Bjern Borg i Giljermo Viljas – Neverovatan poen u finalu Rolan Garosa

Bjern Borg i Giljermo VIljas - Neverovatan poen u finalu Rolan Garosa
Bjern Borg i Giljermo VIljas - Neverovatan poen u finalu Rolan Garosa
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kako je samo Bjern Borg igrao na Rolan Garosu 1978. godine. Na putu do svoje treće titule u Parizu „samleo“ je protivnike, ne izgubivši niti jedan set na turniru i izgubivši samo 32 gema u 7 mečeva. Možda najbolja potvrda dominacije Borga na turniru viđena je u finalnom meču, u kojem je tada aktuelnom šampionu Giljermu Viljasu prepustio samo 5 gemova, po 1 u prva dva seta i 3 u poslednjem delu igre. Ipak, taj susret se ne pamti samo po velikoj dominaciji i briljantnoj igri Šveđanina, već i po jednom poenu, koji je jedan od najdužih ikada viđenih na teniskim turnirima.
U središnjem delu meča, kada je gotovo svima na najvećem stadionu na Rolan Garosu bilo jasno da će Borg trijumfovati na meču, viđen je poen koji je tada oduševio tenisku publiku. Na servis Borga, dvojica tenisera 85 puta su uspešno prebacili loptu sa jedne na drugu stranu mreže, da bi tek 86. udarac u poenu, koji je uputio Viljas, završio izvan granica terena. Viđeno je u tom poenu mnoštvo razlicitih udaraca, od odličnih top spinova i slajseva, pa do ravnih udaraca, koji su oduševili publiku u Parizu. Bjern Borg je tokom većeg dela poena bio u ofanzivi, pa se na kraju može reći da je potpuno zasluženo osvojio poen, ali i da je velika šteta što je jedan ovako dugačak poen završen greškom. Ipak, nisu baš svi ljubitelji tenisa oduševljeni ovim poenom…

Bjern Borg i Giljermo Viljas odigrali su fantastičan poen u finalu Rolan Garosa.
Bjern Borg i Giljermo Viljas odigrali su fantastičan poen u finalu Rolan Garosa.

Mnogi mlađi ljubitelji tenisa koji su rođeni tek pošto su Borg i VIljas završili svoje karijere i koji su počeli da prate „beli sport“ mnogo posle ere drvenih reketa, kao i oni kojima je moderna teniska era puno draža, smatraju da je poen Borga i Viljasa bio dosadan, amaterski, da su udarci bili slabašni, da je izgledao kao da se igra na treningu, a ne u finalu Rolan Garosa, ali i da bi samo par decenija kasnije ovakav poen mogli da odigraju i mnogi ispod prosečni teniseri. Oni koji im protivreče ističu da je bilo znatno teže odigrati ovakav poen sa drvenim reketima, da se na ovom poenu možete videti odlična tehnika dvojice legendarnih tenisera, ali i da mnogi vrhunski teniseri koji su igrali u narednim decenijama u sličnim okolnostima i sa teniskom opremom sa kojom su igrali Borg i Viljas, ne bi bili u stanju da odigraju tako kvalitetan poen.
Zaista je teško porediti sportiste iz različitog vremena i proceniti čije je mišljenje bliže istini, ali ostaje činjenica da su dve velike legende „belog sporta“ Bjern Borg i GIljermo VIljas u finalu Rolan Garosa 1978. godine odigrali poen za pamćenje, koji je trajao preko dva minuta i u kojem je razmenjeno preko 80 udaraca. Na snimku pred vama pogledajte ovaj legendarni teniski poen.

Prethodni tekstKada su brojna deca iščekivala Majklove promašaje
Sledeći tekstFantastična serija servisa Uroša Kovačevića