Bil Rasel – Skok preko igrača, pa lagano polaganje

Bil Rasel je najtrofejniji NBA igrač u istoriji, osvojivši tokom samo 13 godina karijere u najjačoj košarkaškoj ligi čak 11 šampionskih prstena. Iako je bio sasvim solidan napadač, košarkaška istorija ga mnogo više pamti po sjajnoj defanzivi, pre svega na Viltu Čemberlenu, i po neverovatnom broju skokova koje je beležio. U samo tri NBA sezone imao je prosek od manje od 20 skokva po susretu (nikada u plej-ofu), a u jednoj sezoni uspeo je da ima čak neverovatnih 24,7 skokova po susretu. Ipak, da nije bio samo neatraktivni defanzivac pokazao je dosta puta, a jedan njegov atraktivan potez viđen je još tokom njegove koledž karijere i on možda najbolje pokazuje koliko je Bil Rasel bio ispred vremena u kome je igrao.
Bil Rasel je tokom svoje koledž karijere nastupao za Univerzitet San Francisko, koji je doveo do dve šampionske titule 1955. i 1956. godine. I upravo u toj drugoj šampionskoj godini uspeo je da izvede potez koji i danas više od 60 godina kasnije deluje nestvarno. Bil Rasel je tokom svoje koledž karijere nastupao za Univerzitet San Francisko, koji je doveo do dve šampionske titule 1955. i 1956. godine. I upravo u toj drugoj šampionskoj godini uspeo je da izvede potez koji i danas više od 60 godina kasnije deluje nestvarno. Rasel je uhvatio jednu loptu pod svojim košem, da bi se potom „od obale do obale“ stuštio ka protivničkom košu, vodivši loptu kao plejmeker, iako je igrao na poziciji centra i za to vreme bio izuzetno visok (208 centimetara), a onda se odrazio gotovo sa linije za slobodna bacanja i preskočivši protivnika kao preponaš preponu uspeo da poentira polaganjem. Potez koji je tada izveo Rasel mnoge podseća na jedno od najčuvenijih zakucavanja svih vremena Vinsa Kartera preko Frederika Vajsa, a osim visine protivnika jedina razlika je što je Bil položio loptu u koš, dok je Karter zakucao.Rasel je uhvatio jednu loptu pod svojim košem, da bi se potom „od obale do obale“ stuštio ka protivničkom košu, vodivši loptu kao plejmeker, iako je igrao na poziciji centra i za to vreme bio izuzetno visok (208 centimetara), a onda se odrazio gotovo sa linije za slobodna bacanja i preskočivši protivnika kao preponaš preponu uspeo da poentira polaganjem. Potez koji je tada izveo Rasel mnoge podseća na jedno od najčuvenijih zakucavanja svih vremena Vinsa Kartera preko Frederika Vajsa, a osim visine protivnika jedina razlika je što je Bil položio loptu u koš, dok je Karter zakucao.
Način na kojoj je u ovoj akciji Rasel vodio loptu, način na koji se kretao, kao i skočnost i spretnost koju je pokazao u završnici akcije, naterala je mnoge košarkaške zaljubljenike da posle gledanja ovog snimka tvrde da bi legenda Seltiksa i u današnje vreme bio jedan od najdominantnijih košarkaša u NBA ligi. Iako odgovor na te tvrdnje naravno nikada nećemo saznati, ono što ostaje kao činjenica je da je Bil bio daleko ispred svog vremena, igrajući perfektnu odbranu u vreme kada se defanziva nije toliko cenila, ali i pokazivajući u napoadu vrlo često tehinku i spretnost što u to vreme nije bila odlika puno visokih igrača.
Kako je izgledalo neverovatno polaganje u dresu Univerziteta San Francisko jedne od najvećih NBA legendi Bila Rasela, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This