Negrete ili Maradona? Naizgled laka odluka…

Negrete ili Maradona? Naizgled laka odluka…
Negrete ili Maradona? Naizgled laka odluka…

Kada su 8. juna 1986. godine došli na stadion „Asteka“ da gledaju svoju reprezentaciju protiv Bugarske, meksički navijači nisu ni sanjali čemu će upravo prisustvovati. Ne samo da je njihova reprezentacija pobedila, već su imali prilike da vide i najlepši gol u istoriji svetskih prvenstava, samo su to saznali tek posle trideset godina.

Manuel Negrete – Neočekivani junak

Meksiko kao pobednik grupe B i Bugarska kao trećeplasirana iz grupe A sastali su se u osmini finala Svetskog prvenstva koje se te 1986. godine održavalo upravo u Meksiku. Iako su domaćini bili favoriti, preko sto hiljada ljudi na stadionu očekivalo je dobru borbu i da njihov ljubimac Hugo Sančez reši utakmicu svojim individualnim kvalitetom ukoliko “zaškripi”.


Manuel Negrete postiže fenomenalan gol protiv Bugarske.

Međutim, ispostavilo se da je junak te utakmice bio neko ko igra u domaćoj ligi, Manuel Negrete. On ne samo da je rešio ovu utakmicu, nego je i ispisao istoriju fudbala. Igrao se 34. minut kada je Meksiko kombinovao u blizini gola Bugarske. Sančez je izgubio loptu, ali ona je vraćena do Negretea, koji pravi jedan dobar dupli pas sa Agireom, dobija jednu visoku povratnu loptu i odlučuje se na nešto što se retko viđalo tih godina, a i mnogo, mnogo kasnije. Elegantno je skočio i polumakazicama uputio strašan volej ka golu Mihajlova. Bila je to prava pirueta, pa iako je bugarski golman pokušao da stigne loptu, nije imao nikakve šanse. Ona je prošla pored njega i zakotrljala se u mrežu.

Negreteov gol pao je zaborav posle golova Maradone

Bio je to zaista efektan gol. Preko sto hiljada grla umelo je da ga pozdravi, navijajući iz sve snage za junaka Manuela Negretea. Kada je asistirao kod drugog gola na ovom meču, bilo je jasno ko je igrač utakmice, a mnogi su pomislili “to je to, imamo najlepši gol prvenstva”.
Međutim, da ne budu tako sigurni, potrudio se niko drugi do Dijego Armando Maradona. Meksikanci su u narednoj rundi ispali od Zapadne Nemačke, a Maradona je bukvalno sam “pregazio” Engleze. Na tom meču je pored “Božije ruke” postigao i kasnije nazvan popularno “gol veka”, kada je nanizao pola tima “Gordog Albiona”. Argentina je osvojila to prvenstvo i nekako Negreteov gol je potisnut Maradoninim pao u zaborav, iako je zaista bio lep i efektan. Pravo umetničko delo.

Manuel Negrete – Po izboru FIFA strelac najlepšeg gola u 20. veku.

Trideset godina kasnije FIFA je na svom sajtu pokrenula glasanje za najlepši gol svetskih prvenstava. Navijači širom sveta su imali priliku da glasaju i Negreteov gol na iznenađenje mnogih proglašen je za najlepši. Ovu vest objavila je FIFA, na čijoj su „Facebook“ stranici glasali mnogi. Bez obzira na neospornu činjenicu da je gol koji je postigao Negrete zaista prelep, da je vizuelno impresivan i da je pravo malo remek delo, brojni novinari i navijači bili su šokirani izborom meksikančevog gola kao najlepšeg u istoriji. Tvrdili su da je bilo puno lepših i važnijih…
Mi odluku i komentar prepuštamo vama. Prvo se podsetite ovog zaista predivnog gola Negretea, a zatim, ako želite glasate za svog favorita u komentaru:

Prethodni tekstKada je Igor Vori „vaćario“ protivnika
Sledeći tekstRebračina spektakularna „banana“ na Džordanovom povratku košarci