Blankov „zečiji skok“ koji su klinci masovno kopirali

Kuatemok Blanko je godinama bio zaštitni znak meksičke fudbalske reprezentacije. Ovaj po mnogima jedan od najboljih fudbalera svih vremena iz zemlje Asteka, odigrao je 120 mečeva za nacionalni tim i bio jedan od najboljih igrača ove reprezentacije na tri Mundijala. Šira fudbalska publika upoznala je ovog fudbalera na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, a već na svom prvom mundijalskom meču Blanko je oduševio fudbalsku planetu potezom kakav do tada nije viđen na velikoj fudbalskoj sceni.
13. juna 1998. godine na stadionu „Žerlan“ u Lionu, Meksiko je igrao svoj prvi meč na Mundijalu u Francuskoj protiv Južne Koreje. Azijati su bolje startovali na susretu i posle prvog poluvremena vodili sa 1:0, ali su u drugom poluvremenu Meksikanci odigrali kako se od njih i očekivalo i sa tri gola u mreži protivnika, načinili preokret i zabeležili prvi (ispostaviće se kasnije i jedini) trijumf na Mundijalu u Francuskoj. Iako se posle meča dosta pričalo o preokretu Meksikanaca, on je ipak ostao u senci dva poteza Kuatemoka Blanka koji su oduševili sve one kojima je fudbalska „bubamara“ u srcu.

Kuatemok Blanko - "Zečiji skok" protiv Koreje.
Kuatemok Blanko – „Zečiji skok“ na meču protiv Koreje.

Igralo se drugo poluvreme, Kuatemok Blanko je predvodio napade Meksika po levoj strani, a zbog svoje odlične igre i velike brzine protivnici su ga često udvajali. I baš u jednoj takvoj situaciji kada su dvojica Korejanaca koja se prezivaju Li pokušala da ga udvoje, on izvodi svoj „Hudinijevski“ dribling. Stavlja loptu između stopala i sa njom u nogama visoko skače između dva igrača Južne Koreje, kojima je preostalo samo da zbunjeno posmatraju potez protivnika. I dok je taj dribling oduševio ljubitelje fudbala širom planete i bilo nešto do tada neviđeno na velikoj fudbalskoj sceni, samo nekoliko minuta kasnije Blanko je reprizirao svoj potez i to na još impozantniji način.
Kuatemok Blanko se nalazio blizu korner zastavice u delovalo je izgubljenoj situaciji, jer je bio leđima okrenut saigračima, a oko njega su se nalazili Čoi i Li, koji su imali nameru da ga zaustave. Tada se Meksikanac ponovo pretvara u Hudinija, stavlja loptu između nogu i kako su pojedini mediji to kasnije nazvali „zečijim skokom“ prolazi između dvojice igrača Koreje, koji u nameri da ga zaustave uspevaju samo da ga udare po nogama. Svojim neverovatnim potezima Blanko se na najbolji način predstavio fudbalskoj publici širom planete, koja je bila oduševljena umećem koje je Meksikanac prikazao.

Neverovatan dribling Blanka viđen je na Mundijalu 1998. godine.
Neverovatan dribling Blanka viđen je na Mundijalu 1998. godine.

Dribling Blanka kako to obično i biva najviše je oduševio najmlađe, koji su tog leta 1998. godine igrajući fudbal na ulici često pokušavali da imitiraju Meksikanca (uglavnom vrlo nespretno), ali i koji su u Blanku videli novog fudbalskog idola, za koga do pre samo nekog vremena nisu uopšte ni čuli. „Zečiji skok“ ostaće zaštitni znak Kuatemoka Blanka tokom cele njegove vrlo uspešne karijere koju je uglavnom gradio na američkom kontinentu. Ovaj dribling je kasnije u fudbalskoj terminologiji ušao pod imenima „Kuateminjo“ i „Blanko trik“, čime je Kuatemok Blanko dobio zasluženo priznanje za potez koji je uveo u fudbal.
Priliku da prvi put vidi ovaj dribling šira fudbalska publika imala je na Mundijalu 1998. godine u Francuskoj, a kako su izgledali potezi koji su leta 1998. godine oduševili fudbalsku planetu, ali i proslavili Kuatemoka Blanka, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This