Bogdan Norčič – Strah, bes i nesrećno „izgubljeni“ rekord

Bogdan Norčič imao je dobru karijeru ski skakača u kojoj je nekoliko puta bio nadomak pobede na takmičenjima Svetskog kupa, ali je karijeru, ipak, okončao bez trijumfa. Najveći uspeh ostvario je 1979. godine kada je osvojio drugo mesto na takmičenju u Garmiš-Partenkirhenu, u okviru čuvene Novogodišnje turneje. Ipak, Norčiča je „proslavio“ jedan drugi skok, odnosno let, koji se na kraju uopšte i nije računao.
Na takmičenju na čuvenoj „Velikanki“ na Planici 1977. godine, Bogdan Norčič je bio predskakač, koji je trebalo da „zagreje“ domaće navijače, pred start zvaničnog dela takmičenja. Još pre nego što je krenuo u let, Norčič je „ušao u sukob“ sa organizatorima, tražeći da mu se zbog bezbednosti početak zaletišta pomeri za bar dva nivoa naniže, kako bi se izbegla svaka mogućnost „predugačkog“ leta i doskoka na ravnom delu doskočišta, koji je veoma opasan i gotovo „nemoguć“. Ipak, organizatori nisu želeli da odustanu od svoje ideje, pa su postavili ultimatu Norčiču da ili poleti sa kapije koja mu je određena ili da odustane od nastupa. Bogdan Norčič je na kraju, posle razmišljanja, odlučio da pristane da poleti sa kapije koju su mu organizatori odredili, verovatno ni ne sluteći da će taj njegov let postati istorijski…

Bogdan Norčič je umalo postao Svetski rekorder na Planici.
Bogdan Norčič je umalo postao Svetski rekorder na Planici.

Zahvaljujući dužem zaletištu, Norčič je ostvario veoma veliku brzinu na mostu od 114 km/h, koja je nagovestila veoma dugačak let. Bogdan Norčič se odrazio gotovo idealno i odmah poleteo veoma visoko, što je oduševilo, ali i uplašilo publiku. Videlo se već tada da će to biti veoma dugačak let, koji će ugroziti i tada aktuelni Svetski rekord koji je bio u vlasništvu Tonija Inauera, čiji let je bio dugačak tačno 176 metara. Posle tačno 7 sekundi, dosta sigurnog leta sa manjim problemima, Bogdan Norčič je „konačno“ doskočio na tlo i to na tačno 181 metar, što je 5 metara duže od tada aktuelnog Svetskog rekorda. Ipak, Bogdan Norčič nije postao prvi Jugosloven posle Jožea Šilibara koji je postao Svetski rekorder u ski letovima i to zbog nesigurnog doskoka.
Prilikom doskoka, kako su kasnije pojedini stručnjaci objasnili zbog naglog spuštanja sa velike visine, Bogdan Norčič je počučnuo i tom prilikom samo malo zakačio tlo rukama, ali sasvim dovoljno da mu se daljina leta poništi. Odmah pošto je završio svoj let, Bogdan Norčič je „besno“ širio ruke i odmahivao glavom, a iako su mnogi to protumačili kao ljutnju zbog toga što je dotakao tlo i tako ostao bez rekorda, to nije bio slučaj. Naime, kako je kasnije svedočio i jedan od organizatora, Norčič je bio izuzetno „besan“ zbog toga što je pušten u let sa dalje kapije nego što je trebalo i što mu je tako ugrožen život, o čemu je i govorio posle leta.

Bogdan Norčič je imao sasvim dobru karijeru ski skakača, koje je obeležio let na Planici.
Bogdan Norčič je imao sasvim dobru karijeru ski skakača, koje je obeležio let na Planici.

„Prestrašio sam se. Kao nikad. Srce je htelo da iskoči, pobegne. Tih sedam sekundi, koliko je trajao let, za mene su bili čitava večnost. Visoko u vazduhu bio sam potpuno bespomoćan. Hteo sam dole na sneg, ali nisam mogao. Odozgo rekordni skok izgleda neuporedivo stravičnije. Sve mi je bilo ravno. A znao sam padnem li na ravni deo doskočišta, svi doktori sveta ne bi me sastavili. Setio sam se svega, detinjstva, porodice, rekao sam sebi: ‘Zar ti je to trebalo, Bogdane?’ Rukom sam dodirnuo sneg zbog straha, a ne zbog prekoračenja nekih zakona fizike. Može se ostati na nogama i kod dužih letova. Samo, nije mi jasno ima li to smisla? Sutra će neko probiti i granicu od 200 metara, prekosutra će krenuti dalje, u lov za još luđim daljinama. Do kada?“ – izjavio je posle svog umalo istorijskog leta Bogdan Norčič, koji je preminuo 2004. godine, u 51. godini života.
Oni koji su poznavali Norčiča, pričali su kasnije za medije da je veoma retko govorio o svom letu sa Planice i da je bio malo razočaran što nije postao rekorder, ali i da je bio iznenađen načinom na koji se taj let odvijao, zbog čega je „pretrnuo“ od straha. Kako je izgledao legendarni, ali za mnoge i zastašujući let Bogdana Norčiča na Planici 1977. godine, posle koga je umalo postao Svetski rekorder, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This