simpatične proslave gola jednog od najmlađih navijača Rendžersa, koja pokazuje svu magiju fudbalske igre i njenu moć da „hipnotiše“ sve uzraste:

Prethodni tekstDerik Džons Junior – Zakucavanje preko „nepoznatog“ čoveka
Sledeći tekstBejb Rut – Obećanje za dečaka „na samrti“