Kad je Savo Milošević loše igre i „previsok“ ugovor umalo platio glavom

Savo Milošević je svoje odlične partije na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji, na kome je i podelio titulu najboljeg strelca, „naplatio“ za te godine velikim transferom u tada jedan od najboljih italijanskih timova Parmu. Ipak, iako su se od njega očekivale odlične partije među „Mlekadžijama“ i rešetanje protivničkih mreža, to se nije dogodilo, jer se Savo u Italiji nije najbolje snašao, pa nikada nije zaigrao na nivou na kom se to od njega očekivalo. Ipak, da njegov boravak u Italiji ne prođe nezapamćeno, najzaslužniji je jedan incident van terena, o čijoj kontroverznoj pozadini se još dugo posle njega pričalo na „Čizmi“.
Krajem jula 2001. godine u večernjim satima kada se vratio u svoj dom u Parmi iz trening kampa u Francuskoj, Savo Milošević je zatekao u dvorištu kuće čak četvoricu naoružanih pljačkaša, ali ga to nije uplašilo. Milošević je odbio da im preda ključeve od kuće i udario je jednog od provalnika pesnicom u usta. Ipak, pljačkaši su bili naoružani, pa su mu zapretili pištoljem, posle čega Savo nije imao drugog izbora nego da im preda ključeve od kuće. Pljačkaši su zatim ušli u unutrašnjost doma, ali nisu uspeli da nađu bogatstvo koje su očekivali, pa su na kraju “samo” skinuli sa ruke Miloševića sat marke “Roleks” i uputili se u nepoznatom pravcu. Pošto su mu samo nekoliko meseci ranije iz kuće nestala dva skupocena automobila, mnogi su se pitali da li je moguće da srpski fudbaler toliko nema sreće i zašto je baš on od svih fudbalera meta nasilnika?!

Savo Milošević je tokom vremena provedenog u Parmi bio žrtva naoružanih pljačkaša.
Savo Milošević je tokom vremena provedenog u Parmi bio žrtva naoružanih pljačkaša.


Savo, iako je možda i znao odgovor na pitanje, o tome nije želeo javno da govori, već je za medije kratko govorio o tome kako je pljačka izgledala: “Kada sam video pištolj uperen u glavu, zaustavio sam se. Dao sam im ključ od moje kuće, a onda smo svi ušli tamo, gde su me pitali za ključ od mog sefa. Ali ja nemam sef kod kuće – možda su blefirali. Rekao sam im da uzmu sve što žele i skinuli su mi moj zlatni “Roleks” sa ruke i pobegli čak i ne setivši se da uzmu moj novčanik. Posle par minuta došla je policija.  Srećom, moja porodica nije bila kod kuće.” – rekao je nekoliko dana posle incidenta Milošević.
Iako je javnost tih dana nastavila sa nagađenjem pozadine incidenta, “prašina” se vrlo brzo slegla i incident je zaboravljen. Ipak, da se ponovo pokrene priča o ovim dešavanjima zaslužan je tadašnji saigrač Save Miloševića, Matijas Almeida, koji je čak 11 godina kasnije šokirao sportsku javnost ispričavši svoju verziju o razlozima napada na srpskog fudbalera. Almeida je rekao da pljačka Miloševića nije bila slučajna i da je nju naručio niko drugi nego tadašnji predsednik Parme Stefano Tanci, koji je po Almeidi nezadovoljan visinom ugovora srpskog fudbalera, ali i njegovim partijama na terenu, želeo da ga uz pomoću mafijaških metoda natera da napusti klub?! Almeida je tvrdio da je slične stvari doživeo i on lično i da su to metodi po kojima je Tanci radio.

Matijas Almeida  je izjavio da pljačka Miloševića nije bila slučajna.
Matijas Almeida  je izjavio da pljačka Miloševića nije bila slučajna.

Iako su posebno italijanski mediji bili šokirani ovim dešavanjima i Almeidinom pričom, reakcija državnih organa Italije je izostala, pa se nikada u ovom slučaju nije otišlo dalje od natpisa u medijima. Ipak, mnogim ljubiteljima sporta ostala su u sećanju ova neverovatna dešavanja, u kojima je Savo Milošević gotovo izvesno isključivo zbog loših partija na terenu i previsokog ugovora jedva uspeo da izvuče živu glavu i morao lično da se obračunava sa italijanskim opasnim momcima.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This